Hyppää pääsisältöön

Mikä cossaaja haluaisit olla?

Cosplay-asuun pukeutunut japanilainen nuori.
Deadmau5 Cosplay-asuun pukeutunut japanilainen nuori. Kuva: Meijii / Pexels (CC0) Japani,Cosplay

Cosplay on harrastus, jossa voi pukeutua manga-, anime-, sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoksi. Japaniksi se on kosupure. Monet cosplay-hahmot ovat peräisin japanilaisista sarjakuvista, joita on valtava määrä.

Alan harrastaja eli cossaaja rakentaa pukunsa yleensä taitavasti. Tärkeää on se, miten cossaaja elää ja käyttäytyy hahmon ilmeillä ja poserauksilla. Positiivinen asenne muihin cossajiin on tärkeää. Cossaajalta vaaditaan rohkeutta pukeutua näyttävään asuun, mutta samalla roolihahmo tarjoaa mahdollisuuden piiloutua ja esittää jotakuta toista.

Sanasto

  • cosplay - costume play, cossaus
  • manga - japanilainen sarjakuva
  • anime – japanilainen animaatio
  • cossaaja – cosplayn harrastaja
  • cossi - cosplayn hahmo
  • coni – cosplay-tapahtuma
  • cossikaveri – alan harrastajan hengailukaveri

Suomessa järjestetään useita alan tapahtumia vuosittain. Niissä voi esimerkiksi osallistua roolipeleihin, pelata tai laulaa animekaraokessa. Tapahtumat ovat alan harrastajien hauskoja tapaamispaikkoja. Tampereella järjestettiin jo 9. kerran Tracon-tapahtuma.

Tämän vuoden 2014 Traconissa oli ritariteema, jossa esiintyy historiallisia ritareita sekä animesarjojen sankareita.

Teemapelit, taistelunäytökset, pelimusiikkikeskustelut ja konsertit ovat osa tapahtuman ohjelmaa. Siellä voi hengailla kavereiden kanssa muuten vaan ja saada uusiakin kavereita.

Tampereen Sorsapuiston kentällä näkyi jos jonkinlaista hahmoa. Puvut ovat mielikuvituksellisen huikeita, kunnianhimoisesti hiottuja ja kekseliäästi rakennettuja. Tapahtuman ilmapiiri oli myönteinen ja iloinen. Päihteettömyys on myös tärkeä conin ominaisuus.

Vocaloidit ovat ääniä

Kelta-musta-valkoisiin asuihin pukeutunut suloinen pari sanoo harrastaneensa cossausta noin 6 vuotta.

Rin ja Len
Rin ja Len vocaloid

Pinja on ollut vannoutunut animen harrastaja jo 10 vuoden ajan, sillä hän seurannut Vocaloideja netissä kauan. - Jos haluaa ruveta cossaajaksi, Vocaloideista on helppo aloittaa, neuvoo Pinja.

Vocaloid on eräänlainen laulusyntetisaattori, joita käytetään japanilaisessa musiikissa. Päähahmot ovat Miku Hatsune, Kaito ja Len ja Rin Kagamine. Järvenpäässä asuvan Pinjan hahmo on Rin ja Mäntsälässä asuvan Jeren hahmo on Len.

Pinja kertoo käyneensä Traconissa jo viisi kertaa. Pinja ja Jere ovat rakentaneet puvut itse. Jere on tehnyt kuulokkeet ja valot ja Pinja on hankkinut peruukit.

He pelaavat tapahtumassa Voicaloidien peliä. Pinjalla on oma Vocaloidin nettipeli. Hän löysi netistä edullisen pelimaton, joten hän pelaa silloin tällöin kotonakin.

Ninja nimeltä Naruto

Naruto kähmii Tsunadea
Naruto kähmii Tsunadea naruto
Suosittu japanilainen manga on Naruto. Se on Masashi Kishimoton kirjoittama ja piirtämä sarjakuva, jonka pohjalta on tehty myös animesarja eli animaatio.

-Sarjaan on julkaistu juuri 62.kirja, sanoo Jirayan hahmoon pukeutunut keravalainen nainen. Hän kertoo, että tutustuneensa cosplay-kaveriinsa (vihreä) juuri harrastuksen kautta. Puvut he tilasivat ebaystä.

- Sarjan tapahtumat eivät ole ennalta-arvattavia, vaan niissä on runsaasti käänteitä ja draamaa. En ole pelannut pelejä, vaan nautin huumoripitoisista fantasioista, joissa hahmoni seikkailee. Naruto on nimittäin aika pervo, sanoo nainen ja poseeraa kädet Tsunaden rinnuksilla.

- Laitoin Tsunaden hahmoa varten törkeät push-upit, jotta rinnat ovat tarpeeksi esillä, sanoo ystävätär. Hän nauraa, että monet cossaajat haluavat ottaa heistä valokuvan juuri sarjan suosion vuoksi.

Jirayaksi pukeutunut nainen kertoo katsoneensa japaninkieliset sarjat englanniksi tekstitettynä. -Sarjan ansiosta ymmärrän täydellisesti englantia!

Aasialainen samurai

Samurain poseeraus.
Samurain poseeraus. samurai
Ihan ensimmäistä kertaa Tampereen Traconissa on Saigonista kotoisin oleva Hao, joka opiskelee Lahdessa tietotekniikkaa. Hänen hahmonsa on samurai Gintoki sarjasta Gintama. Se on Hideaki Sorachin luoma elokuva-, manga- ja animesarja, joka sijoittuu 1600-luvun Tokioon. Gintokin asu matkasi Haon mukana Vietnamista Suomeen.

Hahmon miekka on oikeaa terästä ja se on siksi joutunut narikan säilytykseen. Saamme sen kuvausta varten samuraille. Tarinan mukaan tämä samurai suojaa kotiaan amantoja (avaruusolentoja) vastaan. Keskittyneen soturin ilme kertoo suuresta rakkaudesta punaisen auringon samuraihin.

- Gintamaa ilmestyy noin 17 sivua viikossa. Olen iloinen, että osaan tehdä kampaukseni niin hyvin, kertoo Hao ylpeänä hahmonsa rakentamisesta.

LUE LISÄÄ: Uusia ystäviä cosplayn kautta
Cosplay mediassa ja media cosplayssa

Kiinnostaako japanin kieli? Tutustu alkeiskurssiin

Kommentit