Hyppää pääsisältöön

Homotaiteesta on tullut trendikäs brändi

Tom of Finland - postimerkki vuodelta 2014
Yksi Tom of Finland -postimerkeistä Tom of Finland - postimerkki vuodelta 2014 Kuva: Copyright Itella Posti Oy / FinlandOriginal image: Tom of Finland foundation / USA itella

Homoerotiikan ikoni Tom of Finland päätyy postimerkkeihin. Drag -artisti Conchita Wurst voittaa euroviisut. Näyttää siltä, että homotaiteesta on tullut trendikäs brändi, joka myy!

Tähänkö homo- ja lesbokulttuuri on pyrkinyt? Että päätyisi viihteeksi heteronormatiivisten ydinperheiden olohuoneisiin ja vitseiksi isänpäiväpostikortteihin?

Brändääminen myös hämärtää taiteen tekemisen motiiveja: Haluaako homotaiteen estetiikkaa jäljittelevä heterotaiteilija olla aidosti ajankohtainen ja kommentoida sukupuolineutraalia lakialoitetta vai haluaako vain näkyvyyttä itselleen?

Sukupuolineutraalista avioliittolaista päätetään jälleen marraskussa. Seksuaali-identiteetti on taas tapetilla. Mutta miten seksuaali-identiteettien kyseenalaistaminen näkyy nykytaiteessa?

Stradan haastattelussa:
Taideyliopiston "lesborehtori" Tiina Rosenbergin mukaan ainoastaan "queer"-taide on edistyksellistä.
"Homokuraattori" Juha-Heikki Tihisen mukaan seksuaali-identiteettiä käsittelevät niin monet, koska se on nykyään niin hyväksyttyä.
"Homotaiteilija" Kalle Hammin mukaan homo- ja lesbokulttuurin poliittinen vastavoima on kadonnut ja homokulttuuri on kaupallistunut.
"Heterotaiteilija" Mika Karhun mukaan homo- ja lesbokulttuuri symboloi tänä päivänä yleishumanismia. Heteroseksuaalisuus koetaan nykytaiteessa rajoittuneena ja konservatiivisena.

Katso tästä Stradan juttu:
Kun heterotkin halusivat olla homoja

Kerro mielipiteesi:

Onko homoseksuaalisuus taiteessa enemmän esillä kuin heteroseksuaalisuus?

Ei
80% (227 ääntä)
Kyllä
20% (56 ääntä)
Ääniä yhteensä: 283

Stradan transutähti Jeannetta Kincku valmistautuu lähetykseen
Stradan dragtähti Jeannetta Kincku valmistautuu lähetykseen Stradan transutähti Jeannetta Kincku valmistautuu lähetykseen Kuva: Yle / Jenni Stammeier drag

Juontajana Stradan drag-tähti Jeannetta Kincku!

Kommentit
  • Avaruusromua: Ajatuksista tekoihin!

    20-vuotias DiN-merkki on elektronisen musiikin merkkituote.

    Ian Boddy istuskelee pubissa. Istuu, miettii ja puhuu. Miettii ja puhuu lisää. Ollaan Newcastlessa Iso-Britanniassa. Eletään 1990-luvun loppua. Ian Boddylla on idea. Se on jännittävä, mutta samalla hieman vaarallinen ajatus. Hän aikoo perustaa levymerkin. "OIen ehkä vähän hullu", hän sanoo virne naamallaan. Nyt 20 vuotta myöhemmin hänen luotsaamansa DiN-merkki on kokeellisen ja elektronisen musiikin kansainvälinen merkkituote. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri