Hyppää pääsisältöön

Homotaiteesta on tullut trendikäs brändi

Tom of Finland - postimerkki vuodelta 2014
Yksi Tom of Finland -postimerkeistä Tom of Finland - postimerkki vuodelta 2014 Kuva: Copyright Itella Posti Oy / FinlandOriginal image: Tom of Finland foundation / USA itella

Homoerotiikan ikoni Tom of Finland päätyy postimerkkeihin. Drag -artisti Conchita Wurst voittaa euroviisut. Näyttää siltä, että homotaiteesta on tullut trendikäs brändi, joka myy!

Tähänkö homo- ja lesbokulttuuri on pyrkinyt? Että päätyisi viihteeksi heteronormatiivisten ydinperheiden olohuoneisiin ja vitseiksi isänpäiväpostikortteihin?

Brändääminen myös hämärtää taiteen tekemisen motiiveja: Haluaako homotaiteen estetiikkaa jäljittelevä heterotaiteilija olla aidosti ajankohtainen ja kommentoida sukupuolineutraalia lakialoitetta vai haluaako vain näkyvyyttä itselleen?

Sukupuolineutraalista avioliittolaista päätetään jälleen marraskussa. Seksuaali-identiteetti on taas tapetilla. Mutta miten seksuaali-identiteettien kyseenalaistaminen näkyy nykytaiteessa?

Stradan haastattelussa:
Taideyliopiston "lesborehtori" Tiina Rosenbergin mukaan ainoastaan "queer"-taide on edistyksellistä.
"Homokuraattori" Juha-Heikki Tihisen mukaan seksuaali-identiteettiä käsittelevät niin monet, koska se on nykyään niin hyväksyttyä.
"Homotaiteilija" Kalle Hammin mukaan homo- ja lesbokulttuurin poliittinen vastavoima on kadonnut ja homokulttuuri on kaupallistunut.
"Heterotaiteilija" Mika Karhun mukaan homo- ja lesbokulttuuri symboloi tänä päivänä yleishumanismia. Heteroseksuaalisuus koetaan nykytaiteessa rajoittuneena ja konservatiivisena.

Katso tästä Stradan juttu:
Kun heterotkin halusivat olla homoja

Kerro mielipiteesi:

Onko homoseksuaalisuus taiteessa enemmän esillä kuin heteroseksuaalisuus?

Ei
80% (227 ääntä)
Kyllä
20% (56 ääntä)
Ääniä yhteensä: 283

Stradan transutähti Jeannetta Kincku valmistautuu lähetykseen
Stradan dragtähti Jeannetta Kincku valmistautuu lähetykseen Stradan transutähti Jeannetta Kincku valmistautuu lähetykseen Kuva: Yle / Jenni Stammeier drag

Juontajana Stradan drag-tähti Jeannetta Kincku!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri