Hyppää pääsisältöön

Homotaiteesta on tullut trendikäs brändi

Tom of Finland - postimerkki vuodelta 2014
Yksi Tom of Finland -postimerkeistä Tom of Finland - postimerkki vuodelta 2014 Kuva: Copyright Itella Posti Oy / FinlandOriginal image: Tom of Finland foundation / USA itella

Homoerotiikan ikoni Tom of Finland päätyy postimerkkeihin. Drag -artisti Conchita Wurst voittaa euroviisut. Näyttää siltä, että homotaiteesta on tullut trendikäs brändi, joka myy!

Tähänkö homo- ja lesbokulttuuri on pyrkinyt? Että päätyisi viihteeksi heteronormatiivisten ydinperheiden olohuoneisiin ja vitseiksi isänpäiväpostikortteihin?

Brändääminen myös hämärtää taiteen tekemisen motiiveja: Haluaako homotaiteen estetiikkaa jäljittelevä heterotaiteilija olla aidosti ajankohtainen ja kommentoida sukupuolineutraalia lakialoitetta vai haluaako vain näkyvyyttä itselleen?

Sukupuolineutraalista avioliittolaista päätetään jälleen marraskussa. Seksuaali-identiteetti on taas tapetilla. Mutta miten seksuaali-identiteettien kyseenalaistaminen näkyy nykytaiteessa?

Stradan haastattelussa:
Taideyliopiston "lesborehtori" Tiina Rosenbergin mukaan ainoastaan "queer"-taide on edistyksellistä.
"Homokuraattori" Juha-Heikki Tihisen mukaan seksuaali-identiteettiä käsittelevät niin monet, koska se on nykyään niin hyväksyttyä.
"Homotaiteilija" Kalle Hammin mukaan homo- ja lesbokulttuurin poliittinen vastavoima on kadonnut ja homokulttuuri on kaupallistunut.
"Heterotaiteilija" Mika Karhun mukaan homo- ja lesbokulttuuri symboloi tänä päivänä yleishumanismia. Heteroseksuaalisuus koetaan nykytaiteessa rajoittuneena ja konservatiivisena.

Katso tästä Stradan juttu:
Kun heterotkin halusivat olla homoja

Kerro mielipiteesi:

Onko homoseksuaalisuus taiteessa enemmän esillä kuin heteroseksuaalisuus?

Ei
80% (227 ääntä)
Kyllä
20% (56 ääntä)
Ääniä yhteensä: 283

Stradan transutähti Jeannetta Kincku valmistautuu lähetykseen
Stradan dragtähti Jeannetta Kincku valmistautuu lähetykseen Stradan transutähti Jeannetta Kincku valmistautuu lähetykseen Kuva: Yle / Jenni Stammeier drag

Juontajana Stradan drag-tähti Jeannetta Kincku!

Kommentit
 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri