Hyppää pääsisältöön

Kaikkien kokkiohjelmien isä

Jaakko Kolmosen unelma-ammatti lapsena oli leipuri. ”Katselin aina kun äiti ja mummi leipoivat ja rypyttivät karjalanpiirakoita. Halusin oppia leipomaan yhtä hyvin kuin he.”

Jaakko Kolmonen
Jaakko Kolmonen Kuva: YLE kahden polven treffit

Jaakko, 73 v.

  • Vahvin ruokamuisto: Lauantai-illan karjalanpaisti, johon kasteltiin mukaan karjalanpiirakoita ja syötiin puolukkahillon kera.
  • Salainen pahe: Jälkiuunileipä. Jaakko Kolmonen laskee syöneensä elämänsä aikana yli 13000 jälkiuunileipää. Hän merkitsee jokaisen leivän taskukalenterin kulmaan

73-vuotiaan Jaakon lapsuudessa leipurin tai kokin ammatti eivät välttämättä olleet poikien ykköshaave. Tänä päivänä TV on täynnä kokkiohjelmia eikä kukaan ihmettele kokiksi haluavaa pikkupoikaa.

Ruokahifistelyn keskellä monelle suomalaiselle aidot, alkuperäiset TV-kokit ovat Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo. Kaksikon ensimmäinen ohjelma oli vuonna 1970 ”Maukasta mutkattomasti” ja sitä seurasivat ”Kesäkeittiö” ja ”Asia on pihvi”.

Kaikkien suomalaisten kokkiohjelmien isä on kuitenkin vuonna 1977 alkanut ”Patakakkonen”, jonka tunnussävel soi edelleen monen korvassa ja nykyään myös kännykässä.

Puhdasta suomalaista ruokaa

Jaakko Kolmonen on puhtaan suomalaisen ruuan väsymätön saarnamies. Patakakkosessa tehtiin lähiruokaa ennen kuin koko sanaa oli edes keksitty; mustikka ja nokkoset olivat kovassa kurssissa, vaikkei niitä superfoodiksi kutsuttukaan.

Yksinkertaista ruokaa, suomalaisista aineksista itse valmistettuna on Jaakon ruokafilosofia tänäänkin. Tärkein asia on ruuan alkuperä.

Myös Jaakon ravitsemussuositukset ovat pysyneet samoina 1970-luvulta lähtien. ”Vältä rasvaa, vältä sokeria, vältä alkoholia”.

Ennen kokkiohjelmien aloittamista Vanamo ja Kolmonen haastattelivat suomalaisia ravitsemusasiantuntijoita. 1970-luvun suomalainen terveysvalistaja oli Pekka Puska ja suurin valistuskampanja Pohjois-Karjala projekti, jossa etenkin itäsuomalaisia miehiä opetettiin syömään margariinia ja vihanneksia. Edelleen jatkuva rasvasota sai alkunsa Pohjois-Karjala projektista.

Maitoa kymmeneltä äidiltä

Jaakko Kolmonen syntyi sota-aikana evakkomatkalla Juankoskella. Synnytys tapahtui niin nopeasti, ettei kätilö ehtinyt apuun, vaan Jaakon äiti hoiti koko homman yksin. Kun isä ja kätilö tulivat paikalle, Jaakon äiti oli katkaissut napanuoran ja pessyt vauvan.

Sitten Jaakon äiti joutui sairaalaan, mutta ei hätää, muut evakkonaiset ottivat Jaakko-pojan hoitaakseen. Sota-aikana ei ollut harvinaista, että jos äidille jäi rintoihin maitoa, sitä saivat imeä muutkin nälkäiset vauvat. Jaakon isoäidin kertoman mukaan Jaakko on saanut evakkomatkoilla nauttia ravintoa yli kymmenen eri äidin rinnoista.

-Se oli varmaan minun terveellisin ravitsemuskauteni.

Jaakko Kolmonen Ylen Elävässä arkistossa

Pohjois-Karjala projekti herää eloon Venäjän Karjalassa

  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua