Hyppää pääsisältöön

Kauppiaalle töihin 10-vuotiaana

Elsa Koivisto syntyi Hartolaan suurperheeseen. Hänen lapsuusmuistot ovat hyvät, vaikka kaikkea oli niukasti, koska perheen ainoa elättäjä oli isä.

Elsa Koivisto
Elsa Koivisto Kuva: YLE lupa välittää

Elsa, 79 v.

  • Vahvin nuoruusmuisto: Kauppias soitti viulua ja harjoiteltiin tanhunumeroita ohjelmailtamiin.

Äidin sairastuttua vakavasti myös Elsa lähetettiin töihin. Kyläkauppias oli kysynyt apulaista perheelleen ja Elsan ollessa 10-vuotias hän muutti kauppiaan perheeseen. Elsa hoiti kauppiaan 1-vuotiasta tytärtä ja oppi kauppiaan rouvalta tärkeitä taitoja elämää varten.

Rouva oli käynyt emäntäkoulun ja opetti Elsalle kodinhoitoa ja ruoanlaittoa. Kauppiasperhe oli Elsalle kuin toinen perhe, he olivat läheisiä ja hyviä työnantajia. Elsa asui heidän kanssaan kaikkiaan kahdeksan vuotta, kävi kotonaan vain pyhäisin.

Ulkopuoliset luulivat Elsaa kauppiasrouvan siskoksi, koska he olivat niin läheisissä väleissä Elsan varttuessa. Tuo ystävyys jatkui läpi elämän ja he soittavat toisilleen edelleen viikoittain kuulumisia.

Työtä vuorotta

Kauppiaan lapset kasvoivat ja Elsan tuli aika etsiä uutta työtä. Se löytyi Riihimäeltä kauppiaan veljen kaupasta. Elsa toimi lihanleikkaajana ja järjesti myös siskolleen töitä samasta kaupasta.

Siskokset asuivat yhdessä ja kävivät seuraintalolla tanssiaisissa viikonloppuisin. Siellä Elsa oli ihastunut tulevaan mieheensä ja turhaan odotti monet tanssit, kun mies kävi hakemassa vierestä tyttöjä tanssimaan.

Erään kerran onni osui kohdalle ja ihastus tuli hakemaan Elsaa ja siitä alkoi tapailu, joka johti kihlaukseen ja avioliittoon.

Elsan hääkuva.
Elsan hääkuva. Kuva: Elsan kuva-albumi kahden polven treffit

Toisen lapsen tulo aiheutti perheelle häädön. Ennen oli tarkkaan määrätty kuinka monta henkeä sai asua vuokrahuoneessa.

Elsan mies oli kuorma-autonkuljettaja ja he alkoivat etsiä uutta asuntoa. Vuokra-asunnoille oli kova kysyntä ja mies kävi lukemassa ilmoitukset työpaikalle tilatusta sanomalehdestä aina ennen työvuoroaan.

Jos hakemisen jätti iltapäivälle, olivat kaikki asunnot jo menneet. Lopulta heitä onnisti ja perhe sai vaatimattoman vuokrahuoneiston.

Noihin vuosiin kuului paljon työntekoa, Elsa teki useaa työtä noin neljän tunnin vuoroissa ja nukkui kolmen tunnin yöunia. Aamuisin hän jakoi postia, päivällä hoiti lapsia ja miehen palatessa töistä Elsa lähti iltavuoroon makkaratehtaalle.

Syöpä vei tyttären

Kaikkiaan heille syntyi kolme lasta, kaksi poikaa ja yksi tytär. He rakensivat oman pienen talon ja olivat onnellisia. Elsa on ollut kiitollinen siitä, että oppi pienestä pitäen tekemään töitä ja arvostamaan omalla työllä hankittua kotia.

Kaikki oli hyvin, kunnes tytär sairastui ylioppilaslakin saatuaan. Kaikki tapahtui hyvin nopeasti. Tytär oli huonovointisena mennyt tutkimuksiin, joissa oli paljastunut aggressiivinen verisyöpä. Tytär menehtyi muutamassa viikossa, mitään ei ollut tehtävissä.

Elsa haki kriisiapua ja kävi terapiassa yhden talven. Tyttären kuolema on mielessä edelleen päivittäin, vaikka aikaa on kulunut yli 20 vuotta. Tragedia ei unohdu koskaan, mutta asian kanssa oppii elämään.

Elsa on itse sairastanut syöpiä 16 vuoden ajan. Välillä hän on terveenä, kunnes taas ilmaantuu uusiutunut syöpä. Hän ei pelkää kuolemaa, koska siinä ei ole mitään pelättävää. Hän uskoo, että jokaisen päivät ovat ennalta määrätyt ja jokainen on täällä niin kauan kuin on tarkoitus. Usko on auttanut häntä vaikeina vuosina.

Julia Palmiola

Kommentit
  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua