Hyppää pääsisältöön

Marraskuussa kannattaa kiikaroida kaunista Perseuksen kaksoistähtijoukkoa

Perseuksen kaksoistähtijoukko
Perseuksen kaksoistähtijoukko Kuva: NASA perseuksen kaksoistähtijoukko

Pohjoisella tähtitaivaalla lähes pään päällä ja keskellä Linnunradan valovyötä näkyy W:n muotoinen Kassiopeia. Se on helppo löytää selvän tuplaweemuotonsa vuoksi. Siitä hiukan itään on Perseuksen tähdistö.

Näiden kahden tähtikuvion, Perseuksen ja Kassiopeian, välissä on hyvin kaunis Perseuksen kaksoistähtijoukko, jota kannattaa kiikaroida tai katsoa kaukoputkella. Kaksoistähtijoukko näkyy tosin myös heikosti paljain silmin, mutta kiikarissa ja kaukoputkessa siitä erottuvat selkeästi kaksi toisissaan lähes kiinni olevaa himmeiden tähtien joukkoa. Tämän tähtiharrastajien suosikkikohteen tähdet ovat kuin siniselle sametille levitettyjä timantteja.

Koska Perseuksen kaksoistähtijoukko on lähes pään päällä, katselija joutuu katsomaan sitä niska vääränä. Hyvä vaihtoehto onkin asettua vain maahan makuulle sopivaan paikkaan kiikaroimaan.

Idempänä näkyy Ajomiehen tähdistö, josta erottuu helposti varsin kirkas Capella-tähti. Myöhemmin illalla nousee näkyviin Kaksosten tähdistö ja puolta yötä kohti edettäessä kaakosta nousee kaunis Orionin tähtikuvio, jonka keskellä näkyy Orionin vyö. Orion on tyypillinen keskitalven tähtikuvio, joka joulun jälkeen alkaa näkyä jo iltataivaalla.

Marraskuun aamuinen tähtitaivas on sama, jonka näemme iltataivaalla keväällä. Kevään vaaletessa tähtiä ei kuitenkaan kunnolla erota vaalenevalta taivaalta, joten kevätiltojen tähtitaivasta voi herätä katsomaan marraskuun aamutaivaalla.

Planeetoista hyvin kirkas Jupiter näkyy puolenyön aikoihin ja myöhemmin se näkyy vielä paremmin. Kuun alkupuolella näkyy Merkurius matalalla taivaanrannassa Auringon suunnalla, mutta kuun lopulla sitä ei enää näe. Mars näkyy heikosti illalla matalalla lounaassa ja katoaa sitten taivaanrannan taakse.

Marraskuun tähtikirkkaina öinä kannattaa edelleenkin tutkailla kotoista galaksiamme Linnunrataa, joka kulkee tähtitaivaan halki. Se näkyy parhaiten pimeässä, valosaasteettomassa ja lumettomassa paikassa.

Englantilainen nimi Milky way, saksaksi Milchstrasse eli Maitotie, kertoo hyvin, miltä oma galaksimme näyttää. Linnunrata on kuin maitoa olisi levitetty kerros halki tähtitaivaan.

Se on hieno näky pohjoisella pallonpuoliskolla mutta Välimerellä ja sitäkin etelämpänä Linnunrata näkyy vieläkin kauniimpana ja kirkkaampana. Tämä johtuu siitä, että Linnunradan kirkas keskus osuu Jousimiehen tähdistön suunnalle, joka näkyy eteläisellä pallonpuoliskolla.

Kommentit