Hyppää pääsisältöön

Näin kehosi reagoi pelkoon

Pimeä kadunpätkä yöllä
Pimeä kadunpätkä yöllä Kuva: Risto Kuusisto pelko

Kuljet pimeää tienreunaa, kun eteesi hyppää pusikosta joku tai jokin. Kehosi valmistuu alta aikayksikön taistele tai pakene -tilanteeseen.

Sydän pomppaa ja kasvot kalpenevat

Stressihormonien kortisolin ja adrenaliinin viestit saavat aikaan monia muutoksia. Sydän ”pomppaa” hetkessä korkeaan lyöntitiheyteen, mistä seuraa nouseva verenpaine. Näin lihakset jäykistyvät hyökkäys- tai pakenemisvalmiuteen. Veri siirtyy pois iholta, sormista ja jaloista. Ihosi muuttuu kalpeaksi ja jalkojasi kylmää. Tätä on evolutiivisesti selitetty sillä, että mikäli ihoosi tulisi haavoja, ne eivät vuotaisi verta kovin paljon.

Huimaa ja kuumia-aaltoja

Keuhkot aktivoituvat rintahengitykseen, joka toimii nopeasti ja antaa lihaksille lisää happea. Siksi pelkotilassa saattaa huimata ja saada kuumia aaltoja.

Grafiikkaa ukko, jossa näkyy mitä miehelle tapahtuu taistele tai pakene -tilanteessa
Grafiikkaa ukko, jossa näkyy mitä miehelle tapahtuu taistele tai pakene -tilanteessa Kuva: Tommi Anttila taistele tai pakene-tilanne

Huomiot ovat kohdistuneita, mutta tarkkoja

Koska kyse on selviytymisestä ja nopeista toimista, monimutkaiselle aivotoiminnalle ei ole nyt aikaa.

Myös aistisi valpastuvat hetkessä. Silmäteräsi avautuvat valoherkemmiksi näkemään paremmin pimeässä välittääkseen tietoa puskasta hypänneestä oliosta. Huomiosi ympäristöstä ovat kuitenkin hyvin keskittyneitä, etkä huomaa enää edes tähden lentoa tai syreenien tuoksua.

Iho liukastuu taistelua varten

Monet edellä mainituista reaktiosta lisäävät hikoiluasi. Ehkä osin siksi, että alkukantaisesta hikisestä taistelijasta oli vaikeampi saada otetta. Moni reaktioista on peräisin alkukantaisilta esi-isiltämme.

Voimia kuin pienessä pitäjässä

Keho tarvitsee kaiken energian, joten ruuansulatuksesi loppuu ja immuunipuolustusjärjestelmäsi romahtaa. Suutasi kuivaa, koska syljeneritys on tärkeä osa ruuansulatusjärjestelmääsi. Kortisoli lisää hetkellisesti verensokeria.

Kivekset piiloutuvat

Jos olet mies, kiveksesi vetäytyvät lähelle kehoasi kahdestakin syystä. Yhtäältä suvunjatkamisen kannalta ja toisaalta siksi, etteivät ne ole taistelussa tiellä. Kiveksethän ovat mahdollisimman etäällä kehosta siksi, että siittiökehitys toimii viileässä paremmin.

Taistoon raajoja säästelemättä

Ajatelkaa, että monet ihmiset joutuvat esimerkiksi esiintymistilanteissa näiden tuntemusten valtaan.

Nyt olet valmis hyökkäämään ja pakenemaan, valumatta kovin äkkiä kuiviin, vaikka menettäisit taistelussa jonkun raajoistasi. Tai jos päätät paeta, saavutat ehkä oman elämäsi ennätysvauhdin.

Ja kaikki tämä vain siksi, että ohitsesi ponkaisi eksynyt kissa!

Monet näistä kehon toiminnoista periytyvät ajoilta, jolloin ihminen eli paljon vaarallisemmassa ympäristössä kuin nyt. Ajatelkaa miten kohtuutonta, että monet ihmiset joutuvat esimerkiksi esiintymistilanteissa näiden tuntemusten valtaan.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän