Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

Viikon kellaribändi Erakossa: Tein kaiken yksin – videollanikin olen useissa rooleissa

YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia bändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Joka viikko valitaan myös Viikon Kellaribändi, joka tällä viikolla on Erakossa.

Erakossa.

Viikon parhaaksi Kellaribändiksi YleX:n musiikkitoimittajat valitsivat tällä viikolla yhden miehen Erakossa -projektin seuraavin sanoin:

- Biisissä on erittäin koukuttava kertosäe ja siinä yhdistellään ennakkoluulottomasti erilaisia musagenrejä. Löysään hirteen -biisissä kuuluu suomirock. Mieleen tulee paikoittain Sielun Veljet ja Pää Kii, johon on yhdistetty punkkia ja hiphoppia. Kappale on tanssittava, hauska ja energinen. On myös kunnioitettavaa, että Erakossa vastaa biisistä täysin itse. Voisi kuvitella, että tällaista soppaa olisi ollut keittämässä useampikin kokki.

Milloin ja miten aloitit musan tekemisen?

- 14-vuotiaana katselin aluksi vierestä, kun pari ystävää aloitti instrumenttien soittamisen. Aloin pian itsekin tapailla riffejä kitaralla ja kohta tehtiinkin jo omia biisejä. Ekan bändin perustin yläasteella koulukavereiden kanssa. Sen jälkeen olen soitellut useammissa bändeissä noin 15 vuotta.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

- Jos puhutaan saavutuksista tällä Erakossa-artistinimellä, niin lista on aika lyhyt, koska julkaisin vasta ensimmäisen kappaleeni. Toki siitä saatu palaute on ollut hämmentävän hyvää ja olen erittäin ylpeä vastaanotosta, jonka kappale on saanut vaikkapa teidän kanavallanne. Jos puhutaan koko artistihistoriasta, niin kaikki ensimmäiset kerrat ovat olleet hienoja eli mainitaan nyt vaikka eka demo, eka kuuntelija, eka keikka, eka albumi, eka ulkomaan reissu ja niin edelleen. Kokonaisuutena suurin saavutus on ollut se, että olen ollut etuoikeutettu tapaamaan niin paljon hienoja ihmisiä musiikkielämän kautta.

Kuinka paljon olet keikkaillut ja minkälainen live-esiintyjä olet?

- Ekan keikan olen soittanut jo 16 vuotta sitten ja sittemmin niitä on kertynyt ihan mukava määrä vähän siellä sun täällä. Erakossa -nimellä en ole tehnyt vielä yhtään keikkaa, koska, kuten sanottua, projekti on aivan uunituore ja vaatii myös livepuolella uusien asioiden hallitsemista ja uuden kokoonpanon keräämistä. Kaikki aikanaan. Esiintyjänä olen nykyään varsin itsevarma ja ainakin muilta saadun palautteen perusteella ilmeikäs.  

Mihin tähtäät, onko musiikki vain harrastus vai haluatko siitä ammatin?

- Musiikki on ja tulee olemaan aina osa elämääni. Voidaan puhua elämäntavasta. Sillä ei ole konkreettisesti itselle mitään väliä tuleeko musiikista minulle ammatti vai ei. Ammattilaistuminen toki mahdollistaisi lisätuntien vapauttamista luovalle työlle, joten en mitenkään vastusta ajatusta, mutta toisaalta pelottaa ajatus tilanteesta, jossa on ikään kuin pakko tehdä musiikkia. Hyvä musiikki syntyy luovuudesta ja luovuus syntyy elämällä – ei pakottamalla.

Ketkä ovat esikuviasi?

- Kuinka pitkän listan saa kirjoittaa? Sanotaanko näin, että kaikki taiteilijat, jotka ovat tehneet ennakkoluulottomasti omaa juttuaan muovaamatta sitä johonkin ennalta määritettyyn muottiin, ansaitsevat olalle taputuksen ja syvimmän kunnioitukseni. Oli sitten kyse mistä taiteesta tahansa. Musiikillista inspiraatiota haen todella monesta paikasta. Pääasia, että musiikki on tehty sydämellä, eikä järjellä.

Mikä on roolitus biisinteossa, teetkö kaiken yksin vai yhteistyössä jonkun kanssa?

- Osuva kysymys Erakossa-projektille, jonka syvin olemus nojaa juurikin tuohon yksin tekemiseen. Olen äänittänyt ensimmäiset soolobiisini joskus vuonna 2002, mutta nyt julkaisen näitä ensimmäistä kertaa artistinimellä. Aika oli kypsä sooloprojektille. Teen siis tässä projektissa itse kaikki kappaleet, niiden sovitukset, soittamisen, äänityksen ja koko tuotannon valmiiksi raidaksi. Tein jopa musiikkivideon kokonaan yksin ja esiinnyin siinä useammassa roolissa. Eli kun laitat videoni pyörimään, näet ja kuulet siinä ainoastaan minun kädenjälkeäni. En sulje pois fiittaus-juttuja tai apukäsien käyttämistä tuotantovaiheessa jatkossa, mutta ainakin toistaiseksi homma tehdään kirjaimellisesti erakkona ilman muita tekijöitä.

Onko sanoituksilla tärkeä rooli?

- Äärettömän tärkeä. Sanoitus on kappaleesta se osuus, jonka kuulija kokee usein eniten henkilökohtaisesti – kukin vähän omalla tavallaan. Sen vuoksi tekstiin pitää voida samaistua tai ainakin sen pitää herättää ajatuksia kuulijassa. Aihealueella ei ole itselle väliä. Sisällöllä on.

Onko kielellä suuri merkitys?

- Riippuu kuulijasta. Olen itse tehnyt musiikkia sekä suomen- että englanninkielellä, joten perspektiiviä aiheeseen löytyy. Itse ymmärrän molempia kieliä laulettuna oikeastaan yhtä hyvin, mutta kaikki muut eivät. Itse voin siis samaistua asiaan kuuntelemalla, vaikka saksankielistä musiikkia. Ei kappaleista saa samalla tavalla otetta, kun lyyrinen osuus otetaan kokonaan yhtälöstä pois. Sen vuoksi halusin tehdä tämän projektin suomenkielellä. Haluan, että nämä tekstit voi ymmärtää jokainen tässä kylässä tai maassa niin halutessaan.

Mikä inspiroi sinua musiikillisesti?

- Elämä. Ihmiset. Tunteet. Kauniit ja yhtälailla rumat asiat. Äänet. Tuoksut. Kipu. Nautinto. Kaikki, minkä voi kokea aisteilla. Myös musiikki koetaan aistimalla, joten sieltä sen pitää syntyäkin.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?

- Edeltävästä kerrasta olikin päässyt vierähtämään hetki aikaa, joten olihan tämä aivan mahtava palkinto duunille, jota koko syksyn tein tämän julkaisun eteen! Kiitokset siis valintoihin vaikuttaneille. Amerikkalainen sanoisi, että you made my day. Itse sanoisin, että en tuntenut oloani yhtään erakoksi, kun oma musiikki soi valtakunnallisella kanavalla. Kiitos. Hommat jatkuu ja jatkoa seuraa. Tähtäimessä kokopitkä albumi kevääksi 2015.

Erakossa -sivut Spotifyssä, Facebookissa ja SounCloudissa