Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Läpimurto pääkuva

Jenni Vartiainen, Haloo Helsingin Elli Haloo ja Leo Hakanen, Happoradion Aki Tykki ja Kotiteollisuuden Jouni Hynynen kertovat, miten he tekivät läpimurtonsa ja antavat vinkkejä aloitteleville bändeille ja artisteille.

Läpimurto: Happoradio

Happoradion läpimurto koko kansan tietoisuuteen tapahtui vaivihkaa. Yhtyeen laulaja Aki Tykki muistaa kuitenkin raitiovaunussa vastaanottamansa puhelun, jossa ilmoitettiin ensimmäisestä listaykkösestä. Tie menestykseen vaatii Tykin mukaan mustaa päälle.

Aki Tykin 10 vinkkiä aloitteleville bändeille:

1. Ulkonäkö & promokuvat?

Jos katsoo meidän bändin ensimmäisiä promokuvia, niin huomaa, ettei meiltä kannata kysyä tämmöisiä asioita. On paljon ihmisiä, jotka ovat luontaisesti tyylikkään näköisiä, silloin kaikki ok. Jos bändillä ei ole luontaisesti jotain omaa tyyliä ja jos he ovat semmoisia pystymetsästä revittyjä urpoja niin kuin me, silloin kannattaisi luottaa johonkin ulkopuoliseen tahoon, ehkä jopa stylistiin. Oikeestaan tän vois tiivistää niin, että mustaa päälle, niin hyvä tulee.

2. Miten tehdä hyvä biisi?

Yks yleinen ongelma on se, että kappaleissa on kauheesti tavaraa. Ehkä sanoittamisessa ja muussakin biisinteossa on hyvä muistaa lause kill your darlings. Vaikka ois kuinka rakas riffi tai lause, niin jos se ei sovi siihen kokonaisuuteen, siitä pitää osata päästää irti. Jos puhutaan pop-lähestymisen kannalta, silloin monesti yksinkertainen on kaunista. Pitää olla joku syy, miksi biisiä tekee mieli kuunnella, tarvitaan joku asia, jonka vuoksi sillä biisillä on syy olla olemassa.

3. Mitä tehdään studiossa?

Kannattaa kuunnella ehdottomasti ulkopuolisia, mutta tietyissä asioissa pitää oma päänsä, jottei ikään kuin menetä sitä omaa ääntään. Alkuun varmaan kuitenkin kannattaa hankkia perustiedot siitä, miten kappaleet rakentuu, mitä soittimia kannattaa mihinkin survoa ja millä tarkkuudella kannattaa tehdä ottoja, jotta ne menevät hyvin. Ei saa myöskään loukkaantua. Jos tuottaja ja muut bändiläiset sanoo, että tuossa on paska teksti, se pitää hyväksyä ja tehdä kenties uusiksi.

4. Demojen saatekirje?

Itse en kauheesti usko, että tänä päivänä levytyssopimuksia juurikaan jaettaisiin sen perusteella, että lähettää hyvän saatetekstin ja demon. Olisi hyvä löytää joku muu reitti, että se menisi henkilökohtaisesti jonkun kautta jonnekin. Demot jää helposti vain pinkkaan. Sanoisinkin, että ehkä parempi tie yrittää kasvattaa porukkaa tuolla verkossa, julkaista biisejä ja koittaa saada seuraajia. Silloin olisi näyttää faktaa, että meillä on jotakin sutinaa tässä menossa.

5. Miten käyttäydytään keikkapaikalla?

Ei kannata sähläillä. 2003 oltiin Vaasassa keikalla baarissa ja joimme aivan liikaa Jaloviinaa. Me sählättiin se koko keikka, se meni ihan humalaiseksi sekoiluksi. Me käytiin viime kesänä pyytämässä henkilökohtaisesti anteeksi tältä ravintolalta, kun olimme muuten Vaasassa keikalla ja nyt he lupasivat, että me saatetaan päästä sinne toisenkin kerran soittamaan ja siitä on kuitenkin 11 vuotta aikaa. Ne sählingit eivät unohdu. Kannattaa muistaa, että siinä ollaan duunissa..

6. Miten tappaa aikaa keikkamatkalla?

Kannattaa hankkia ympärilleen hyvä porukka. Bändin jäsenten pitää tietysti tulla hyvin toimeen keskenään ja sitten jos siunaantuu teknikkoja, miksaajaa sun muuta, heidänkin pitää olla hyviä tyyppejä. Silloin kun ympärillä on hyviä tyyppejä, ajantappaminen ei ole ongelma.

7. Kuka on kuskina?

Meillä on se onnekas asema, että meillä on alusta asti ollut erillinen tyyppi, joka on kuljettajana. Sellainen kannattaa ehkä hankkia. Alussa meillä teknikot ajoivat vuorotellen sitä bussia, nyt on ihan erillinen kuljettajakin. Se on yksi niitä paikkoja, mihin bändi voi hajota, jos pitää joka keikan jälkeen riidellä, kuka ajaa poispäin.

8. Välispiikit?

Ei pitäis tehdä mitään, mikä tuntuu luonnottomalta. Jos ei tee mieli sanoa mitään, silloin ei pidä yrittää sanoa mitään. Mikään ei ole hirveempää, kuin teennäinen ’onks hyvä meininki’, jos yleisössä on seitsemän henkilöä, joista kellään ei selvästikään ole hyvä meininki. Jos esittää kappaleita, jotka ovat yleisölle tuntemattomia, ei ehkä haittaa, jos kertoo jotain siitä laulusta, vaikka ihan vaan mistä se kertoo. Ei kuitenkaan joka biisiä kannata alkaa selittämään, sekin menee tylsäksi esitelmöinniksi.

9. Miten kohdellaan faneja?

Kuin kalleinta aarretta. Ilman faneja tässä hommassa ei ole mitään tolkkua. Porukka kääntää kyllä selän aika nopeesti, jos heitä kohtaan rupee käyttäytyyn huonosti. Pitäs vaan muistaa se, että vaikka itse olisi väsynyt, se nimmari postikorttiin tai levyyn voi olla jollekin toiselle tosi iso juttu. Kannattaa siis yrittää olla tuhahtelematta. Se ei ole edes vaikeeta, vaan ihan normaalia hyvää käytöstä.

10. Mitä tehdä kun bändin jäsenet alkaa vituttaa?

Silloin kannattaa hakeutua omiin oloihin. Se on toki noilla keikkareissuilla helvetin hankalaa, kun mennään pienessä bussissa tai pahimmassa tapauksessa pakettiautossa ja aina nukutaan jonkun kanssa samassa huoneessa. Kannattaa kuitenkin yrittää pysyä vähän omissa oloissaan ja vältellä kunnon huutoriitoja.

Kuuntele perusteellisemmat vinkit tästä:

Valomerkki

Uusi televisiosarja Valomerkki seuraa jyväksyläläisen Constantine-bändin läpimurron tavoittelua. TV2 ja Yle Areena 25. marraskuuta alkaen.

Tutustu muihin tarinoihin:

Läpimurto: Jenni Vartiainen
Läpimurto: Kotiteollisuus
Läpimurto: Haloo Helsinki!