Hyppää pääsisältöön

Näillä vinkeillä eroon esiintymispelosta

Risto Kuusisto kirjahylly
Risto Kuusisto kirjahylly Kuva: Risto Kuusisto kirjahylly

Puoli seiskan suuressa pelkokyselyssä erittäin moni ilmoittaa pelkäävänsa esitelmän pitoa ison joukon edessä. Vastaajista 45 prosenttia kuului ryhmään, jota pelkäävät julkista esiintymistä paljon tai todella paljon.

Tommi Anttilan greafiikka julkisista peloista
Tommi Anttilan greafiikka julkisista peloista Kuva: Tommi Anttila puoli seitsemän pelot

Esiintymispelko onkin toiseksi yleisin pelko - ainakin tämän kyselyn mukaan. Ainoastaan korkeat paikat menivät tämän pelon edelle (pelkääjiä noin 60%).

Vaan kuinka päästä eroon esiintymispelosta? Puoli seiskan kyselyyn vastanneet antoivat lukuisia vinkkejä asiaan. Julkaisemme nyt osan vinkeistä sekä psykologian professorin Raimo Lappalaisen kommentit niihin.

Kuinka selättää esiintymispelko?

Vastanneiden vinkit Raimon kommentit
Helpottavat aineet
- lääkkeet (propral, diapami)
- juominen
- drinkki tai kaksi
Raimo: ei kovin hyvä menetelmä. Se asian välttämistä, eikä opita asian käsittelyä.
Metodeita
- Hengittely rauhallisesti
- Positiivinen visualisointi (kuvittelee tilanteen etukäteen niin, että kaikki sujuu hyvin).
- Mielikuvaharjoitukset (harjoittelee tilannetta ja mahdollisia siinä tapahtuvia asioita)
- mantran hokeminen
- syvähengitys
- käsien puristaminen nyrkkiin ja auki
Raimo: Syvähengityksellä on positiivisia vaikutuksia hermoston toimintaan. Kannattaa harjoitella säännöllisesti. Positiivinen visualisointi voi toimia. Mielikuvaharjoitukset ovat hyviä. Niitä käytetään usein terapiassa. Käsien puristaminen nyrkkiin voi toimia, jos tarkoituksena on rentoutuminen.
Mielen psyykkaaminen
- Ajatus, että kukaan ei halua minulle pahaa
- Vakuuttelu, että hyvin se menee- Vakuuttelu, että pahemmastakin on selvitty
- Vakuuttelu, että pian se on ohi
- Tsemppaaminen
- ”Ei esiintymiseni kuitenkaan kiinnosta, vaikka olisin pelotonkin”  turha pelätä
- koettaa olla ajattelematta muita ihmisiä
- En ole maailmannapa
- jännityksen hyväksyminen
- Vakuuttaa, että pelko väistyy kun pääsee alkuun
- Kuvittelee hyppäävänsä kylmään veteen
- Ajattelee, ettei kukaan katsojista toivo epäonnistumista
- Muutkin jännittävät
- It always could be worse
- asian käsitteleminen mielessä
Raimo: Pelkotilanteessa voi olla ongelmallinen menetelmä siksi, että siinä voidaan yrittää vakuuttelun avulla paeta tilanteesta, eli siirtää huomiota muualle. Kannattaa arvioida toimiiko menetelmä. Jos se ei toimi, kannatta luopua, koska se saattaa olla ongelmallista.
Esiintymisen välttäminen Raimo: Ei yleensä ole hyvä menetelmä, koska silloin menetetään mahdollisuus oppia jotain uutta. Kannattaa pyrkiä esiintymistilanteisiin pikkuhiljaa ja tehdä pieniä esiintymiskokeita. Sen jälkeen esiintyminen voi alkaa sujumaan vaikeassakin tilanteissa.
Valmistautuminen
- Hyvä valmistautuminen
- Aiheen tunteminen
- Esityksen harjoittelu
- esityksen opetteleminen ulkoa
- Tekniikkaan tutustuminen ja pärjääminen tarvittaessa ilman sitä
Raimo: Valmistautuminen esiintymisiin auttaa aina ja kannattaa etukäteen käydä läpi joitakin asioita mitä haluaa sanoa, mutta samalla antaa itselleen väljyyttä, ettei se mene ihan niin kuin on ajatellut. Suunnittelu, että käy mielessään läpi mitä aikoo sanoa ja millä tavalla voi olla hyödyllistä.
Menoksi vaan
- Suora kohtaaminen
- En ajattele esiintymistä etukäteen
- tarkoituksella epämukavuusalueelle meneminen
- pakottautuu pitämään esitelmiä
- otan katsekontaktin yleisöön ja ajattelen siitä jotain positiivista
- Ajattelen asiaa ja kuuntelijoita, en itseäni
Raimo: Suoraan asiaan ja se että otetaan yleisöön silmäkontaktia on erittäin hyvä menetelmä. Siihen tottuu vähitellen ja se antaa positiivista palautetta itselleen, koska saa sieltä kontaktia ja on läsnä ihmisten kanssa samassa tilanteessa. Kannattaa keskittyä asiaan, mitä on tekemässä.
Huumori Raimo: huumori on aina hyvästä. Ei kannata suhtautua liian vakavasti näihin juttuihin. Pitää ottaa sopiva asenne omaan itseensä. Itse olen mokannut monta kertaa luentotilaisuuksissa. Usein sillä on ollut vain positiivisia vaikutuksia. Se että on vain oma itsensä semmoisena kun on, toimii parhaiten. Ihmiset kyllä hyväksyvät erilaisuutta ja sitä että ollaan luonnollisia ja ollaan läsnä tilanteessa.

Esiintymispelkoakin pääsee harjoittelemaan ilmaiseksi VTTn ja Jyväskylän yliopiston yhdessä kehittelemällä Oiva-sovelluksella, joka perustuu Mindfullnessiin.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän