Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Omalääkäri Risto Laitila tutkii Mikko Penttilän olkapäätä.
Omalääkäri Risto Laitila tutkii Mikko Penttilän olkapäätä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Sopivatko melatoniini ja kirkasvalohoito yhteen? Paljonko öljyjä pitäisi nauttia vuorokaudessa? Olkapää vaivaa ja verenpainelääkitys askarruttaa. Risto Laitilalla on jälleen mielenkiintoisia katsojakysymyksiä ratkottavanaan.

Kirkasvalohoito ja melatoniini

”Olen kuullut, että melatoniini ei sovi yhteen kirkasvalohoidon kanssa. Onko tosiaan näin? Melatoniinia käytän säännöllisesti, kirkasvaloa pimeään vuodenaikaan.”

Melatoniini on tavallaan viestinviejä, joka linkittää meidät luonnon valonkiertoon. Kun valoa on vähemmän, melatoniinia erittyy enemmän – se ikään kuin valmistaa meidät yöunille. Ja täällä pohjoisessa kun on paljon pimeää, jotkut käyttävät kirkasvalohoitoa, jotta tuota melatoniinia ei niin paljon erittyisi eikä siten niin paljon väsyttäisi. Kirkasvalohoidon on määrä siis piristää ja melatoniinin väsyttää.

Oikeastaan voisi heittää kysymyksen takaisin: kuinka melatoniini ja kirkasvalohoito tuntuvat yhteen sopivan? Jos eivät sovi, ei niitä kannata käyttää, mutta jos tuntuu hyvältä niin siitä vain. Mitään lääketieteellistä estettä niiden yhteiselle käyttämiselle ei ole.

Verenpainelääke ja jaksamaton olo

”Minulla on verenpainetauti. Sama verenpainelääkitys on ollut jo vuodesta 1995. Minulla on myös lääkitys glaukoomaan vuodesta 2005. Tämän viimeksi mainitun lääkkeen huomasin vaikuttavan jaksamiseeni jo alusta alkaen. Olen huomannut, että jos lähden kävelemään aamulla aikaisin ennen kuin otan verenpainelääkkeen, käveleminen on helpompaa, kuin jos lähden kävelemään lääkkeen oton jälkeen. Voinko tehdä niin vai rasittuuko sydän?”

Ei tuo lääkitys oikein tasapainossa tunnu olevan. Kuulostaa siltä, että lääkkeessä olisi beetasalpaajaa. Se on eräänlainen käsijarru: rasituksessa syke ei nouse ja väsyttää. Tässä kannattaa mennä lääkärin pakeille ja miettiä tuota lääkitystä uudelleen. Verenpainelääkkeen pitäisi olla huomaamaton, eikä sen sivuvaikutusten kanssa kannata sinnitellä.

Riittävä öljyn määrä

”Saanko riittävästi öljyä, jos otan lusikallisen rypsiöljyä joka aamu?”

Kyllä. Tuosta määrästä saa tarpeeksi välttämättömiä kasviperäisiä rasvahappoja, joita elimistö ei pysty itse tuottamaan.

Silti enemmän kuin yksittäisiin ravintoaineisiin – olivat ne sitten mitä vain – kiinnittäisin huomiota kokonaisuuteen. Enemmän ja enemmän tulee uutta tutkimustietoa siitä, kuinka tärkeitä ovat kasvikset, vihannekset, marjat ja hedelmät. Kasvissyöjät näyttävät pärjäävän paremmin.

Mutta rypsiöljy on siis terveellistä, ja reilu ruokalusikallinen päivässä on tarpeeksi.

Olkapään kipu

”Minulla on oikea olkapää alkanut vaivaamaan aika oudosti. Sivulle ja eteen käsivartta nostettaessa kipu tuntuu aivan yläasennossa, mutta taakse nostettaessa jo 30 asteen kulma saa tähdet näkymään silmissä. Olen 49-vuotias mies ja harrastanut urheilua koko ikäni.”

Urheilussa on saattanut joskus aiemmin tulla jokin vaurio, joka nyt sitten vanhempana alkaa häiritä.

Olkapäässä voi olla hyvin moni paikka kipeä: oire voi tulla nivelestä, jänteistä, lihaksista tai vaikka kaikista. Syyn ja kipukohdan löytyminen saattaakin joskus olla varsin hankalaa.

Olennaista on, että vaikka ei pystyttäisikään tarkkaan sanomaan, mistä kipu lopulta aiheutuu, sitä voidaan kuitenkin hoitaa. Tärkeää on palauttaa olkanivelen oikea liikerytmi. Se nimittäin monessa vaivassa muuttuu epäsuotuisaksi, josta taas syntyy noidankehä, joka edelleen pahentaa ongelmaa.

Fysioterapiassa saa ohjeita liikehoidon suorittamiseksi ja sitten kotona täytyy vain kärsivällisesti jaksaa harjoitella. Totta kai tarvitaan edelleen tarkkaa diagnostiikkaa ja kirurgeja, mutta yhä enemmän tällaisten vaivojen hoito painottuu kuntoutuksen suuntaan.

Lisää ohjelmasta

Nainen pitelee päätään.
Nainen pitelee päätään. Kuva: Yle, Tero Kyllönen migreeni
Merja Korpua katselee istutuksia pihallaan.
Merja Korpua katselee istutuksia pihallaan. Kuva: Yle, Akuutti merja korpua
Pallolaajennusta tehdään (lähikuva)
Pallolaajennusta tehdään (lähikuva) Kuva: Yle, Akuutti sepelvaltimotaudit
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista.
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista. Kuva: Tero Kyllönen / Yle Akuutti,sokeus,Azra Tayyebi
Kommentit