Hyppää pääsisältöön

Suomalainen digitaalinen hautaustoimisto päättää vainajan elämän netissä

Sosiaalisen median tilit eivät häviä, vaikka käyttäjä kuolisi. Toimenpidettä varten on perustettu digitaalinen hautaustoimisto.

Facebook-kaverit // Kuva: Kuvakaappaus Facebookista

Jyväskyläläisen Arttu Hiltusen isä kuoli kolme vuotta sitten. Hiltusen tehtäväksi jäi päättää isän elämä digitaalisessa maailmassa eli poistaa isän luomat tilit ja tunnukset. Tehtävä oli haastava, eikä ulkopuolista apua löytynyt.

Puolitoista vuotta myöhemmin Hiltunen perusti entisen työkaverinsa Hannu Murisojan kanssa digitaalisen hautaustoimisto Mors Digitalsin, Yle Uutiset kertoo.

Kun omaiset tilaavat palvelun, alkaa eräänlainen salapoliisityö siitä, mihin kaikkialle tilejä on luotu.

- Meillä on valikoitunut käyttöön muutamia työkaluja, millä pystytään esimerkiksi tietokoneelta, älypuhelimesta tai muista vastaavista laitteista jonkin verran vilkaisemaan käyttöhistoriaa. Sillä tavalla löydetään tilejä, mihin on kirjauduttu. Toki voidaan kartoittaa myös digitaalista jalanjälkeä verkosta, Murisoja sanoo.

Murisojan mukaan esimerkiksi Facebook-tilin päättäminen on kohtuullisen helppoa. Siitä riittää vain ilmoitus ylläpitäjälle.

- Sen sijaan esimerkiksi Google on sitten jo melko työläs, sinne tarvitsee lähettää ihan paperipostiakin, Murisoja kertoo.

Netin palveluntarjoajat eivät Murisojan mukaan tunnu miettivät käyttäjätilien sulkemista.

- Sulkemismenettelyjä on lähes yhtä monta kuin on palveluntarjoajia ja käyttöehdot johdetaan palveluntarjoajan kotipaikan lainsäädännöstä, Murisoja kertoo.

Lähteet: Yle Uutiset