Hyppää pääsisältöön

Talot jotka heräsivät eloon

Pelin säännöt
Pelin säännöt Kuva: Yle/Kuvapalvelu pelin säännöt

Stanley Kubrickin Hohdon Overlook-hotelli. Roman Polanskin Inhon asunto, jonka seinistä kasvaa käsiä. Jacques Tatin Enoni on toista maata, jonka modernistinen villa tuijottelee herra Hulot’ta. Terrence Malickin Onnellisten ajan yksinäinen talo keskellä peltoa, joka tuo mieleen Alfred Hitchcockin Psykon ja Norman Batesin kotitalon, joka seisoo yksin mäellä – joka tuo mieleen Edward Hopperin maalauksien yksinäiset talot. Klassista tyyliä edustava huone, jossa Hynkel leikittelee karttapallolla Chaplinin elokuvassa Diktaattori. Entä Jean Renoirin Pelin säännöt ja ranskalainen maalaiskartano ennen toista maailmansotaa?

Eloton herää – arkkitehtuuri hahmona elokuvissa on nimeltään Helmi Kajasteen diplomityö Aalto-yliopistosta. Kajaste käy tutkimuksessa läpi joukon elokuvia, joissa rakennukset tai tilat tuntuvat niiden toiminnan tai niiden aiheuttamien mielikuvien takia eläviltä. Ihmiset toimivat elokuvissa, mutta myös elinympäristö vaikuttaa väistämättä ihmiseen . ”Arkkitehtuurilla on keskeinen osa melkein kaikissa elokuvissa”, Kajaste kirjoittaa, ”elokuvaohjaajat luovat jopa tietämättään arkkitehtuuria ja tuovat esille arkkitehtuuria koskevia haaveita ja pelkoja”. Kauhuelokuvat ovat ilmeisin esimerkki niin kuin diplomityössä käsitellyt Polanskin ja Kubrickin elokuvat osoittavat.

Incredible Shrinking Man
Incredible Shrinking Man Kuva: Yle/commons wikimedia.org mies joka kutistui/incredible shrinking man

Myös erilaiset tyylisuunnat klassismista modernismiin luovat merkitystä, samoin esimerkiksi teknologia tai mittakaava, niin kuin on helppo todeta 50-luvun scifi-elokuvasta Mies joka kutistui (The Incredible Shrinking Man, ohj. Jack Arnold, 1957).

Filmiryhmässä menin Helmi Kajasteen kanssa ensin Pieneen leffakauppaan, jossa haimme DVD-hyllyjen välissä kiinnekohtia ja esimerkkejä Eloton herää -tutkimuksesta. Niitä löytyi: Ingmar Bergmanin Mansikkapaikka, Tatin Enoni on toista maata ja Playtime, Buster Keatonin Asuntopulan aikana (One Week, 1920), Stanley Kubrickin Avaruusseikkailu 2001, Terrence Malickin Onnellisten aika (Days of Heaven, 1978). Olennaisia tutkimukseen liittyviä elokuvia ovat myös Werner Herzogin Cave of Forgotten Dreams (2010), Yasujiro Ozun Tokyo Monogatari (1953), Paul Wegenerin Golem (1920), Robert Bressonin Kuolemaantuomittu on karannut (1965), David Lynchin Mulholland Drive (2001), Edgar G. Ulmerin Musta kissa (1934) ja Andrei Tarkovskin Uhri (1986).

Keskityimme lopuksi kuitenkin Jean Renoirin klassikkoon Pelin säännöt (La Règle du jeu, 1939), joka tulee Yle Teemalla teemalauantaina 22.11. Renoirin lukuisissa äänestyksissä maailman parhaitten elokuvien joukkoon sijoittunut mestariteos alkaa Beaumarchaisin Figaron häät -näytelmästä peräisin olevalla sitaatilla ja elokuva onkin tavallaan juoksua, huutoa ja kohellusta pitkin markiisi de Chesnayen maaseutukartanoa. Ympäristö on kuin Downton Abbeyssa, Gosford Parkissa tai Menneessä maailmassa: historia vyöryy eteenpäin ja yläkerrassa harrastetaan täyttä päätä kosioleikkejä, vaikka ruuma vuotaa jo pahasti ja loistoalus vajoaa pian. Vielä pientä detaljitietoa, joka voi auttaa epäuskoisia Renoirin teoksen arvottamisessa: puvustajana oli Coco Chanel ja assistenttina Henri Cartier-Bresson. Mutta mestari oli tietysti ohjaaja ja hullunmyllyn tragikoominen keskipiste Octave eli Renoir itse.

Filmiryhmä: Talot jotka heräsivät eloon, Yle Radio 1 to 20.11. klo 17.20 ja ti 25.11. klo 21.15.

Kommentit
 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

  "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Elokuvat

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Egenland palkittiin vuoden 2018 matkailutekona

  Ohjelma täynnä suomalaista sisua ja jääräpäistä intohimoa.

  Matkailutoimittajien Kilta on valinnut Egenlandin vuoden 2018 matkailuteoksi. Kilta kiittää Egenlandia siitä, että ohjelma on tehnyt tuntemattomia matkailuhelmiä ja niiden taustavaikuttajia tutuksi, sekä innostanut kotimaan matkailijaa kokemaan jotain odottamatonta.

 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Green Book -elokuvan tähti Mahershala Ali: "Rasismi elää edelleen voimakkaana"

  Elokuvat voivat avata oven keskustelulle.

  Näyttelijä Mahershala Ali on ensimmäinen muslimi, joka on palkittu Oscar-patsaalla. Hänen voittokulkunsa jatkuu lahjakkaana pianistina Green Book -elokuvassa. Tuoreimmat voitot ovat tulleet Critics Choice ja Golden Globe -gaaloista. Hän loistaa myös The True Detective -sarjan kolmannella kaudella. Molempien töiden ytimessä on rasismi, jonka kohteeksi Ali myöntää joutuvansa edelleen.

 • Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen halusi paaviksi mutta ryhtyi taiteilijaksi, koska halusi muuttaa maailmaa

  Nuori feministi unelmoi suuria Lähi-idässä

  Jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla Kirsimaria E. Törönen aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Yli neljännesvuosisadan taiteilijana toiminut, Mikkelissä vaikuttava, Kirsimaria E. Törönen tietää omakohtaisesti millaista sitkeyttä kuvataiteilijana itsensä ja perheensä elättäminen vaatii.

 • Olisiko teillä hetki aikaa keskustella Elviksestä?

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti."

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti." Elvis Presleylle omistetun Teemalauantain pitkä dokumentti saa Pekka Laineen – sittenkin – innostumaan.

 • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

  "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Teema tanssii talvella 2019

  Teeman jokavuotinen tanssifestivaali 20.1.–17.2.

  Teema tanssii taas! Tanssia ruudussa sunnuntai-iltapäivisin 20.1.–17.2.

 • Semanttinen häly lisääntyy – huomasin etten ymmärrä emojeita ympärilläni

  Onko matka hieroglyfeistä emojeihin sittenkään niin pitkä?

  Vanhimmat tunnetut kirjoitukset ovat noin 7000 vuoden takaa. Sumerilaiset keksivät tuntemamme kirjoitustaidon viitisen tuhatta vuotta sitten, ja siitä katsotaan alkaneeksi kulttuurin kirjallinen kehitys. Siitä alkoivat tarinat. Tiedon määrä kasvaa nopeammin kuin milloinkaan aikaisemmin. Olemme tilanteessa, jossa tietoa kertyy niin paljon, että sen louhimiseen tarvitaan tekoälyä.

 • Tästä ateljeesta tulivat tuhannet koululuokkien täytetyt lokit ja oravat – Sakari Häggin lapsuudessa kemikaalit höyrysivät ja hirvenkalloja keitettiin pihalla

  Häggin eläintäyttämön museo kertoo preparaattorin työstä.

  Arvoisasti toivotamme Teidät tervetulleeksi Häggin eläintäyttämön museoon Asikkalaan. Tahtonette kanssamme ihastella tätä Suomen vanhimman eläintäyttämön historiaa ja tutustua yritykseen, joka on monen koulun hyllyyn ja vitriiniin aikoinaan ketut, harakat ja jänikset toimittanut.