Hyppää pääsisältöön

Aamusydämellä: Kiusaamisen kipeät arvet

TV1 sunnuntaina 14.6.2015 klo 9.05 - 9.45

Kiusaamisen uhriksi joutunut nuori voi ahdistua kokemastaan niin paljon, että harkitsee jopa itsemurhaa. Näin kävi kouluiässä Tiina Luovelle ja Roni Alholle. Roni piirteli jo 10-vuotiaana vihkoonsa tapoja tappaa itsensä. Tiina mietti yläasteella itsemurhaa, koska ei enää jaksanut ajatella muuta ulospääsyä paniikistaan ja peloistaan.

Erilaisuudesta rangaistiin

Tiina Luove, 25, kärsii edelleen pelkotiloista, joita tulee mm. ruokaloissa, kahviloissa, pimeällä liikkuessa ja mopojen ääniä kuullessa. Koulussa Tiinaa kiusattiin jo ala-asteen ensimmäiseltä luokalta lähtien pienen koon, erikoisen perhetaustan ja oppimisvaikeuksien vuoksi. Kiusaamiseen osallistui sekä oppilaita että opettajia. Matematiikka ja englanti olivat vaikeita aineita Tiinalle ja niihin liittyi opettajien taholta häpäisyä luokkatilanteissa. Tiinalle tuli paniikki- ja oksentelukohtauksia ala-asteen toiselta luokalta lähtien. Oman perheen taholta kiusaamiseen ei puututtu.

Tiina sai yläasteella diagnoosin oppimisvaikeuksiinsa. Hänellä todettiin hahmottamisen ja keskittymisen vaikeus, lukihäiriö ja muistitoimintojen heikkoutta. Tämän jälkeenkin opettajien kommentit olivat lähinnä lamaannuttavia, ”eihän sinusta koskaan tule mitään” –tyylisiä sanomisia.

Kiusaajat jahtasivat Tiinaa myös vapaa-ajalla joka puolella pientä kyläyhteisöä. Mopojengit ajoivat Tiinaa takaa, heittelivät kivillä ja huutelivat tappouhkauksia. Tiinalla oli rastatukka, hän söi kasvisruokaa eikä suostunut juomaan alkoholia tai polttamaan tupakkaa kuten muut. Hän joutui monelta taholta kyläläisten silmätikuksi. Rikosilmoitusta pohtiessaan Tiinan annettiin ymmärtää, että sitä ei kannata tehdä.

Koulukuraattori järjesti apua

Yläasteella Tiina oli jo niin ahdistunut, että harkitsi itsemurhaa. Hän rohkaisi lopulta mielensä ja meni koulukuraattorin puheille. Tiina sai lähetteen psykoterapeutille. Siitä alkoi monien vuosien terapia, joka on auttanut Tiinaa saamaan itsetuntonsa takaisin ja arjen sujumaan. Tiina on valmistunut lähihoitajaksi, puhuu sujuvasti englantia ja turkkia, on matkustellut paljon ja saanut monia ystäviä ympäri maailmaa.

Tiinaa auttoi jaksamaan isovanhempien tuki ja myös hänen oma peräänantamattomuutensa. Hän halusi olla sellainen kuin on, eikä muuttua muiden mielen mukaiseksi. Tiinalle on edelleen tärkeää ihmisarvo ja erilaisuuden hyväksyminen. Hän puuttuu välittömästi esimerkiksi rasistisiin huuteluihin.

Suosikista kiusatuksi

Roni Alho, 24, oli ala-asteen ensimmäisellä luokalla suosittu poika. Toiselle luokalle hänen piti mennä uuteen kouluun perheen muuton vuoksi. Siitä alkoi Ronin nimittely, kiusaaminen ja kaveriporukoista ulkopuolelle jättäminen, jota oli paljon myös vapaa-ajalla. Häntä myös pahoinpideltiin.

Opettajat eivät Ronin kiusaamiseen puuttuneet ja Roni ahdistui niin paljon, että piirteli 10-vuotiaana vihkoonsa tapoja tappaa itsensä. Koulukuraattori sai vihiä Ronin piirustuksista ja Roni sai keskusteluapua ja erityisopetusta. Kiusaaminen jatkui kuitenkin koko kouluajan ja Ronin perhettäkin häpäistiin ja omaisuutta rikottiin.

Musiikista voimaa

Roni sulkeutui omiin oloihinsa ja soitti rumpuja. Musiikista tuli Ronin pakotie ja harrastus toi myös kannustusta. Aikuisiällä diagnosoitu ADHD näkyi jo Ronin oppimisessa. Ne aineet, jotka kiinnostivat, olivat hänelle helppoja, mutta esimerkiksi matematiikka oli vaikeaa. Oppimisvaikeudet masensivat Ronia.
Ronilla oli kaikissa tilanteissa kuitenkin läheistensä tuki. Se auttoi Ronia jaksamaan.

Puuttuminen tärkeää

Yläasteella Ronin kiusaaminen muuttui yhä väkivaltaisemmaksi ja mukaan jengeihin tuli sellaisiakin, joita Roni ei edes tuntenut. Vasta ammattikoulussa Ronin kiusaamiseen puututtiin. Kiusaajia uhattiin koulusta erottamisella ja se tehosi.

Tiina ja Roni kannustavat kaikkia kiusattuja ottamaan asia puheeksi jonkun aikuisen kanssa. Yksin ei saa jäädä hautomaan asioita. He kannustavat myös luokkakavereita puuttumaan koulukiusaamiseen.
Molemmat täsmentävät myös, että pitää mennä poliisin puheille, jos kiusaamiseen liittyy fyysistä väkivaltaa.

Ensiesitys TV1 sunnuntaina 16.11.2014