Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Parasta nyt pääkuva

Foo Fightersin Nate Mendel: "Sarja kertoo kaupungeista, ei meistä"

Foo Fighters - Sonic Highways, 5. jakso.
Foo Fighters - Sonic Highways, 5. jakso. Kuva: Yle Kuvapalvelu populaarimusiikki

Yle Teeman Foo Fighters: Sonic Highways -sarjan viidennessä jaksossa matkustetaan Los Angelesiin ja Joshua Treehen nauhoittamaan uutta kappaletta Rancho De La Luna -studiolle. yle.fi/musiikin tavoittama Foo Fightersin basisti Nate Mendel hehkuttaa aavikolla sijaitsevan äänityspaikan jääneen reissusta erityisesti mieleen.

Foo Fighters -yhtyeen Sonic Highways -levyn kansi
Foo Fighters -yhtyeen Sonic Highways -levyn kansi Kuva: Sony foo fighters

Foo Fighters: Sonic Highways

Ehkä odotusten vastaisestikin itse Foo Fighters on jäänyt hieman sivurooliin Sonic Highways -sarjassa. Jokaisessa jaksossa keskitytään aina tietyn kaupungin musiikkihistoriaan, merkittäviin tekijöihin ja kappaleen äänityspaikkana toimivaan studioon. Foo Fightersin basistin Nate Mendelin mukaan taka-alalle jääminen oli tarkoituskin ja bändi ikään kuin vain niputtaa jakson sisällön uudella kappaleellaan.

"Kyllä todellakin. Sarja kertoo kaupungeista, ei meistä. Ihmiset tietävät jo meidän tarinamme, mehän teimme siitä jo dokumentin. Meillä oli tietoinen pyrkimys pitää bändi osana projetkia, mutta vain osana sitä. Ajatellaan vaikka Los Angelesia, jolla on erittäin mielenkiintoinen musiikkihistoria. Me päätimme tarttua siihen. Halusimme keskittyä vain tiettyihin elementteihin siinä ja näyttää mitä kaupungissa tapahtuu musiikillisesti. Eikä kertomamme tarina siis ole tietenkään kaikenkattava", Nate kertoo.

Nyt valokeilassa on Yhdysvaltojen toiseksi suurin kaupunki L.A., joka on myös bändin kitaristin Pat Smearin kotikaupunki. Foo Fighters nauhoitti uuden albuminsa viidennen kappaleen Outside Rancho De La Luna -studiolla, joka sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Los Angelesista Joshua Treen kansallispuistossa keskellä aavikkoa. Studio on tunnettu nimekkäistä asiakkaistaan, joihin lukeutuvat mm. Queens Of The Stone Age, Kyuss, Mark Lanegan ja Arctic Monkeys.

Los Angeles -jaksossa mm. Rancho De La Lunan omistaja Dave Catching ja QOTSA:n Josh Homme puhuvat tästä hyvin omalaatuisesta studiosta. Aavikkostudio jäi myös Nate Mendelille Sonic Higwaysin äänityspaikoista parhaiten mieleen.

"Se on vanha talo keskellä aavikkoa. Kaverilla joka pyörittää studiota (Catching) on siellä dirt-pyöriä, dune buggy -autoja, ilmakiväärejä ja grillausta. Tuntui kuin olisi ollut leirillä. Ja siis studio on hänen kotinsa ja sitä oikeastaan voi hädin tuskin kutsua studioksi. Kokemus siellä oli aivan uskomaton! Mieti nyt, ajella dune buggylla keskellä aavikkoa sen jälkeen kun olet purkittanut omat basso-raitasi! Se oli uskomatonta", hehkuttaa Mendel.

Rancho De La Lunalla nauhoitetulla Outside -kappaleella on paikallisena ja vierailevana muusikkona mukana Eaglesin kitaristi Joe Walsh. Foo Fightersin Sonic Highways -albumi julkaistiin 10.11.

Lue lisää Sonic Highwaysistä Yle Teeman sivuilta.

Sonic Highways -jaksoesittelyt Yle Teeman sivuilla.

Lue lisää Chicagon Electrical Audio Studiosista täältä.

Lue lisää Nashvillen jaksosta täältä.

Lue lisää Austinin jaksosta täältä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua