Hyppää pääsisältöön

J.P. Siili: TELLUKSEN SYNTY

Tellus, yle tv1
Tellus, yle tv1 Kuva: Jussi Nahkuri tellus

Kotikatsomo: Tellus -sarja alkaa Yle TV1:llä sunnuntaina 16.11. klo 21.05

J.P.Siili
Käsikirjoittaja J.P. Siili J.P.Siili kotikatsomo: tellus
Elämä on helpompaa, kun keskittyy vain omiin asioihinsa ja rajaa katseensa niin, että kaikkia maailman huolia ei näkökenttäänsä päästä. Kulku on kevyempää niin.

Tai siltä tuntuu, mutta vähitellen torjuttuakin taakkaa kertyy, salaa ja vaivihkaa. Niin kävi minulle. Ruuhkavuodet tarkoittivat samaa kuin muillakin, lapsia ja työtä, kuormittavaa ja energiaa vievää arkea. Sen keskeltä katseen nostaminen muihin isoihin asioihin – vaikkapa ilmastonmuutokseen – tuntui aivan liian työläältä. Samaan aikaan takaraivoa nakersi tietoisuus siitä, että työläys ei ole riittävä selitys, että asia on nykyisten ihmissukupolvien asioista tärkeimpiä.

Lopulta lähdin samoilemaan minulle luontevinta polkua, tarinankerronnan reittejä. Samoin tein asettui tarjolle sellainen ajattelu, joka kokee kehityksen kulkevan erittäin huonoon suuntaan ja erittäin nopeasti, ja sen torjunnan olevan auttamattoman hidasta. Sellainen ajattelu, joka johtaa puheiden ja kirjoittamisen sijaan toimintaan.

Alkoi hahmottua ryhmä hyvin nuoria, intohimoisesti elämään ja yhteiseen tulevaisuuteemme suhtautuvia ihmisiä, jotka katsovat velvollisuudekseen ja tehtäväkseen nopeuttaa kestävään kehitykseen siirtymistä. Heidän keinonsa on laiton suora toiminta, iskut sellaisiin instituutioihin, yrityksiin, tehtaisiin tai tuotantolaitoksiin, joiden toiminta estää tai hidastaa maapallolle edullista kehitystä. Ja heillä on halu uhrata missiolleen oma elämänsä.

Ryhmän nimeksi tuli Tellus. Ja heistä, heidän toiminnastaan, syntyi samanniminen rikostarina. Paitsi rikoksesta, Tellus kertoo myös rakkaudesta. Se kertoo, miten mahdottomaan tilanteeseen rakastavat joutuvat salaisuuden varjossa, kun toinen joutuu valehtelemaan siitä, mitä oikeasti on.

Telluksessa elämää suuremman rakkauden este on elämää suurempi missio. Eikä minulla tarinan alkaessa ollut täyttä varmuutta siitä, kumpi voittaa. Nyt on. Taistelu on näkemisen arvoinen, viimeiseen loppuunsa asti.

J.P. Siili
Telluksen käsikirjoittaja