Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa kansanterveysmies Jussi Huttusen elämästä

6 kuvaa-ohjelma, Jussi Huttunen - otsikkokuva
Jussi Huttusen kuusi kuvaa 6 kuvaa-ohjelma, Jussi Huttunen - otsikkokuva Kuva: Yle, valokuvat Jussi Huttusen kotialbumista jussi huttunen

Mikä on pitkän ja merkittävän uran takana? Sitä pohti professori Jussi Huttunen ystävänsä kanssa joku aika sitten. Hän oli 25 vuotta Kansanterveyslaitoksen johtaja ja vielä mukana monessa muussakin. Ura jatkuu edelleen seitsemänkymppisenä muun muassa sote-uudistuksen parissa.

Lääkäri Jussi Huttunen syntyi sodan aikaan ja ensimmäiset muistikuvat ovatkin Helsingin pommituksista, jolloin hän oli kolmevuotias. Mutta lämpimiä ajatuksia liittyy myös Kuruun, jossa Huttusen isä oli tovin kunnanlääkärinä. Huttusesta kasvoi oppivainen poika. Hän luki jo pienenä niin paljon, että 6-vuotiaana kirjaston täti asetti maksimimäärän kirjoille, joita hän sai lainata. Tietoviisas poika heitettiin ulos luokasta, koska oli opettajan mielestä lukenut Mika Waltarin Sinuhen liian nuorena. Kirjasta Jussi Huttunen oli oppinut, mikä on labyrintti.

Tiedättekö mikä on labyrintti? Viittaan ja kerron. Mistä Huttunen tietää? Olen lukenut Sinuhen. Opettaja: sellaisia kirjoja ei teidän iässä saa lukea, Huttunen ulos
.

Yhden luokan väliin jättämisestä seurasi, että hän oli aina nuorin ja pienin ryhmässään. Minkälaisia selviytymiskeinoja Huttunen kehitti? Helsinkiläispoika joutui armeijaan Kontiolahdelle Pohjois-Karlaan, ja tämä kokemus kasvatti monella tapaa – näki Suomea eri kantilta ja myös terveyserojen suuruuden 1950-luvun lopussa. Tosin sielläkin hän oli muita pari vuotta nuorempi.

Kansanterveyslaitoksen johtaminen 25 vuoden ajan 1970-luvun lopusta 2000-luvun alkuun oli kiireistä aikaa. Tuona aikana laitos muuttui laboratoriosta varteenotettavaksi kansainväliseksi tutkimuslaitokseksi. Huttunen kiittääkin työtovereitaan silloisessa KTL:ssa. Päivät olivat pitkiä ja matkustusta riitti. Perheen kanssa Huttunen vietti nimenomaan pitkät kesät mökillä Pohjois-Savossa. Työmatkojen perään hän otti lomaa, ja vaimo oli mukana.

Mikään ei ole hauskempaa kuin kulkea ympäri Eurooppaa ilman mitään suunnitelmia, improvisoiden löytää kiinnostavia paikkoja.

Huttusen kuudes ja puuttuva valokuva liittyy lastenlapsien lapsiin. Hän toivoo, että perheen jo monessa polvessa kulkeva korttipeliperinne jatkuisi eteenpäin ja hän näkisi lastenlasten lapsien vielä pelaavan marjapussia, canastaa tai karkkipokeria. Kesämökillä korttien peluu on miltei jokailtainen tapahtuma. Lapset oppivat laskemaan ja häviämään.

 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.

 • Keskustele valehtelemisesta

  Miksi valehtelemme?

  Mikä saa meidät toimimaan vastoin moraaliamme ja turvautumaan joskus valehtelemiseen? Millaisissa tilanteissa toisen valehtelu saattaa saada hyväksyntämme? Entä onko sanonta "rehellisyys maan perii" totta?

 • Keskustele huipputuloisista!

  Se suurituloisin promille

  Millaista on kaikkein suurituloisten elämä Suomessa? Eniten tienaavan promillen sisällä erottuu kolme joukkoa: perijät, ammattijohtajat ja yrittäjät. Millaista heidän elämänsä on ja mitä he ajattelevat suomalaisesta yhteiskunnasta? Kunniansa saavat kuulla niin poliitikot, media kuin koko hyvinvointivaltiokin.

 • Keskustele metsäpolitiikasta

  Mihin suuntaan metsiemme hoitoa pitäisi viedä?

  Miten Suomen metsiä pitäisi sekä hyödyntää taloudellisesti että pitää huolta hiilinieluista ja luonnon monimuotoisuudesta? Miten siis sekä säästää että syödä kakku?

 • Keskustele huvipuistoista!

  Huvittavaa bisnestä

  Mistä huvipuistojen tuotto syntyy, ja miten investoida niin, että yleisö tulee aina uudelleen ja uudelleen? Kun vielä on kesää jäljellä huvipuistotaloudesta kertovat Lasten päivän säätiön ja Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin ja Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuo. Puhelimen päähän saamme Sariolan kiertävän tivolin toimitusjohtajan Ville Sariolan.

 • Kai Ekholm: Kirjasto on lupaus sivistyksestä, yhteisyydestä, ja jatkuvuudesta

  Kansalliskirjasto inspiroi edelleen Kai Ekholmia

  Kirjojen lukemisen lähettilääksi intoutunut tutkija ja tietokirjailija Kai Ekholm tietää mistä puhuu. Lähes neljäkymmentä vuotta kirjastomaailmassa työskennellyt, Kansalliskirjaston ylihoitajan virasta eläköitynyt Kai Ekholm puhuu lämmöllä kirjojen lukemisen merkityksestä ja kirjastojen tärkeydestä. Tampereen yliopistossa lehtorina sekä Vaasan yliopistossa professorina toiminut Ekholm keskittyy nyt eläköidytään organisoimaan omaa laajaa kirja- ja levykokoelmaansa. Useita tietokirjoja, ja dekkareita kirjoittaneena hän unelmoi myös kirjoittavansa enemmän tulevaisuudessa.

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.