Hyppää pääsisältöön

Mikä avuksi hämähäkkipelkoon?

ampiainen hämähäkin verkossa
Hämähäkin TODELLINEN herkkupala ampiainen hämähäkin verkossa Kuva: EPA/ROLAND WEIHRAUCH hämähäkki

Puoli seiskan suuressa pelkokyselyssä neljännes (21%) vastaajista (yli 2600) on kertonut pelkäävänsä paljon tai todella paljon hämähäkkejä. Kyselyyn vastanneilla oli myös vallan moninaisia keinoja pelon selättämiseen.

Peloista korkeanpaikanpelko (48%) ja julkisen esitelmän pitämispelko (45%) menivät tässä kyselyssä reilusti hämähäkkipelon (21%) ohi, kuten alla olevasta taulukosta ilmenee. Silti pelkolajina se on sellainen, jonka voisi kuvitella vaivaan aika paljon enemmän arkisissa tilanteissa. Näihin tilanteisiin vastaajat ovatkin seuraavassa oivallisesti paneutuneet.

Tommi Anttilan greafiikka julkisista peloista
Tommi Anttilan greafiikka julkisista peloista Kuva: Tommi Anttila puoli seitsemän pelot
Professori Raimo Lappalainen antaa hämähäkkipelkoisille vinkkejä.
Professori Raimo Lappalainen Professori Raimo Lappalainen antaa hämähäkkipelkoisille vinkkejä. raimo lappalainen

Julkaisemme nyt vinkeistä valitut palat. Mukana ovat myös psykologian professorin Raimo Lappalaisen kommentit vinkkeihin.

Vastanneiden vinkit Raimon kommentit
Tappaminen tai siirtäminen pois
- Hengitän syvään – tapan
Raimo: Ihan hyvä ratkaisu, jos haluaa rajoittaa hämähäkkien esiintymistä.
Siisteys - pidän paikat siisteinä Raimo: Hyvä vaihtoehto yleisesti, kunhan siisteys ei mene liian pitkälle. Silloin siitä voi tulla oma ongelma.
Välttely
- Seuraan hämähäkin liikkeitä
- En matkusta Suomesta
- Yritän olla katselematta liian tarkkaan esim. huussissa
- Suljen silmäni
Raimo: Hämähäkin liikkeiden seuraaminen voi olla mielenkiintoista. Itse asiassa ne ovat aika mielenkiintoisia olioita. Kaikkea se luonto tuottaa!
- Hämähäkit eivät ole sen arvoisia, että niiden vuoksi kannattaisi rajoittaa liikaa omaa elämäänsä, esim. matkustamista. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten "tehokas" mielemme (eli ajatustemme ja kuvitelmiemme) vaikutus on meihin. Mielemme voi joskua olla varsinainen tarinoiden sepittäjä.
- Pelkojen kehittymistä kannattaa seurata. Niin kuin sanonta kuuluu, jos antaa pikkurillin voi se viedä vähitellen koko käden. Eli kannattaa seurata, että asioiden välttäminen ei laajene.
Pysymällä rauhallisena
- Lasten nähden pakotan itseni rauhalliseksi
Raimo: Pelot voivat siirtyä mallioppimisen kautta vanhemmalta lapselle. Onneksi näin ei aina tapahdu. Vanhempien pelot voivat lisätä siis mahdollisuutta (tai todennäköisyyttä) siihen, että lapsille tulee vastaavia arkuuksia tai pelkoja. Useimmilla peloilla ei ole suurta merkitystä käytännön elämässä, joten ei suurempaa syytä huoleen. Jos epäilee, että omasta pelosta voi olla vakavampaa haittaa lapselle, kannattaa sen kanssa työskennellä. Riittää, että se heikkenee.
Kirkuminen Raimo: Vähentää hetkellisesti pelon tunteita, mutta ei ratkaise ongelmaa. Voi olla mielenkiintoista (tai rasittavaa) ympäristölle.
Järkeily
- Kyllä hämähäkki häviää taistelun
- Pieni hämähäkki ei tee minulle mitään.
Raimo: Totta. Jos toimii niin ihan sopiva tapa toimia. Kannattaa seurata, toimiiko.
En pysty tappamaan hämähäkkiä. Raimo: Ei tarvitsekaan.
En tee mitään – kyllä aikuinen saa pelätä Raimo: Pelot ovat osa elämää. Ihmiset pelkäävät ja ovat aina pelänneet. Ei pelkoreaktioita tai pelon tunteita tarvitse poistaa tai hallita. Niitä saa ilmetä, mutta niiden ei kannata antaa rajoittaa elämää.
Ei sitä pysty hallitsemaan. Pelko hallitsee minua.
- Olen yrittänyt kaikkea. Mikään ei onnistu. Pelko on syvä.
Raimo: Pelkojen käsitteleminen ei aina onnistu yksin. Osaavien ammattilaisten kanssa lähes kaikkia pelkoja voidaa heikentää tai poistaa. Pelkoja ei oikeastaan kannata yritä hallita, ehkä paremminkin opetellaan tulemaan toimeen pelkoon liittyvien ajatusten ja tunteiden kanssa. Pelkoon liittyvien ajatusten ja tunteiden hallintayritykset voivat johtaa siihen, että nämä lisääntyvät tai eivät vähene.
Siedätys
- Pellolla pienillä hämähäkeillä
- Luen luontojuttuja hämähäkeistä ja kuuntelen hämähäkkiharrastajaystäväni tarinointia hämiksistä.
- Katson, kun ystävä pitää niitä kädellä.
Raimo: Nämä ovat esimerkkejä omatoimisesta hoidosta. Myös tutkimustiedon mukaan nämä toimivat.
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän