Hyppää pääsisältöön

Radioateljeen ohjelmilla on ihan oma soundi - 35 vuotta äänen ja mielenmaisemien estetiikkaa

Radioateljeen tunnus
Radioateljeen tunnus Kuva: Radioateljee radioateljee

Akustisia teoksia, äänimaisemia, faktaa ja fiktiota, nykyisin Yle Draaman yhteyteen kuuluva Ylen Radioateljee on jo 35 vuoden ajan tuottanut ohjelmia, joita ei ole kovin helppo määritellä tai sanallisesti kuvailla. Aiheet Ateljee-ohjelmissa - featureissa - vaihtelevat runoudesta maailmantalouteen, studiossa tuotetusta sademetsästä akustisiin Laatokan laineisiin ja Hallin Jannesta Tom Waitsiin. Muoto niissä syntyy radion ytimestä, akustisia keinoja hyödyntämällä. Ohjelmat ovat kuin äänellä lavastamista, ääntä sen esteettisessä merkityksessä. Radioateljeen äänisuunnitteluun ja dramaturgiseen ajatteluun on suuresti vaikuttanut myös zeniläinen estetiikka.

Erityisen tärkeä elementti Ateljee-ohjelmassa on kertoja, joka tulkinnan sijasta lukee käsikirjoituksen ajatuksia. Tulkinta jätetään kuuntelijalle. Vuosien varrella kertojina ovat toimineet mm. Tom Wentzel, Tiia Louste, Sakari Jurkka, Matti Pellonpää, Ville Sandqvist, Esko Nikkari, Susanna Haavisto, Elina Salo, Lasse Pöysti ja Helka-Maria Kinnunen. Viime vuosina mukaan ovat tulleet myös Minna Haapkylä, Elsa Saisio, Aki Raiskio ja Antti Reini.

Radioateljeessa on sen 35-vuotisen historian aikana syntynyt 800 pitkää ohjelmaa. Kuuntelijoita on myös ulkomailla, ohjelmia on tähän mennessä lähetetty 30 maassa. Featuren tekijöillä on myös aktiivinen kansainvälinen yhteisö, ja tuottaja Harri Huhtamäki on myös kouluttanut tekijöitä aina Australiaa ja Kiinaa myöten.

Radioateljeeta on säännöllisesti kuultu myös radion ulkopuolella. Ääninäyttelyitä ja multimediainstallaatioita on tuotettu museoissa, mm. Hämeenlinnan taidemuseossa, Kiasmassa, Heurekassa, Kansallismuseossa ja Sinebrychoffin taidemuseossa. Radioateljee on myös järjestänyt live-esityksiä, konsertteja ja kuunteluklubeja. Yhteistyötä on tehty myös elokuvien äänisuunnittelijoiden kanssa. Suomessa on kuultu mm. Dracula-elokuvasta Oscar-palkinnon saaneen Jim McKeen ja Zang Yimon elokuvien äänisuunnittelijan Tao Jingin ohjelmia. Tunnettuja tekijänimiä historia varrelta ovat myös australialainen Kaye Mortley ja ranskalainen Rene Farabet. Myös palkintoja on vuosien varrella kertynyt, mm. Prix Italia -kilpailun dokumenttisarjan pääpalkinto pari vuotta sitten.

Radioateljeen tuottaja Harri Huhtamäki (vas.) ja äänisuunnittelija Pekka Lappi.
Radioateljeen tuottaja Harri Huhtamäki (vas.) ja äänisuunnittelija Pekka Lappi. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuvapalvelu. Radioateljeen tuottaja Harri Huhtamäki (vas.) ja äänisuunnittelija Pekka Lappi. radioateljee
Radioateljeessa työskentelee vakituisesti yksi henkilö, tuottaja Harri Huhtamäki. Äänisuunnittelijana on lähes koko ajan ollut Pekka Lappi. Ohjelmat tuotetaan freelancer-voimin, tekijöinä mm. Tapio Tamminen, Pertti Seppälä, Ville Hytönen, Juha Seppälä, Leena Häkkinen, Timo Väänänen, Marjut Helminen, Hanna Huhtamäki, Jaakko Tahkokallio, Samu Niskanen, Matti Ripatti sekä Tapani Rinne, Tuomas Norvio ja Esa Karjula.

Radioateljeeta voi kuunnella Yle Radio 1:ssä perjantaisin klo 22.05 - 23.05. Juhlavuoden kunniaksi perjantain 14.11. ja 21.11.2014 lähetykset ovat kahden tunnin mittaisia. Molemmissa ohjelmissa keskiössä ovat ihmisen muisti, tarinat sekä äänen ja mielen dialogi, jossa tekijät ja kuuntelijat kommunikoivat, jakavat ajatuksia ja rakentavat yhteistä ymmärrystä.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua