Hyppää pääsisältöön

Sotakarkuri 10 vuotta naisen vaatteissa

Sotakarkuri Paul Grappe naamioitui naiseksi.
Sotakarkuri Paul Grappe naamioitui naiseksi. Kuva: Tuntematon paul grappe

Paul Grappe karkasi rintamalta ensimmäisen maailmansodan aikana ja pakeni poliisia tekeytymällä naiseksi. Paul käytti nimeä Suzanne Landgard ja näytteli vaimonsa Louise Landyn kanssa lesbopariskuntaa Pariisissa kuohuvalla kaksikymmentäluvulla… Nyt Grappen tarinasta on syntynyt Ranskassa sekä historiateos että sarjakuvaromaani.

Strada tapasi ranskalaisen historioitsijan Fabrice Virgilin. Hän julkaisi muutama vuosi sitten kiehtovan kirjan Paul Grappesta, joka karkasi rintamalta ensimmäisen maailmansodan aikana ja pakeni poliisia tekeytymällä naiseksi.

Elämäntyyli lähenteli jo elostelua ja prostituutiota. Hän etsi kumppaneita myös lehti-ilmoituksilla. Hän nautti siitä. Hän harrasti naisen vaatteissa laskuvarjohyppäämistä, joka oli tuolloin uusinta uutta.

Kymmenen vuoden aikana Paul nautti kukoistavasta ja vapaasta biseksuaalin seksielämästä. Hän kierteli Pariisin pahamaineisissa puistoissa. ”Elämäntyyli lähenteli jo elostelua ja prostituutiota. Hän etsi kumppaneita myös lehti-ilmoituksilla. Hän nautti siitä. Hän harrasti naisen vaatteissa laskuvarjohyppäämistä, joka oli tuolloin uusinta uutta.”, kertoo Fabrice Virgili.

Suzanne eli Paul kukoisti naisen roolissa. Lyhyessä kampauksessaan ja kasvot ehostettuna hän vastasi aikansa muodikasta naiskuvaa, joka korosti urheilullista ja poikamaista tyyliä. Mutta kun rintamakarkurit armahdettiin vuonna kaksikymmentäviisi Suzannesta tuli jälleen Paul, ja salaisuus paljastui. Julkisuuden myötä tuli myös harmeja…

Lehdistö kiinnostui Paul Grappen tapauksesta. Lehdissä hänen tittelinsä oli "ristiin pukeutuva rintamakarkuri". Hänestä kohistiin muutaman kuukauden ajan, ja kansaa kiinnosti esimerkiksi se, miten mies poisti karvoitustaan tai muutti ääntään naiselliseksi. ”Häntä pidettiin soluttautujana, joka miehenä soluttautui naisten salaperäiseen valtakuntaan. Enemmän kansaa oudoksuttikin Paulin paluu miehen rooliin. Vuokraemäntäkin mitätöi pariskunnan vuokrasopimuksen, koska sen oli allekirjoittanut kaksi naista”, myöntää historioisija.

Mieheksi palattuaan Paul Grappe ajautui identiteettiristiriitaan. Hän ei pystynyt sopeutumaan takaisin uuteen elämään. Alkoholisoitunut ja väkivaltainen Paul Grappe kohtasi kohtalokkaan lopun, kun vaimo ampui hänet vuonna 1928.

Chloe Cruchaudet´n sarjakuvakirja Mauvais genre
Chloe Cruchaudet´n sarjakuvakirja Mauvais genre Kuva: Editions Delcourt mauvais genre

Rintamakarkuri päätyi myös sarjakuvasankariksi. Albumissaan Mauvais Genre sarjakuvatekijä Chloé Cruchaudet kertoo Paul Grappen ja Louise Landyn uskomattoman rakkaustarinan. Cruchaudet saa usein innoituksen sarjakuva-albumeihinsa oikeista historiallisista henkilöistä. Hänen mielestään totuus on aina tarua ihmeellisempi.

”Oli jännää kuvitella pariskunnan tasapainoilua. Ensi alkuun vahvoilla oli todennäköisesti Louise, jonka avulla Paul vihkiytyi naiseuteen. Kun Paulista lopulta tuli vaimoaankin naisellisempi, kisällistä tuli mestari ja Paul otti hallitsevan roolin”, kertoo Chloé Cruchaudet. Muodonmuutos onnistui niin hyvin, että Paulista tuli kaikkia kiehtova diiva ja hämyisten puistojen harmaa eminenssi. Frankensteinin tavoin Louise menetti luomuksensa hallinnan.

Mauvais Genre
Mauvais Genre Kuva: Editions Delcourt mauvais genre

Mauvais genre on tummasävyistä ja aistillista sarjakuvaa. Cruchaudet’n niukka tyyli riittää ilmaisemaan Paul Grappen muodonmuutoksen jokaisen hetken.

Punaisella värillä on albumissa aivan oma roolinsa. Sarjakuvatekijä käytti punaista naiseuden vertauskuvana. ”Alussa Louise on mestari ja Paul kisälli. Silloin Louisella on kirkkaanpunainen asu. Naisellisuuden liukuessa Louiselta Paulille punavärikin siirtyy Pauliin. Punainen on myös väkivallan ja tappamisen väri. Tarinalla on surullinen loppu”, kertoo Cruchaudet.

Mauvais Genre on saanut neljä sarjakuva-alan palkintoa, muun muassa Angoulemen festivaalien yleisöpalkinnon.

Teksti: Marc Helfer

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri