Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Tähdet kertovat hotellien laadun, -vai kertovatko sittenkään?

Hotellin respa
Hotellin respa Kuva: Yle respa

Suomessa ei ole käytössä minkäänlaista virallista hotellien tähtiluokitusta. Tämä on hämäävää, sillä myös kotimaisten hotellien kohdalla näkyy tähtiä. Lähes kaikki muut Euroopan maat kuuluvat yhteiseurooppalaiseen hotellitähtien järjestelmään (Hotrec), tai niillä on oma kansallinen tähtiluokitus. Vastaako pääasiassa hotellin varustelutasoa mittaava luokitus enää matkustajien tarpeita? Asiasta ollaan eri mieltä.

Tähtiluokitukset jakavat hotellit yleensä viiteen luokkaan, yhden tähden hotellien edustaessa vaatimatonta hotellimajoitusta.

Tutustu myös: Netin hotellivaraussivustot: asiakkaat haluavat tähtiä

Matkailun edistämiskeskus (MEK) sekä Suomen Matkatoimistojen liitto ovat jo vuosia ajaneet myös meille kansainvälisen luokituksen mukaista tähtijärjestelmää. Hanke on kaatunut erityisesti kolmen suuren hotelliketjun vastustukseen.

Sokos Hotellit, Scandic- ja Restel -ketjut vastustavat tähtiluokitusta. Niillä on lähes 60 prosenttia Suomen hotellien majoituskapasiteetista.

Scandic Suomen toimitusjohtaja Aki Käyhkön mielestä tähtiluokitus on vanhanaikainen.

Scandic Suomen toimitusjohtaja Aki Käyhkö
Toimitusjohtaja Aki Käyhkö, Scandic Scandic Suomen toimitusjohtaja Aki Käyhkö Kuva: Yle aki käyhkö

- Tähtiluokitus on mekaaninen, eikä vastaa tämän päivän kuluttajien tarpeita. Tähtiluokituksen käyttöönotto aiheuttaisi hotelleille monimutkaisia investointeja, toteaa Käyhkö.

Investoinnit voivat yksinkertaisimmillaan tarkoittaa kalustehankintoja ja pistorasioiden uusia paikkoja. Vaativimmillaan ne merkitsisivät huonekokojen muuttamista, mikäli hotelli halutaan tiettyyn tähtiluokkaan.

- Myös järjestelmän luominen ja sen ylläpito maksaa, eikä kustannusten jakamisesta ole päästy sopuun, sanoo MEK:in ylijohtaja Jaakko Lehtonen.

Mitä hotellien tähdet kertovat?

Kolmen tähden hotellista on Hotrecin kriteerien mukaan löydyttävä erillinen shampoo. Kahden tähden hotellissa riittää, kun tarjolla on pesunestettä.

Kaksi tuolia
Kaksi tuolia, neljä tähteä Kaksi tuolia Kuva: Yle tuolit

Tähtiluokitus määrittelee myös valokatkaisijoiden sijainnin, tuolien määrän sekä mahdollisuuden kengänkiillotuspalveluihin. Kirjekuoret ja -paperit kuuluvat neljän ja viiden tähden hotellien varusteisiin. Vaatimuksia kohdistuu myös aulapalveluihin, ravintolaan sekä niiden aukioloaikoihin.

Paljon asioita jää luokittelukriteerien ulkopuolelle. Näitä ovat mm. henkilökunnan palveluhalukkuus, siivous sekä hotellin ympäristö. Nykyisin yhä useampi hotelli haluaa tarjota matkailijalle elämyksen. Kuinka pitäisi arvioida esimerkiksi lumilinnahotelli?

- Vaikka ihmiset arvostavatkin laatua, hotellien kysynnässä teemahotellit, erikoisuudet ja kestävään kehitykseen panostaminen ovat uusia kysyntään vaikuttavia asioita, sanoo Jaakko Lehtonen.

Ylijohtaja Jaakko Lehtonen, MEK
Ylijohtaja Jaakko Lehtonen, MEK Ylijohtaja Jaakko Lehtonen, MEK Kuva: Yle jaakko lehtonen

Sekä Lehtonen että Käyhkö korostavat netin asiakasarviontien merkitystä erilaisten tähtijärjestelmien rinnalla. Suurin asiakasarvioita keräävä sivusto on Tripadvisor. Myös monet hotellien välityspalvelut, kuten Booking.com ja Hotels.com keräävät ja julkaisevat asiakasarvioita.

Hotellivieraiden jättämä palaute on myös Scandic -ketjun hotellien kehittämistyön tärkein moottori. Asiakasarvioiden etuna on niiden joustavuus. Tähtiluokituksessa mukana olevia hotelleja tarkastetaan vain muutaman vuoden välein, mutta asiakasarviot päivittyvät jatkuvasti.

Liikematkailijat kysyvät tähtiä

Tähtiluokituksen puolustajat MEK ja Suomen Matkatoimistojen liitto (Smal) vetoavat liikematkustajien tarpeisiin. Smal on havainnut, että ulkomaiset liikematkailijat tiedustelevat usein suomalaisten hotellien tähtiluokitusta. Silloin joudutaan kertomaan, ettei tähtiä ole.

Voidaan joutua tilanteeseen, jossa hotellille on keksittävä tähtiluokitus omasta päästä.

Smalin mukaan monien yritysten matkustussäännöt ja puuttuva tähtiluokitus saavat osan liikematkailijoista yöpymään Suomen sijaan Ruotsissa tai Virossa, joissa molemmissa on käytössä virallinen tähtiluokitus.

Aki Käyhkö Scandicista ei usko, että he ovat menettäneet liikematkailijoita tähtiluokituksen puuttumisen takia.

Jaakko Lehtonen (MEK) pitää tähtiluokituksen puutetta ongelmallisena juuri ammattiostajien kannalta.

- Kun ulkomaiset matkatoimistot varaavat hotellihuoneita Suomesta koko kesäksi, voidaan joutua tilanteeseen, jossa hotellille on keksittävä tähtiluokitus omasta päästä, sanoo Lehtonen.

Pakettimatkojen hotellitähdet saavat suomalaissilauksen

Oma lukunsa ovat pakettimatkoja myyvien matkatoimistojen hotellikriteerit.

Matkaesite
Finnmatkat luokittelee F-kirjaimilla. Matkaesite Kuva: Yle matkaesite

Aurinkomatkat, Finnmatkat ja Tjäreborg kertovat, ettei heillä ole täsmällisiä kriteerejä omille hotelliluokituksilleen. Tuotepäällikkö Janne Ohralahti Aurinkomatkoista sanoo, että he käyttävät arviointinsa taustalla Hotrecin luokitusta sekä eri maiden kansallisia tähtiluokituksia.

- Lopullinen hotelliluokka selviää kuitenkin vasta, kun Aurinkomatkojen edustaja on käynyt paikan päällä arvioimassa hotellin. Useimmiten tähtiluokitus laskee, sanoo Ohralahti.

Finnmatkat arvioi hotellinsa Aurinkomatkojen tapaan itse. Viestintäpäällikkö Jenita Sillanpään mukaan arviot tehdään maa- ja tapauskohtaisesti.

Sekä Ohralahti että Sillanpää korostavat, ettei eri maiden hotelliluokituksia voi verrata keskenään.

Kuluttajan oma vastuu lisääntyy

Jos hotellien laadun arviointikriteerit tuntuvat sekavilta, sitä ne myös ovat.

Jaakko Lehtonen (MEK) ei usko yhteen yhteiseen arviointijärjestelmään edes tulevaisuudessa. Sen verran eri mieltä yhteisistä pelisäännöistä ja kustannuksista Euroopassa ollaan.

Samaan aikaa ihmiset päivittävät sosiaalisessa mediassa matkakokemuksia yhtä nopeammin. Sanallisten arvioiden lisäksi jaetaan myös yöpyjien omia, jotka asettuvat hotellin virallisten kuvien rinnalle.

Vastuu tyytyväisyydestä hotellimajoitukseen siirtyy entistä enemmän kuluttajalle. Hänen on itse otettava selville, minkälaisessa hotellivuoteessa aikoo painaa päänsä tyynyyn. Ja millainen se tyyny on.

Voit katsoa jutun myös videona

Muokattu 25.11.2014: Video lisätty

Kommentit
  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.