Hyppää pääsisältöön

Hauskaa Hohdosta

Luonnoksia Teeman elokuvafestivaalin 2014 julisteeksi.
Luonnoksia Teeman elokuvafestivaalin 2014 julisteeksi. Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle kirsi kukkurainen

"Miten tehdä mitään omaperäistä palokirveestä, verestä, lattiamaton kuvioista?" Teeman elokuvafestivaalin julisteiden suunnittelija Kirsi Kukkurainen kirjoittaa siitä, miten Stanley Kubrickin kauhuelokuvasta syntyi kolme hauskaa julistetta.

Tehtävä ei ollut helppo. Päätimme jo vuosi sitten Teeman elokuvafestivaalin tuottajan Kati Sinisalon kanssa tehdä vuoden 2014 festivaali-ilmeestä vaihteeksi värikkään ja iloisen. Ohjelmiston yhdeksi pääteemaksi muotoutui kuitenkin hulluus ja yhdeksi pääelokuvaksi valittiin Hohto. Festivaalille saatiin myös Hohtoa ruotiva dokumentti Huone 237. Hmm...

Oli myös toinen – nolo – ongelma: en ollut koskaan uskaltanut katsoa Hohtoa. Nyt se oli välttämätöntä.

Laina-DVD pyöri pöydälläni kuukausia. Jack Nicholsonin katse seurasi minua. Sopivaa hetkeä elokuvalle ei tuntunut löytyvän. Kunnes, eräänä aurinkoisena aamupäivänä ja turvallisessa seurassa, katsoin Hohdon – ja pidin siitä valtavasti.

Hohto ei ole minulle kauhuelokuva. Minusta se kertoo vangitsevalla tavalla mielen särkymisestä, luovuuden tyrehtymisestä, turhautuneisuudesta, eristyneisyydestä, ydinperheen painekattilasta, henkisestä ja fyysisestä perheväkivallasta – psykologisilla vertauskuvilla ja kauhugenreen paketoituna. Hyväksyn ilolla myös kaikki muut tulkinnat ja salaliittoteoriat, joita esitellään loistavassa Huone 237 -dokumentissa ja tekemissämme Hohto-haastatteluissa.

Julistesuunnittelijalle on sekä etua että haittaa siitä, että valittu elokuva on erittäin tunnettu. Julisteeseen voi laittaa hyvin pieniä viitteitä ja silti ne ovat tunnistettavia ja mahdollistavat oivalluksen. Toisaalta Hohto-elokuvan koko kuvamaailma on moneen kertaan läpikaluttua – miten tehdä mitään omaperäistä palokirveestä, verestä, lattiamaton kuvioista?

Ensimmäiset luonnokset olivat latteitta yritelmiä, ankeaa leikittelyä labyrinttiteemasta ja liian vaikeita viittauksia, joita kukaan ei tunnistanut. Hohdosta hauskaa ja värikästä... Suunnitteluun varattu aika kului. Mitään kunnollista ei syntynyt.

teeman elokuvafestivaali 2014,
teeman elokuvafestivaali 2014, teeman elokuvafestivaali 2014

Tuottaja oli pitkämielinen eikä hermoillut, vaikka näpertelin oheistuotteiden kanssa eikä julistetta tuntunut syntyvän. Hohdon writer's block oli siirtynyt graafikkoon. Kirjoitin vanhalla kirjoituskoneella A4-arkkeja, jossa luki vain Teeman elokuvafestivaali Teeman elokuvafestivaali Teeman elokuvafestivaali...

Muutenkin tuntui, että elämä oli all work and no play.

Ongelma ratkesi eräänä maanantaina, vain muutama päivä ennen deadlinea. Eräs Teeman katsoja lähetti Facebookin kautta pienen poikansa piirroksen. Poika oli nähnyt stillejä Hohto-elokuvasta ja piirtänyt hienon kuvan Jack Nicholsonin kasvoista. Piirroksessa oli juuri se tunnelma, jota kaipasin. Viittaus johonkin pelottavaan, mutta toteutettu hellyttävällä ja viattomalla tavalla.

Päätin tehdä Danny Torrancen piirrokset perheestään, isukista, äiskästä, hänestä itsestään ja mielikuvitusystävästään Tonysta. Lasten piirrokset perheestä ovat aina suloisia, olivatpa perheet millaisia tahansa.

Inspiraatio Teeman elokuvafestivaalin julisteeksi.
Inspiraatio Teeman elokuvafestivaalin julisteeksi. Kuva: Anni Sainio elokuvajuliste

Kun idea oli saatu, lopullisen tyylin etsiminen oli vauhdikasta. Kokeilin viivapiirrosta, joka oli kuitenkin liian kuvitusmainen julistekäyttöön. Päädyin voimakkaaseen pelkistykseen, jotta hahmot toimisivat myös pieninä profiilikuvina ja olisivat helposti toteutettavissa eri tekniikoilla. Hahmot ovat hieman kuin... kirveellä veistettyjä. Julisteita tuli kolme, Torrancen perhetriptyykki.

Julisteet valmistuivat puoli tuntia ennen markkinointikokousta, jossa olin luvannut esitellä festivaalin visuaalisen ilmeen. "Hinku ja Vinku go splatter" ja "pelottavampia kuin itse elokuva" olivat ensikommentit. "So cute!" jotkut ovat huudahtaneet.

Kirsi Kukkurainen on graafikko, animaattori ja Teeman elokuvafestivaalin art director.

Julisteet palkittiin maaliskuussa 2015 Euroopan suurimmassa tv-alan markkinointi- ja designtapahtumassa PromaxBDA:ssa, hopeisella palkinnolla kilpailun julistesarjassa.

Julisteet voittivat huhtikuussa 2015 Hopeahuipun graafisen suunnittelun ammattilaisten järjestön Grafian järjestämässä Vuoden huiput -kisassa, Suomen tärkeimmässä markkinointiviestinnän ja muotoilun kilpailussa.

Tässä ne ovat:

Teeman elokuvafestivaalin julisteet 2014. Suunnittelu Kirsi Kukkurainen.
Teeman elokuvafestivaalin julisteet 2014. Suunnittelu Kirsi Kukkurainen. Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle kirsi kukkurainen

Julisteet ovat ladattavissa täällä.

Teeman elokuvafestivaali 26.–30.11.2014.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa