Hyppää pääsisältöön

John F. Kennedy

Caroline Kennedy ja John F. Kennedy veneilemässä Hyannis Portissa
Tytär Caroline ja isä John F. Kennedy purjehtimassa Caroline Kennedy ja John F. Kennedy veneilemässä Hyannis Portissa Kuva: John F. Kennedy Presidential Library and Museum/Cecil Stoughton john f. kennedy

Neliosainen dokumentti tarkastelee tuorein silmin erästä Yhdysvaltain rakastetuimmista presidenteistä, josta murhaajan luoti teki myyttisen hahmon.

John F. Kennedyn presidenttikautta on ollut vaikea arvioida objektiivisesti. Julkisuuden palvoma, murhan uhrina kuollut nuori johtaja on ikoninen hahmo, josta on voimakkaita mielipiteitä, mutta hänen todellinen elämäntarinansa, poliittiset saavutuksensa ja lunastamatta jääneet lupauksensa saavat uutta valoa vastikään avattujen arkistojen sisällöstä. PBS:n dokumentti valmistui Kennedyn murhan 50-vuotismuistopäiväksi 2013.

Osa 1.

John Fitzgerald eli Jack Kennedy oli Amerikan rikkaimpiin kuuluvan miehen toinen poika, yksi yhdeksästä sisaruksesta. Lapsuudesta saakka hän kärsi oudosta sairaudesta ja oli fyysisesti heikompi kuin urheilulliset veljensä. Aikanaan sairaus diagnosoitiin hengenvaaralliseksi Addisonin taudiksi, jonka vuoksi Jack Kennedy vietti paljon aikaa sairaaloissa ja kärsi jatkuvia kipuja koko elämänsä ajan. Toisessa maailmansodassa hän yhtä kaikki palveli torpedoveneen päällikkönä ja ansaitsi sankarin maineen. Kun hänen isoveljensä Joe junior kaatui vuonna 1944, Jackista tuli isänsä toivo: isä oli jo kauan sitten päättänyt tehdä pojastaan presidentin ja vakiinnuttaa näin lopullisesti nousukassuvun aseman Yhdysvaltain seurapiirien huipulla. Ankaran kampanjoinnin tuloksena Jack valittiinkin senaattiin äitinsä isän jalanjäljissä.

Osa 2.

Senaatti on kuvernöörinviran ohella toinen perinteisistä ponnahduslaudoista Amerikan presidentiksi. Vuoden 1960 presidentinvaaliin Jack Kennedy lähti vailla erityisiä poliittisia ansioita mutta sitäkin näyttävämpänä, komeana televisioaikakauden ehdokkaana kauniine vaimoineen ja urheilullisine harrastuksineen. Hänen keskeinen kampanjalupauksensa oli koventaa Yhdysvaltain otteita taistelussa Neuvostoliiton vaikutusvaltaa vastaan. Näin hän yritti mennä ulkopoliittisesti oikealta ohi vastaehdokkaastaan Richard Nixonista, joka oli noussut maineeseen nimenomaan kiivaana antikommunistina.

Osa 3.

Kennedy aloitti presidenttikautensa vuonna 1961. Uuden päämiehen suurin haaste oli kommunismin leviäminen ja kylmä sota. Vain muutaman kuukauden presidenttinä oltuaan Kennedy yritti maihinnousua Kuuban Sikojenlahdessa. Tuloksena oli katastrofi, josta Kennedy otti opikseen. Seuraavaksi Kennedy vei kommunisminvastaisen taistelun maahan, josta harva amerikkalainen oli sitä ennen kuullutkaan: Vietnamiin. Kotimaassa hallinto tasapainotteli rotuasioissa: kansalaisoikeudet kuuluivat Kennedyn asialistalle, mutta toisaalta hän tarvitsi Etelävaltojen demokraattien tukea. Kaiken taustalla presidentti kärsi jatkuvista terveysongelmista.

Osa 4.

Kennedy koki uransa erään huippuhetken pakottaessaan Nikita Hruštševin perääntymään Kuuban kriisissä, joka vei maailman ydinsodan partaalle. Tämän hermoja raastavan kokemuksen jälkeen Kennedy omistautui ydinaseriisunnalle. Kotimaassa Alabaman kuvernööri kieltäytyi päästämästä mustaihoisia opiskelijoita osavaltion yliopistoon. Kennedy päätti viedä asian kansan päätettäväksi ja esitti uutta lakia kansalaisoikeuksista. Vuoden 1964 vaalien lähestyessä Kennedy tiesi tarvitsevansa ehdottomasti ainakin Teksasin puolelleen. Niinpä hän lähti kohtalokkaalle kampanjamatkalle Dallasiin marraskuussa 1963.

  • John F. Kennedy (JFK), USA 2013. Tuotanto PBS.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa