Hyppää pääsisältöön

Kaksi tarinaa huivin alta

“Pidän huivia, koska olen muslimi ja uskon Jumalaan ja Profeettaan”, vastasi 16-vuotias ranskalainen Asmahah Benyetton kysymykseen, jonka hän on kuullut usein. Suomalainen Maryan Abdulkarim taas on ryhtynyt esittämään vastakysymyksen huivista kyselijöille: “miksi sinä et pukeudu huiviin?”

Musliminaiset usein verhoutuvat huiviin, mutta miksi? Jokaisella naisella on varmasti omat syynsä, Benyettonilla ja Abdulkarimilla ne ovat samankaltaiset, mutta molemmat joutuvat perustelemaan hiuksensa peittävää huivia.

Tuo Ykkösjuttu: Ranska ja islam -ohjelmassa vuonna 1994 kuultu nuoren Benyettonin sitaatti jatkuu:

“(Käytän huivia) koska Koraani kehottaa kahdessa kohtaa naisia käyttämään huivia ja peittämään päänsä. Olen valinnut vakaumukseni mukaan noudattaa tuota lakia ja käyttäytyä niin kuin muslimin kuuluu”, hän perustelee.

Onko huivia pakko käyttää?

Islamin pyhä kirja Koraani perustuu profeetta Muhammadin Jumalalta saamiin ilmestyksiin (lue lisää Koraanista tästä artikkelista). Useimmiten Koraania tulkitsevat miehet ja niin Spotlight-ohjelmassakin vuodelta 2006, jossa kolme imaamia vastaavat kysymykseen täytyykö naisen verhoutua huntuun.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin Khodr Chehabin mukaan Koraani yksiselitteisesti käskee naisia pukeutumaan huntuun.

Mohammed Sherif Issaka on monikulttuurisen Dawah-keskuksen imaami. Hänen mielestään asia on henkilökohtainen, mutta Allahin lain mukaan naisen pitää käyttää huntua.

“Muslimimaissakin on monia naisia, jotka eivät käytä huntua. He ovat heikkoja uskossa”, Issaka sanoo ja jatkaa: “kunnioitamme (Allahin) lakia, ja se on meistä naisen parhaaksi.”

Turun islamilaisen yhdistyksen imaami Ahmedane Mohamadin mukaan islam ei pakota naista hunnun taakse.

“Haluan kertoa esimerkin profeetta Muhammadin, josta kaikki muslimit ottavat esimerkkiä, tyttärestä. Hän ei pitänyt huntua.”

Kaksi jälkimmäistä näkemystä kertovat islamin monimuotoisuudesta, jota myös islamin tutkija Sylvia Akar korostaa Punainen lanka -ohjelmassa vuonna 2002. Hänen mukaansa Koraanista saa juuri sellaisen tulkinnan kuin haluaa.

"Koraanissa on hyvin paljon keskenään ristiriitaista materiaalia. Valitsemalla esimerkiksi naista alistava kohta Koraanista, päästään aivan eri tuloksiin kuin jos valitaan tasa-arvoa korostava kohta"

Miksi huivinkäyttöä täytyy perustella?

Näin siis suomalaiset yhteisöjohtajat ja tutkija, mutta entä suomalainen huiviin verhoutunut ja vielä itseään feministiksi kutsuva nainen?

Mogadishusta Suomeen 7-vuotiaana muuttanut Maryan Abdulkarim on toimittaja, naisasialiitto Unionin varapuheenjohtaja ja rasismin vastustaja. Hän sanoo olevansa musta muslimifeministi. Hän käyttää huivia ja Maanperijät-sarjassa vuonna 2014 hän kertoo joutuvansa jatkuvasti vastaamaan miksi.

“Kyllä voi olla feministi ja muslimi ja käyttää huivia. Ja kannatan naisten täyttä vapautta, eikä kenenkään naisen pidä alistua siihen mitä yhteiskunta sanelee. Joillekin feministeille tuntuu olevan aikamoinen kipukynnys hyväksyä huivin käyttö feministillä."

Abdulkarimin perimmäinen ajatus on, että hän ei tarvitse kenenkään hyväksyntää omille valinnoilleen ja tavoilleen pukeutua sekä ilmaista itseään juuri sellaisena kuin on.

Hän korostaakin, ettei ole vain yhtä tapaa olla nainen. Hän onkin pyrkinyt kyseenalaistamaan kysyjien valta-aseman tunnetta kääntämällä kysymyksen toisinpäin.

“Kenelle on annettu oikeus kyseenalaistaa niiden ihmisten tapaa olla olemassa, jotka eivät istu meidän käsitykseen siitä mikä on normaalia.”

Kysymyksessä on siis Abdulkarimin mukaan sisäänrakennettu tarkoitus nostaa esiin se, että kysyjän mielestä kohteen ei pitäisi olla tietynlainen.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit