Hyppää pääsisältöön

Kalpeat naamat -näytelmän pikkutytöt joutuvat vanhempien poikien kiristämiksi

Ohjaaja Raili Ruston Kalpeat naamat -näytelmän (1978) kaksi tyttöä ajautuvat valehtelun kierteeseen selvitäkseen isompien poikien uhkailusta.

Virva ja Jutta kohtaavat kotimatkallaan rähisevän poikaporukan. Tytöt pakotetaan hankkimaan ripeästi viisi markkaa tai muuten käy huonosti. Äideille ja isille tapahtuneesta ei uskalla kannella. Eräs pojista nimittäin vilautti linkkuveistä. Rahat on siis saatava.

Uhkailun jatkuessa kolikkoja on pakko alkaa kerryttää myös epärehellisin keinoin. Asian piilottelua vanhemmilta ei ole kuitenkaan helppo jatkaa kauaa.

Näytelmä "Kalpeat naamat", vuodelta 1978, yhdistelee lapsen arkea ja mielikuvitusta. Ahdistavia asioita on helpompi käsitellä urheiksi intiaaneiksi sonnustautuneina. Viholliset eli "kalpea naama" -pojat kohdataan intiaanityttöinä nimiltään Kuiskiva Tuuli ja Jymisevä Pilvi.

Lastennäytelmä perustuu kirjailija Raili Mikkasen samannimiseen kirjaan.

Elokuvan on ohjannut kotimaisen lastenelokuvan äitinä pidetty Raili Rusto. Hän toimi Ylen lasten ja nuorten ohjelmien ohjaajana 1965–1993. Ruston ohjauksia ovat mm. Villahousupakko, Koko kaupungin Vinski, Aikapoika ja mono, Reetta Robinson ja lukuisat muut draamat.

Vuonna 1979 "Kalpeat naamat" voitti lastensarjan Tampereen filmifestivaaleilla. Samana vuonna näytelmän ohjaus palkittiin Intervision-palkinnolla Golden chest -tv-teatterifestivaaleilla Plovdisissa, Bulgariassa. Ohjelma ansaitsi neljännen palkinnon ja kunniamaininnan Prix Jeunesse -festivaaleilla Münchenissä vuonna 1980.

Teksti: Emmi Karhiaho

Kommentit