Hyppää pääsisältöön

Kysy roikkumisesta – asiantuntijat vastaavat

roikkumishaaste
Mikä sinua mietityttää roikkumisessa? Tansanialainen paviaaninpoikanen tuskin murehtii samoja asioita - se roikkuu vaan! roikkumishaaste Kuva: Milla Vahtila roikkumishaaste

Jalat maassa tai pää alaspäin, järvimaisemaa ihaillen tai kotona aamuvarhaisella. Marraskuun roikkumishaaste on herättänyt roikkujissa innovatiivisuutta sekä niin haastanut kuin palkinnut osallistujia. Yhä useammalle on myös herännyt kysymyksiä, joihin on nyt aika etsiä vastaukset.

Mikä roikkumishaasteeseen tai roikkumiseen liittyvä asia sinua askarruttaa? Epäilyttävätkö roikkumisen terveysvaikutukset tai pohditko, millainen roikkuminen sopisi juuri sinulle?

Sopiiko roikkuminen minulle?

Prisma Studio kerää nyt kaikki kysymykset – myös sinua askarruttavat – yhteen ja etsii sopivat asiantuntijat vastaamaan niihin. Liittyi kysymyksesi sitten roikkumisen terveysvaikutuksiin, tekniikkaan tai ihan mihin tahansa aiheeseen jotenkin nivoutuvaan, niin nyt on aika kysyä! Mitä omaperäisimmät ja spesifimmätkin kysymykset ovat tervetulleita.

Lähetä kysymyksesi 24.11. mennessä

Lähetä kaikki sinua askarruttava kysymykset maanantaihin 24.11. mennessä. Voit lähettää kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen milla.vahtila@yle.fi, kysyä tämän artikkelin kommenttikentässä, postata kysymyksesi roikkumishaasteen Facebook-tapahtumasivulle tai kysyä Twitterissä käyttäen tägia #roikkumishaaste.

Prisma Studio pyrkii hakemaan kysymyksiin vastauksia marraskuun loppuun mennessä. Asiantuntijoiden vastauksista koottu juttu julkaistaan joulukuun ensimmäisellä viikolla.

Roikkujien fiiliksiä

Roikkumishaaste on nyt liki puolessa välissä, ja haasteeseen osallistujilta on tullut tähän mennessä aimo annos kommentteja, fiiliksiä ja inspiroivia valokuvia. Haasteeseen on osallistunut satoja ihmisiä vauvasta vaariin asti, kiitos teille kaikille!

Roikkujien tähänastisista kommenteista käy ilmi, että roikkuminen tuntuu monien mielestä jo paljon kevyemmältä kuin kuun alussa. Monilla puristusvoima on lisääntynyt, ja moni, joka aloitti kevennetystä roikunnasta (jalat maassa) on hiljalleen siirtynyt roikkumaan pätkittäin jalat ilmassa. Roikkumisaikakin on kehittynyt monilla, vaikkakin omat tuntemukset ja kokemukset ovatkin ajanottoa arvokkaampia!

Tässä on hiukan poimintoja roikkumishaasteen osallistujilta. Poiminnat on napattu haasteen Facebook-tapahtumasivulta sekä Twitteristä.

Kehityksen huomaa nopeasti.

”Kyllä se (roikkuminen) auttaa istumatyöläisen koukkuuntuvaa selkää. Suosittelen kaikille.”

”Etukäteen ajattelin, että helppo nakki - senkun vain roikkuu. Oi, mitä naiiviutta totean nyt. 15 sec kerrallaan mennään.... Kevytkin runnakko painaa omissa käsissä yllättävän paljon.”

”Kehityksen huomaa nopeasti.”

Selkä ja niska kiittävät!

”Sen verran ´apinaa´ taitaa löytyä meistä jokaisesta, että roikkuminen on kyllä jotenkin luontaista ja hyvää tekevää kun vain viitsii nähdä pikkasen vaivaa... Meillä on kotona/mökillä ovirekki, jota myös käytetään... selkä ja niska kiittää.”

"Roikkumiskuukauden nimissä roikun milloin missäkin. Upeita, yleisiä leikkipuistoja päivällä vapaana. Saa ihan kaksistaan roikkua järvimaisemalla tai ilman. Hyvältä tuntuu marraskuu!"

roikkumishaaste
Roikkumista koiran ulkoiluttamisen lomassa. roikkumishaaste Kuva: Markku Vahtila roikkumishaaste

Kaikille roikkuminen ei kuitenkaan sovi, eikä ole esimerkiksi tuonut helpotusta vaivoihin, kuten selkäkipuun. Kuten eräs roikkumishaasteen osallistuja Facebookissa kuitenkin totesi, niin ”kaikenlainen sulattelu on hyväksi ihan jokaiselle”.

Eli vaikka epäilisikin roikkumista, eikä ihan heti löytäisi itselle hyvältä tuntuvaa tapaa roikkua, niin kannattaa kuitenkin sinnikkäästi kokeilla ja tunnustella roikkumista – joillain on kestänyt tovin totuttautua roikkumiseen, ennen kuin siitä on alkanut saada jotain irti.

Lue lisää roikkumishaasteeseen osallistuneiden kokemuksista #roikkumishaaste-tapahtumasivulta ja Twitteristä. Haasteeseen voi yhä hypätä mukaan koko marraskuun ajan.

Liity haasteen Facebook-tapahtumasivulle, niin voit helposti seurata haasteen etenemistä ja uusia artikkeleita sekä jakaa myös omat kokemuksesi ja ajatuksesi. Seuraa ja osallistu myös Twitterissä (#roikkumishaaste, @YlePrismaS, @MillaVahtila).

Yllä pyydettyjen kysymysten lisäksi kaikenlaisia haasteeseen liittyviä kokemuksia ja ajatuksia, kuten myös kuvia ja videoita voi jakaa sosiaalisessa mediassa, tämän artikkelin kommenttikentässä tai laittaa mailia osoitteeseen milla.vahtila@yle.fi.

roikkumishaaste
Roikkumishaasteeseen osallistunut Marko Savela löysi omalaatuisen roikkumispaikan. roikkumishaaste Kuva: Marko Savela roikkumishaaste

Innovatiivisuutta peliin

Roikkujat ovat tähän mennessä osoittaneet suurta innovatiivisuutta niin roikkumispaikkojen etsinnässä kuin roikkumistyyleissä.

Roikkumispaikkoja on löytynyt kodin ja työpaikan lisäksi muun muassa hevostallilta, leikkipuistoista, lenkkipolkujen varsilta, järven rannalta, bussista ja metrosta. Tankojen, renkaiden, puunoksien, puolapuiden sun muiden lisäksi roikkujia on tarttunut myös esimerkiksi traktoreihin!

Kun vain avaa silmänsä, niin roikkumiseen sopivia paikkoja löytyy yllättävän paljon ihan omalta kotiseudulta. Lähiympäristön lisäksi marraskuun aikana on roikuttu myös ulkomailla, todistetusti ainakin Kambodžassa ja Kreikassa. Roikkumispaikkojen metsästäminen käykin loistavasta ajanvietteestä myös matkoilla – ja mikäs sen omaperäisempi matkavinkki muille, kuin täydelliseksi todettu roikkumispaikka keskellä Ateenaa?

Roikkumistekniikoissakin on nähty laaja kirjo, eikä todellakaan ole pakko pitäytyä vain aiemman artikkelin vinkeissä. Kevennetyn, passiivisen, aktiivisen ja dynaamisen roikkumisen lisäksi on nähty monenlaista tekniikkaa aina erilaisilla otteilla roikkumisesta apinamaiseen liikehdintään ja pää alaspäin sekä pelkkien nilkkojen varassa roikkumiseen.

Nyt onkin hyvä tilaisuus ja tekosyy päästää oma sisäinen lapsi vapaaksi ja nauttia roikkumisesta ja siihen pohjautuvasta kiipeilystä ja temppuilusta täysin siemauksin. Samalla selätetään marraskuun harmaus!

Tulossa vielä: gibboneita, trapetsitaiteilijoita ja voimistelijoita

roikkumishaaste
Tulossa vielä: hard core -roikkumista, tai no "riippumista". roikkumishaaste Kuva: Milla Vahtila roikkumishaaste

Marraskuun aikana on luvassa vielä muun muassa extreme-roikkujista kertova artikkeli, jossa esitellään niin eläin- kuin ihmismaailman mestariroikkujia, kuten gibboneita, trapetsitaiteilijoita ja voimistelijoita.

Lisäksi pureudutaan vielä esimerkiksi puristusvoiman merkitykseen terveyden indikoijana.

Lisäksi on luvassa hieman haastavampia roikkumisvinkkejä niille, joille aikaisemman jutun vinkit alkavat jo tuntua liian helpoilta.

Marraskuun päätteeksi julkaistaan myös pieni kysely, johon kaikkien roikkujien toivotaan vastaavan! Kyselyllä kootaan yhteen, millaisia vaikutuksia roikkumishaasteella oli ja miten ihmiset haasteen kokivat.

Roikkumisiin – kirjaimellisesti!

Ps. Ja saa netin ja tv:nkin äärellä hetken roikkua, kunhan se varsinainen fyysinen roikkuminenkin on ensin tehty. Kaikkea kohtuudella ;)

Lue roikkumishaasteen aikaisemmat artikkelit:

Prisma Studio haastaa sinut roikkumaan!

Näin roikut muuallakin kuin netissä! #roikkumishaaste

Roiku irti stressistä!

Katso myös liikuntaa ja terveyttä käsitellyt Prisma Studion jakso, jossa roikkumishaaste lanseerattiin (28.10.2014):