Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Onko tietokonepelaaminen urheilua?

Prisma Studio, Yle TV1, Joona "natu" Leppänen, e-urheilu
Joona "natu" Leppänen on yksi suomalaisen e-urheilun huipuista. Prisma Studio, Yle TV1, Joona "natu" Leppänen, e-urheilu joona natu leppänen

TV1 tiistaina 18.11.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 21.11. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Joona ”natu” Leppänen on suomalainen huippu-urheilija, jonka jalanjälkiä moni nuori seuraisi mielellään. Joonan lajissa, elektronisessa urheilussa, ammattilaiseksi pääseminen on vielä vaikeampaa kuin NHL:ään yltäminen.

Joona on keskittynyt peliin nimeltä Counter-Strike: Global Offensive. Onko kilpapelaaminen oikeasti urheilua?

Pelaajat kaipaavat tunnustusta

Suomen Elektronisen Urheilun Liitto SEUL ja Opiskelijoiden Liikuntaliitto OLL esittivät lokakuun alussa, että e-urheilu olisi tunnustettava oikeana urheiluna.

Menestyminen lajissa vaatii kovaa harjoittelua ja lahjakkuutta. Paremmuutta yksilö- ja joukkuepeleissä mitataan erilaisissa liigoissa ja turnauksissa. E-urheilussa pidetään myös maailmanmestaruuskisoja.

Urheilua – istualtaan

Nopeimmat pelaajat pystyvät antamaan jopa 300 - 500 komentoa minuutissa näppäimistöllä ja hiirellä. E-urheilijoiden ranteissa on todettu samanlaisia rasitusvammoja kuin alamäkipyöräilijöillä.

Suomalaisten huippupelaajien tuolit kertovat omaa tarinaansa: ne ovat kuluneet puhki. E-urheilua harrastetaan istualtaan.

Aivoissa yllättävä reaktio

Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT:n tutkijat ovat kiinnostuneita tietokonepelien aikaisesta aivotoiminnasta. Tutkijoiden mukaan pelitilanne on kilpailullisuudestaan huolimatta sosiaalinen tilanne.

Aivosähkökäyrät paljastavat, että vastustajan epäonnistuminen saa pelaajan aivoissa aikaan yllättävän ensireaktion.

Prisma Studiossa Ivan Puopolon kanssa pelaamisesta ja urheilusta puhuvat tietokirjailija Juha Kanerva ja peliasiantuntija Thomas Puha. Ivan pääsee testaamaan taitojaan tanssipelissä moninkertaisen EM-kisaajan Jari Vilkin kanssa.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.