Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti 2015

Boy Dallas Kiberan slummissa
Kuva elokuvasta Kibera! Boy Dallas Kiberan slummissa Kuva: Yle / Jouni Soikkeli dokumenttiprojekti: for kibera

Dokumenttiprojekti Yle TV1 maanantaisin klo 21.30. Dokumenttiprojekti myös Yle Areenassa.

12.1.2015 Laulu

Kertomus Suomen viimeisestä runonlaulajasta 89-vuotiaasta Jussi Huovisesta ja hänen oppilaastaan Hanneriina Moisseisesta. Jussi on oppinut ikivanhoja runolauluja omilta vanhemmiltaan. O: Selma Vilhunen T: Tuffi Films Oy

19.1.2015 Tuulensieppaajat

Ryhmä nuoria pixadoreja São Paulon laitamilta maalaa kryptisiä viestejä uskomattomiin paikkoihin. Yllättäen yhteiskunnan reunamilla elävät miehet kutsutaan taidebiennaaliin Berliinin. Maailman laajentuessa favelan ulkopuolelle miesten ystävyys on koetuksella O: Amir Arsames Escandari T: Helsinki-Filmi

26.1.2015 Monsterimies (7)

Dokumenttielokuva pojasta, joka halusi olla hirviö. Tarina Lordista ja bändin maailman luoneesta Tomi Putaansuusta. On kulunut viisi vuotta Suomen ensimmäisestä Euroviisuvoitosta, bändillä on satojen tuhansien eurojen velat, eikä keikkamyynti enää vedä. Monsterimies kertoo dramaattisin kääntein etenevän, koskettavan tosi tarinan uskosta unelmiin. O: Antti Haase T: Illume Oy

Linkki elokuvan kotisivuille

2.2.2015 Kuka piru pimeässä näkee

Mari Soppelan isä ei koskaan tavannut omaa isäänsä, saksalaista sotilasta. Mari ja isä lähtevät yhdessä etsimään verisukulaisiaan Saksasta. O: Mari Soppela T: LPMA Productions

9.2.2015 Kreikan synkkä arki

(Agora - From Democracy to the Market)
Viiden vuoden seuranta näyttää miten ihmiset elävät talousromahduksen runtelemassa Kreikassa vailla työtä, rahaa ja yhä useampi ilman ruokaa ja asuntoa. Ajoivatko EU-maat ja pankit maan ahdinkoon? O: Yorgos Avgeropoulos T: Small Planet Productions

16.2.2015 Yläkerran Tuula

Yläkerran Tuula on dokumenttielokuva keski-ikäisen lähiöpariskunnan elämästä alkoholismin ja läheisriippuvuuden ristiaallokossa. O: Henriikka Hemmi T: Mouka Filmi Oy

23.2.2015 Venäläiset valtaajat

(Raiders)
Rikollisten arvioidaan kaappaavan jopa 20 000 venäläistä yritystä ja yhteisöä vuosittain. Kaappaajat toimivat tunnettujen poliitikkojen, tuomareiden ja poliisien suojeluksessa. Rikosten uhrit jäävät vaille oikeusturvaa. O: Alexander Gentelev T: Sasha Klein Productions Ltd

2.3.2015 Älä hengitä

Tarina miehestä, joka yllättäen joutuu kyseenalaistamaan elämänsä. Elokuva tutkiskelee ihmistä hetkellä, jolloin tukipilarit sortuvat ja mielikuvitus ottaa vallan. O: Nino Kirtadse. T: Arte France, Mouka Filmi Oy

9.3.2015 Naisen osa

Kaksi Irinaa, Marge ja Svetlana tulivat Suomeen muuttaakseen elämänsä kulun. Naisen osa katsoo maailmaa ja miehiä näiden naisten silmin. Se on elokuva rajaseudusta, selviytymisestä, rakkaudestakin. O: Kati Juurus. T: Yle

16.3.2015 Ulvilan murhamysteeri

Ulvilan surmanyö, poliisitutkinta, etiikka ja oikeus. O: Pekka Lehto T: First Floor Productions Oy

23.3.2015 Kihniö

Elokuva pienen kunnan keskustan kylänraitista. Elävätkö kuntalaiset onnellisina kaukana kaupungista vai riittääkö pelkkä tyytyväisyys. O: Saija Mäki-Nevala T: Filmimaa Oy

30.3.2015 Parempi elämä

Bhutan on viimeinen maa maailmassa, joka salli television tulon maahan. Munkiksi opiskeleva nuori poika odottaa television autuutta vuoristokylässä, yli 4000 metrin korkeudessa. O: Thomas Balmés T: Making Movies Oy

6.4.2015 Kasvokkain

Dokumenttielokuva vie katsojan sovittelijoiden mukana samaan pöytään riidan osapuolten kanssa. Kohtaamisissa paljastuu vastuunottoa, hyvittämistä ja armoa. Mutta aina ei tule sovintoa. O: Juho Horttanainen T: Amigos Media Oy

13.4.2015 Neljäs kuolema (uusinta)

Eja Saarinen on hoitanut miestään Oivaa yksin lähes neljäntoista vuoden ajan. Sitten neliraajahalvaantunut Oiva sairastuu parantumattomasti syöpään. Eja päättää taistella miehensä rinnalla loppuun asti. O: Simo Sipola T: Yle

20.4.2015 Talvivaaran miehet

Dokumenttielokuva kriisistä toiseen kulkevan kaivosyhtiön työntekijöiden työn mielekkyydestä maisemassa, jonka mittasuhteissa ihminen on hyvin pieni ratas. O: Markku Heikkinen T: Zone2 Pictures Oy

27.4.2015 Äänimies

Sami kuulee ääniä joita me muut emme kuule. Samin mielestä äänten kanssa voi oppia elämään, eivätkä ne välttämättä aina ole pahasta. O: Peter Wallenius T: Yle

4.5.2015 Unelmien kulisseissa

Espanjalainen elokuvakylä Tabernas herää eloon kun huhu filmitähti Claudia Cardinalen paluusta leviää. Asukkaat toivovat unelmien kestävän hieman pidempään. O: Tonislav Hristov T: Yle, yhteistyössä Elemag pictures

11.5.2015 Matka kotiin

Elokuva seuraa kahdeksan vuoden aikana Helsingin Arabianrannan alueen rakentamista, ihmisten kotiutumista, yhteisön muodostumista, elämän unelmia ja todellisuutta. O: Pekka Uotila T: Alppiharjun Elokuva

18.5.2015 Lasten suojelijat

Yhä useampi lapsi tai nuori on lastensuojelun asiakas. Avohuollossa heitä on jo lähes 90 000. Dokumentti kurkistaa lastensuojelun arkeen Raision lastensuojelun työntekijöiden ja asiakkaiden kautta. O: Marja Kurikka T: Yle

25.5.2015 Demokraatit

(The Democrats)
Poliittinen trilleri Zimbabwesta. Mitä tapahtuu kun periviholliset laitetaan luomaan yhdessä uutta perustuslakia maahan. O: Camilla Nielsson T: Upfront Films Tanska 2012

1.6.2015 Rauhantekijän testi (S)

Kosovon ja Serbian neuvottelijat vääntävät kättä ja rauhanneuvottelija Robert Cooperin huumori on koetuksella. O: Karen Stokkendal Poulsen T: Klaffituotannot Oy

8.6.2015 Katu laulaa (S)

Jakartan kaduilla muusikot etsivät vapautta omaan elämäänsä. O: Daniel Ziv T: DesaKota Productions, Indonesia 2011

15.6.2015 The Yes Men Are Revolting (S)

Legendaarinen aktivistikaksikko The Yes Men palaa jälleen ruutuun. Keppostelijaduon gonzo-missio on maailman pelastaminen ilmastonmuutokselta.Tällä kertaa syy taisteluun on henkilökohtainen. O: Laura Nix ja The Yes Men T: A Human Race ja Felt Films Production

22.6.2015 Perintö (S)

Viron rantakaupungin Sillamäen perintö on raskas. Virolaiset sinnittelevät uraanin rikastamon Suomenlahden rannalle dumppaaman radioaktiivisen jätevuoren varjossa vielä täysin venäläisessä kaupungissa. O: Eeva Jäntti

29.6.2015 Lemmin rakkaus (S)

Nuori virolaisvaimo joutui sodan aikana Siperian vankileirille ilman omaa syytään. Hän synnytti siellä viisi lasta, joiden isistä hän ei koskaan puhunut. Yksi elämä, 70 vaikeaa vuotta Viron historiaa. O: Ville Mäkelä

6.7.2015 Intian tytär

Joulukuussa 2012 nuori intialaisnainen kuoli raa'an joukkoraiskauksen aiheuttamiin vammoihin. Raiskaajat syyttivät uhria teosta. Intiassa syntyi kansanliike puolustamaan naisten asemaa. Liike laajeni kansainväliseksi.

13.7.2015 Venäläisen vankilan arki

Venäjällä, keskellä erämaata toimii "Vankila 56", johon on säilöttynä 260 väkivaltaista murhamiestä. Miten elävät vangit, jotka ovat murhanneet yhteensä yli 800 ihmistä? Miksi he tekivät niin ja mitä he ajattelevat nyt?

20.7.2015 Laman uhrit Amerikassa

Long Island oli New Yorkin menestyvän keskiluokan unelma-asuinalue. 2010-luvun laman myötä moni asukas menetti työnsä ja perhe koko omaisuutensa. Miten he selviävät tilanteestaan, köyhyydestä ja jopa nälästä?

27.7.2015 Rahastusta lapsilla

Yhdysvalloissa koulusurmien jälkeen moni lapsi ja nuori tuomittiin laitoksiin vain pienistä rikkeistä. Sitten paljastui skandaali: korruptoituneet tuomarit määräsivät lapsia laitoksiin, jotka toimivat vain rahan vuoksi.

3.8.2015 Estherin kehä (S) (uusinta)

Esther Phiri on kansallissankari Sambiassa. Naisnyrkkeilijä, joka on saavuttanut maailmanmestaruuden. Mitä tapahtuu kun Eshter haluaa jotain muuta? O: Jessie Chisi, Salla Sorri T: Helmi Films Oy

10.8.2015 Rakkauden insinöörit (S) (uusinta)

Diginörtit etsimässä rakkauden algoritmia. Voiko insinööri hakkeroida itselleen rakkauden? O: Tonislav Hristov T: Making Movies Oy

17.8.2015 Luurankokaappi (S) (uusinta)

Severin elämään mahtuu niin väkivaltaa, rakkautta kuin vaiettuja salaisuuksia. "Ihminen tappaa kipeät asiat vaikenemalla ja niin olen tehnyt minäkin. Mutta nyt on aika puhua" toteaa Severi. O: Ari Lehikoinen T: Yle

24.8.2015 Eedenistä pohjoiseen (S) (uusinta)

Eedenistä pohjoiseen on dokumentaarinen rakkauselokuva pariskunnista, joilla on intohimoinen suhde puutarhanhoitoon. O: Virpi Suutari T: Made Oy

5.9.2015 Hilton! (K12) (uusinta)

Helsinkiläisen kerrostalon nuoret asukkaat ajelehtivat vailla päämäärää ja työtä. Elokuva varjoon jäämisestä ja syrjäytymisen periytymisestä, lapsuudesta, salatuista unista ja unelmista. O: Virpi Suutari T: Filmimaa Oy

7.9.2015 Unelmien kulisseissa (uusinta)

Espanjalainen elokuvakylä Tabernas herää eloon kun huhu filmitähti Claudia Cardinalen paluusta leviää. Asukkaat toivovat unelmien kestävän hieman pidempään. O: Tonislav Hristov. T: Yle

14.9.2015 Snowdenin pako

Vuodettuaan huippusalaista tiedustelutietoa Edward Snowdenista tuli yksi maailman etsityimmistä ihmisistä. Miten hän onnistui pakenemaan ja välttämään päätymästä loppuelämäkseen amerikkalaiseen vankilaan?

21.9.2015 Hyvästi Afrikka (S)

Tarina ystävyydestä ja naisten voimaantumisesta. Suomalaista Riittaa ja ugandalaista Catherinea yhdistävät työ, yhteinen koti ja huumorintaju. O: Iiris Härmä T: Gerillafilmi Oy

28.9.2015 Naapurit (uusinta)

Ristiriidat kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien välillä kiristyvät vuokrataloyhtiössä. Talotoimikunnan puheenjohtaja on Pekka, eläkkeellä oleva nosturinkuljettaja. O: Tuija Halttunen. T: Made Oy.

5.10.2015 Totonel (K16)

Mitä tapahtuu kun huomaa, että elämällä on enemmän annettavaa kuin vanhemmat voivat tarjota? 9-vuotias romanialaispoika Totonel pääsee koulukerhoon ja muuttuu toiseksi ihmiseksi. O: Alexander Nanau T: Strada Film

12.10.2015 Kanarialinnut (S)

Ulkopuolisesta maailmasta on tullut uhka, kodista vankila ja eristäytymisestä turvapaikka homealtistuksesta sairastuneille ihmisille. O: Jari Kokko T: Kinokokko Ky

19.10.2015 Sokeroitu totuus

(Sugar Coated)
Sokeriteollisuus toimii kuten tupakkateollisuus 1960- ja 70-luvuilla: lobbaajat kieltävät sokerin vaarat kasvavista paino- ja terveysongelmista huolimatta, väittää Robert Lustig, yksi aikamme suosituimmista tutkijoista.

26.10.2015 Rakkauden nimeen

Taiteilija Allan Fib sairastui äkillisesti aivoverenvuotoon seitsemän vuotta sitten. Kun aivokuolleeksi diagnosoidun Allanin pikkuvarvas liikkui, alkoi Tizzi-vaimon pitkä ja monivaiheinen prosessi Allanin pelastamiseksi. O: Lasse Naukkarinen T: Ilokuva Naukkarinen & Co

2.11.2015 Plasebo (K16)

(Placebo)
Elokuvantekijä soluttautuu yhteen Intian arvostetuimmista oppilaitoksista. Hän haluaa selvittää mitä yliopistossa oikein tapahtuu ja miksi sen huippulahjakkaat lääketieteenopiskelijat oireilevat. O: Abhay Kumar T: Helsinki-filmi

2.11.2015 Loputon matka

(The Crossing)
Dokumentti seuraa Syyriasta paenneiden matkaa halki Välimeren Eurooppaan. O: George Kurian T: Gründer Film

16.11.2015 Pilkki

Luontodokumentti suomalaisista miehistä. Intohimo, oveluus ja päättäväisyys ovat pilkkijän keinot, kun tavoitteena on olla kaikista paras. Seppö Pönni ja Mika Kankaanpää kiertävät pilkkikilpailuja. O: Jussi Jormanainen T: Yle

23.11.2015 Matka minuksi (S)

Kolmea nuorta naista yhdistävät omasta elämästä kertovat blogit sekä kamppailu itsen ja nyky-yhteiskunnan vaatimusten kanssa. Kuinka päästää irti epäonnistumisen pelosta ja kontrollista, ja löytää tie kohti oman epätäydellisyyden hyväksymistä? O: Mina Laamo T: Avanton Productions Oy

30.11.2015 Siperian Jeesus (K12)

(Jesus Lives in Siberia)
Vissarioniitit asustavat Siperian taigalla ja uskovat että heidän salaperäinen johtajansa Vissarion, entinen liikennepoliisi nimeltä Sergei, on uudestisyntynyt Jeesus. O: Jaak Kilmi & Arbo Tammiksaar T: Film Tower Kuubis, Making Movies Oy

7.12.2015 Ompelijatar (K12)

Ompelija Martta Koskinen oli yksi kymmenistä tuhansista suomalaisista, joita valtiollinen poliisi tarkkaili 1920-30 -luvuilla. Hänen elämänsä päätyi kuolemantuomioon, ainoana jatkosodan aikana teloitettuna suomalaisnaisena. O: Ville Suhonen T: Illume Oy.

14.12.2015 Kibera! (K12)

(For Kibera!)
Kiberan slummi Nairobissa on julkkisten ja järjestöjen - suomalaistenkin - suosima avustuskohde. Miksi asukkaiden elintaso tuntuu vain kurjistuvan avusta huolimatta? Paikallinen radiotoimittaja ryhtyy selvittämään asiaa. O: Kati Juurus T: Yle

21.12.2015 The Look of Silence (K12)

Indonesian kansanmurhassa pojan menettänyt perhe saa selville tappajan identiteetin. Koko maata riivannut hiljaisuus murtuu kun omaisilla on rohkeutta kohdata menneisyyden pelot. O: Joshua Oppenheimer T: Making Movies Oy.

28.12.2015 Kallis elämä

Mikä on suomalaisen elämän hinta? Entä kuka lopulta kuittaa laskun? Simo Sipola pohtii dokumentissa suomalaista hyvinvointivaltiota ja omaa elämäänsä. Hän kasvoi hyvinvointivaltion mukana ja on kokenut myös sen alasajon. O: Simo Sipola T: Yle

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua