Hyppää pääsisältöön

Kissankehto: Komisario Palmu ja Skotlannin Kuningatar

Kissankehto, Susanna Vainiola
Kaupunki on liitto pimeää vastaan, kuten CMX aikanaan lauloi. Kissankehto, Susanna Vainiola Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Kaupunki on liitto pimeää vastaan, kuten AW Yrjänä CMX:n laulussa runoilee. Valoa, elämää ja kaukolämpöverkkoa kohti matka käy myös Tony Hatchin laulussa Downtown, jonka Petula Clark ikuisti historiaan.

Kissankehdossa suositaan kuitenkin sellaista keltaista pehmeää valoa, joka ei liikaa häikäise silmiä, mutta luo sopivan tunnelman. Vaikkei jaksaisikaan ihmisten joukkoon, on turvallista tietää että se on jossain mahdollisuuden päässä jos ei muuta niin radio- tai nettivastaanottimen välityksellä.

Tämä on Kissankehto, musiikkia, tarinoita ja kuvia haaveilijoille, nojatuolimatkailijoille – tyyssija levottomille sieluille.

Puppa J löysi kaunista ja jotain elävää kehäteiden varrelta: uudelta Lasitimanttei -levyltä avausraita Kehätiet.

Kissankehto
Kissankehto Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Kaupunkiin tullaan romanttisesti

Bob Dylan halusi kertoa tarinaa kuinka hän aikoinaan saapui sinne pummilla tavaravaunussa vaikka oikeasti hän tuli paljon arkisemmin, muistaakseni ihan tavallisesti auton takapenkillä.

Kaupungista voi joutua lähtemään maitojunalla, jos unelmat eivät käyneetkään toteen. Joskus aikoinaan itsellekin junantuomalle – tai ehkä tarkemmin sanotuna valkoisen pakettiauton tuomalle – suhde suurkaupunkiin tuntui olevan kokoa ajan hiuskarvan varassa. Lomille lähtiessä junan kolistessa kauemmas ja pohjoisemmaksi Lintsin Kallioista sitä mietti pelonsekaisesti, että mitä jos ei pääsisikään enää takaisin? Ja toisaalta: mitä jos ei haluaisikaan tulla takaisin, mitä sitten?

Valokuva kattojen yli
True love will find you – vai niinkö sittenkään? Valokuva kattojen yli Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Yhä edelleen kaupunki on parhaimmillaan etäältä katsottuna. Pasilan sillalta kun samaan panoraamaan piirtyvät maailmanpyörä, neonvalot ja kirkon tornit – ja kiskot, joita pitkin sinne pääsee.

Toiset haluavat lähteä, toiset jäävät – vähän kuin Puppa J:n biisissä Kehätiet. Kaikella on aikansa: sun rakkautes oli kuin aamuaurinko, kirkas ja häikäisevä- nyt se laskee kauniisti kuin punaisen oranssi pallo Meksikonlahteen.

Sulla oli vihreä mekko ja tukka just niinkuin piti. Miten kaunis kuva siitä tulikaan muistoihin selattavaksi. Baby Bye Bye – Durhamin sisarukset Kitty, Daisy & Lewis Lontoosta. Siskot ja niiden veli, eli aikaisemminkin Kissankehdossa ihastuttanut kolmikko. Ihan uusi kappale tämä Baby Bye Bye, heidän ensi vuonna ilmestyvältä kolmannelta levyltään.

Musiikkidiggareita saatta kiinnostaa että levyn on tuottanut kaveri nimeltään Mick Jones, joka jokusen mukavan rallin on omankin The Clash -yhtyeensä kanssa aikoinaan purkittanut.

Myös sellaisia täyttymättömästä raukkaudesta kertovia; kuten tämä seuraava, joka sai innoituksensa Mick Jonesin tuolloisesta on/off-tyylisestä suhteesta The Slits -kitaristiin Viv Albertineen. Kaikki ei mennyt aina ihan niin kuin haaveiltiin: turhautumisen katkeraa kalkkia tarjolla taas kuten vuonna -79, Train in vain.

Kuinka kokonainen ihmiselämä ja parissuhde voi mahtua yhteen ravintolailtaan?

Niin vain unohtui sekin rakkaus kuin lämmin kevättuulonen. vai unohtuiko? Sen voi jokainen kuulija tykönänsä päättää, että uskooko kertojaa.

I forgot you on sinkkupoiminta Aino Vennan uudelta Tin Roof -albumilta. Tässä kappaleen humoristinen video. Se naurattaa välillä kyyneleet silmissä:

Aika liikuttavan huvittavaa oli myös se pienestä kaupungista suurempaan, rakkauden perässä matkustaminen … kun seisoit isolla asemalla hipahtavissa kuteissasi ja kannoit koko olemuksessasi sitä pikkukaupungin leimaa jota kovasti koitit karistaa.

Olikohan se silloin jo tuhoon tuomittua, kun kolhuisine matkalaukkuinesi astuit siihen kahvilaan armaasi pöytään, jonne treffit on sovittu. Jossa hän istui svengaavien ystäviensä kanssa ja huomasit, kuinka hän selvästi nolosteli sinua, maalaisserkkua.

Oliko siis lopulta ihme kaikki se itku ja hampaidenkiristys mikä sitten lopulta seurasi?

Vodkaa, komisario Palmu -juliste
Vodkaa, komisario Palmu -juliste Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,vodkaa komisario palmu

Komisario Palmu -elokuvat lääkitsivät ja lietsoivat Helsinki-ikävää ja nostalgian nälkää ensin mustavalkoisine ja lopulta värillisine kaupunkikuvineen.

Inga Sulin esitti tenhoavaa iskelmälaulajatar Leena Louhosta Vodkaa, Komisario Palmu -elokuvassa, joka sai ensi-iltansa vuonna -69.

Nythän Inga Sulin on monille yhtä kuin Aino Haavisto Uusi päivä -roolinsa mukaan.

Mutta kuten Kissankehdossa aiemminkin todettua, hän on myös hieno laulaja. Tässä tyylinäyte mainitun Komisario Palmu -elokuvan ääniraidalta: Tuska ja ihanuus. Kiitos vielä muuten Yarille vinkistä!

Kissankehto
Kissankehto lähettää terveiset Puluboille! Kissankehto Kuva: Susanna Vainiola ja Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,puluboi

Veera Salmen lastenkirjojen Puluboin, eli Helsingin Hakaniemen kauppahallin yläkerrassa asustelevan jätkäpojan elämän suuri rajapyykki on Hämeentie. Sen takana aukeaa Avala maailma – Puluboin kielellä ilmaistuna. Sinne halajaa Puluboin mieli.

Ensin täytyy vain ylittää se kamala kirskuva ja rymisevä hirvitys – neljä kaistaa ja ratikkakiskot päälle. Bussitkin ajavat siinä päin punaista ja autot rynryttävät kuin henkensä vimmassa. Johonkin niillä on kiire kiire kiire, sekuntiakaan ei saa hukata!

Se on ruma kuin paljaaksi jätetty viemäriputki tai sinisenä tykyttävä pullottava ohimosuoni.. se muistuttaa että auto on tässä kaupungissa pomo ja jos et sitä usko niin katotaanko! Plätsis vaan, olet pannukakkuna suojatiellä kuin Kelju Koo Kojootti. Paitsi ettet ole piirroshahmo.

Niin että Muuan mies, mieti vielä: onko sinne sittenkään pakko päästä – Helsinkiin?

Manna Jäntti
Manna Manna Jäntti Kuva: Sebastian Johansson manna jäntti

Kohtaamisella kadunkulmassa alkaa tarina Mannan Winter’s song -kappaleessa, jonka kuunteleminen tuntuu siltä, kuin joku silittäisi sydäntä pehmeällä lapasella tai halaisi pitkään.

Winter’s song Mannan uudella Blackbird levyllä on parasta juuri nyt. Sen turvin uskallamme ehkä matkata 1500-luvun Skotlantiin, jossa tapahtui vallan kummia: siellä kruunattiin kuningattareksi viiden päivän ikäinen tyttövauva nimeltään Maria Stuart.

Hänet siis kruunattiin jo kehdossa, ja hän sitten hallitsi ja eleli kylmän kosteissa linnoissa maailman historian versimpiin ajanjaksoihin kuuluvan uskonpuhdistuksen aikaan.

Myöhemmin samaisesta Mariasta tuli leski vain kahdeksantoista kesäsäisenä kun hänen miehensä, Ranskan kuningas kuoli korvatulehdukseen. Maria palasi takaisin synnyinseuduilleen, surullisena, sillä hän oli oikeasti rakastanut sitä kuningasmiestään – mikä ei taida olla ihan itsestäänselvyys kun kyse on jo lapsena sovitusta avioliitosta. Mutta ei hän löytänyt enää paikkaansa vanhasta kotimaastaan ja istui vankilassa koko loppuelämänsä.

Eipä ihme, että Marian karu elämäntarina on inspiroinut lauluntekijöitäkin, kuten Mike Oldfieldiä. Maggie Reillyn laulama kappale To France on Mike Oldfieldiä vuodelta 1984.

Ja sodat ja taistelut jatkuivat, mutta jos ne joskus taukoavat, niin silloin tytöt lähtevät tanssimaan

Sen tietävät Maria Stuartin myöhemmät maanmiehet ja –naiset Belle and Sebastian -yhtyeessä. Heidän tammikuussa julkaistavalta tulevalta uudelta albumilta Girls in Peacetime Want To Dance ensimmäinen single on The Party line:

Kissankehdossa lähdettiin tänään kohti valoa, ja mihin päädyttiin – pimeyteen!

Mutta sitä valaisee kauniisti lepattava lyhty.

Seitsemän vuoden takaista Reginaa: Näinä mustina iltoina.

Kissankehto: lyhtyjä
Näinä mustina iltoina valaisee kauniisti lepattava lyhty. Kissankehto: lyhtyjä Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Näinä mustina iltoina ja iltapäivinä otetaan iisisti ja kaivaudutaan viltin alle lukemaan tätä Kissankehdon kuvablogia – lisää tätä löytyy osoitteesta yle.fi/kissankehto.

Tunnelmaan virittäytymisessä auttaa vielä lopuksi Carole King, Up on the roof vuodelta 1970.

Kissankehto: Komisario Palmu & Skotlannin Kuningatar
Soittolista, olkaa hyvät. :) Kissankehto: Komisario Palmu & Skotlannin Kuningatar Kuva: Riikka Kurki & Susanna Vainiola Kissankehto - Susanna Vainiola,puluboi