Hyppää pääsisältöön

Kysymys & vastaus: Ryhtiä ja moraalia tulevaisuuteen!

poraaja rikkoo lattiabetonia
poraaja rikkoo lattiabetonia Kuva: Yle yleiskuvia remontista

Hannu Lehtonen Jyväskylästä kirjoittaa suorasukaisesti mielipiteensä julki: Putkiremontti on paisunut liian suureksi uhaksi ja isännöintifirmoilla on liikaa epätervettä seurustelua konsulttien kanssa. Kansaa uunotetaan! Osallistu keskusteluun ja kerro mielipiteesi Hannun kirjoituksesta sarjan Facebook-sivulla.

"Asia on saanut käsittämättömän mittakaavan ja luo uhkan kansalaisten kannalta. Moni joutuu lähtemään asunnostaan, niin omistajana kuin vuokralaisena.

Isännöinti on merkittävässä määrin siirtynyt isännöitsijätoimistoille, joilla on omat intressinsä lietsoa kaikenlaisia remontteja, joista putkiremontit ovat massiivisimpia ja monet tavalliset asujat on niissä mennen tullen uunotettavissa.

Isännöintitoimistojen "asiantuntijat" seurustelevat epäterveesti monenlaisten konsulttiensa ("asiantuntijoidensa") kanssa, marssittavat sitten näitä taloyhtiöiden yhtiökokouksiin, jossa monasti ei ole valmiuksia kyseenalaistaa konsultin näkemyksiä.

Etenkin kerrostalojen putkiremonttien tarvearvioita olisi tarpeen valtakunnallisesti selvittää intressivapaiden ammattilaisten toimesta, samoin toteutustavat ovat kalliita, massiivisia, eivätkä hyödynnä nykytekniikan mahdollisuuksia.

Seurasin joku vuosi sitten läheltä erään taloyhtiön tilannetta, jossa asunnon hankintavaiheessa oli ns. oma isännöinti, yhtiövastike kaupungin alhaisimpia, asiat oli hyvin hoidettu ja niistä sai hyvin tietoa.
Isännöintiä hoitanut muutti ymmärrettävin perustein - ja "ajan hengessä" talossa siirryttiin isännöintitoimiston asiakkaaksi.

Heti aktivoitui kaikenlaisia remonttitarpeita (lukkojen ja ovien vaihtoja, lumitöiden ulkoistaminen jne.) joita asukkaat eivät kokeneet tarpeellisiksi.

Näitä kustannuksia tarvittiin myös siksi, että taloyhtiön tilinpäätöksessä isännöintikulut näkyivät pahasti, niin piti saada myös muita kuluja "isännöinnin katteeksi". Hoitovastike lähes kolmikertaistui kolmessa vuodessa, monelle tuli aika alkaa etsiä uutta kotia.

Keskustelin äskettäin erään isännöitsijätoimiston edustajan kanssa ja hänen edustamansa toimiston isännöimän taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan kanssa, koska aikeena oli ostaa huoneisto taloyhtiöstä (jossa yli 150 huoneistoa).

Isännöinnin edustaja esiintyi rintakaarella kertoen, että ani harva huoneiston ostaja minun tavoin on kiinnostunut kysymistäni taloyhtiön remontti- ja muista tulevaisuuksista. Asunnon hankinnan perusteesta 80 prosenttia on tunnetta, loput jotain muuta satunnaisesti, kertoi isännöinnin "ammattilainen".

Kyseenalaistin hänen remonttinäkemyksiään sekä erään heidän isännöimänsä/remontoimansa kohteen kustannustasoa. Hän heti vetosi "asiantuntijoihinsa" konsultteihin ja sanoi suoraan, että siinäkin taloyhtiössä remontista päätetään kevään yhtiökokouksessa ja remontti on tehty noin kolmen vuoden kuluessa.

Kysyessäni hänen intressiään olla luotettava asiantuntija taloyhtiön suuntaan taloudellisesta kiinteistön ylläpidosta, hän vastasi suoraan, että luottaa asiantuntijoihinsa, ei hän pohdi moista.

Soitin taloyhtiön puheenjohtajalle, hän kiitti yhteydenotosta, allekirjoitti näkemykseni ja kertoi useaan kertaan torpanneensa isännöintitoimiston edustajan ehdottaman konsultin tulon yhtiökokoukseen, muistuttaneensa kyseistä henkilöä siitä kuka hänen palkkansa maksaa ja sanoi, ettei esitetyin selvitysperustein putkiremontista päätetä taloyhtiössä niin kauan kuin hän on puheenjohtaja.

Hän kertoi edelleen, että näistä syistä taloyhtiössä on tullut tarve hallituksen jäsenten "varjokokouksiin".

Mainittu ilmiö on levinnyt myös pientaloihin, joissa asian kaava tyypillisesti on seuraava: Konsultti"asiantuntija" soittaa talon emännälle, tiedustellen talon ja putkien ikää, mahdollisten korjausten tekoaikaa ja tekijää, sitten hän luo uhkakuvan vesivahingosta, vakuutusyhtiön mahdollisen korvauksen vetäytymisvastuusta jne. Tavoitteena on tässä saada aikaan "kotikeskustelu", usein perheriita. Muutaman päivän päästä tulee uusi soitto, jossa edelleen uhkakuvia vahvistetaan ja tämä toistuu.

Myös me olemme viimeisen vuodenaikana saaneet toistakymmentä puhelua, vaikka olen joka kerta tehnyt selväksi ettemme tarvitse heidän palvelujaan.

Tämä alue on noin 30 vuotta vanhaa omakotialuetta, ja olen useilta naapureilta kuullut saman ihmettelyn ja myös tapauksen, jossa kaavan mukainen putkiremontti käynnistyi, vaikka kohteessa oli alle 5 vuoden takainen keittiöremontti putkitöineen.

Erilaisia korjaustarpeita kiinteistöissä myös on, mutta niiden soisi perustuvan objektiivisesti tutkittuun tarpeeseen. Etenkin kerrostalojen putkiremonttien tarvearvioita olisi tarpeen valtakunnallisesti selvittää intressivapaiden ammattilaisten toimesta, samoin toteutustavat ovat kalliita, massiivisia, eivätkä hyödynnä nykytekniikan mahdollisuuksia.

Osaltaan tilannetta lietsoo julkisten tilojen home- ja kosteusvauriohysteria, viime vuosikymmenten osin huono rakentaminen, heikko ylläpito, tavat, kotitalousvähennys ja ammattilaisten "verkostoituminen", sekä suoranainen rakenteellinen korruptio.

Pahin tilanne kaikin puolin on julkisessa rakennuskannassa, koska siellä ei oikeasti ole intressin omistajaa: tilanne on "tavoitteellinen" ammattiyhdistysliikkeelle, suunnittelutoimelle, rakennusteollisuudelle, rakennustoiminnalle ja myös politiikoille, koska tällä teemalla saa runsaasti julkisuutta, jota aika-ajoin tarvitaan.

Suurin kärsijähän tässäkin on pieni veronmaksaja, jonka elämää monin tarpein kurjistetaan heikon taloustilanteen nimissä.

Ryhtiä ja moraalia tulevaisuuteen!"

Hannu Lehtonen, Jyväskylä

Lakiasiantuntija Marina Furuhjelm Isännöintiliitosta kommentoi:

lakiasiantuntija Marina Furuhjelm Isännöintiliitosta
Lakiasiantuntija Marina Furuhjelm lakiasiantuntija Marina Furuhjelm Isännöintiliitosta Kuva: Copyright: Mainoskuva HKL Oy marina furuhjelm

En juristina uskalla ottaa kantaa noihin teknillisiin väitteisiin, mutta olen kyllä ollut vahvasti siinä uskossa, että meidän rakennuskantamme vanhenee ja tarvitsee korjaustoimenpiteitä. Kun oma osaaminen ei riitä arvioimaan rakennuksen kuntoa ja puutteita, tulee taloyhtiön johdon eli hallituksen ja isännöinnin käyttää asiantuntijoita korjaustarpeen arvioimiseksi.

Oman taloyhtiöni hallituksen puheenjohtajana ja koulutukseltani juristina en pystyisi arvioimaan ilman ulkopuolisen rakennusalan ammattilaisen apua sitä, milloin mitkäkin korjaukset on syytä tehdä.

Suurimmalla osalla isännöintiyrityksillä on tänä päivänä laaja kumppaniverkosto, jolla varmistetaan, että taloyhtiö saa parhaat mahdolliset palvelut kilpailukykyiseen hintaan. Isännöintiyrityksen kumppaniverkostot ovat olemassa, jotta taloyhtiölle voitaisiin tarjota näiden tarvitsemia palveluita (esim. lumenpudottajia, teknisiä asiantuntijoita, huoltoyrityksiä, vakuutusmeklaria). Isännöinti varmistaa kumppanien laadun eli osaamisen ja kilpailuttaa hinnat.

OSALLISTU ja kerro mielipiteesi Hannu Lehtosen kirjoituksesta sarjan Facebook-sivulla.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua