Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

4 sovellusta, joilla vähennät muovikortteja lompakostasi

Luottokortteja kädessä
Luottokortteja kädessä Kuva: Shutterstock/RedKoala luottokortti

Amerikassa kupongit, leimat ja erilaiset muuta kauppojen tarjoamat edut ovat olleet jo pitkään myös digitaalisessa muodossa. Kuluttaja on voinut kantaa puhelimessaan paljon erilaisia etukortteja ja kuponkeja eikä hänen ole tarvinnut pelätä lompakkonsa repeämistä.
Suomessakin vastaavanlaisia sovelluksia älypuhelimiin on jo lukuisia. Toisilla voi seurata omaa taloudenpitoaan, toiset taas ovat lähinnä kauppiaiden markkinointivälineitä.

Pivo kertoo tilisi tilanteen ja kerää kanta-asiakasedut

pivo
Pivo näyttää rahatilanteesi kuvaavasti janalla pivo pivo

Osuuspankin tarjoama Pivo on eräänlainen mobiililompakko, joka tietää keskeiset pankkitietosi, maksukorttisi tilanteen sekä suosikkikauppojesi tiedot ja mahdolliset tarjoukset. Ilmainen Pivo-sovellus toimii iPhone-, Android- ja Windows Phone –aluistoilla. Osuuspankin mukaan Pivo on otettu hienosti vastaan. Sitä on ladattu jo yli 300 000 kertaa. Sovelluksen käyttäjä on yleisimmin 25-35 -vuotias.

Asiakkaan tarpeet liittyivät enemmän kulutuksen hallintaan ostohetkellä. Maksaminen on kuitenkin olennainen osa Pivon tulevaisuutta.

Voisi ajatella, että Pivo on digitaalinen versio nahkaisesta lompakostasi. Siellä asustavat raha ja erilaiset tarjouskortit. Pivolla ei kuitenkaan voi maksaa suoraan mitään mihinkään. Maksuominaisuuskin on tosin tulossa, kertoo OP-Pohjolan kehityspäällikkö Kristian Luoma.

- Pivoa lähdettiin alunperin luomaan mobiilimaksamisen ratkaisuksi. Maksamista ei toteutettu, kun ymmärrettiin, että asiakkaan tarpeet liittyivät enemmän kulutuksen hallintaan ostohetkellä. Maksaminen on kuitenkin olennainen osa Pivon tulevaisuutta ja sen tiimoilta tullaan näkemään palveluita tulevaisuudessa, Luoma sanoo.

Pivosta on erittäin vaivatonta tarkastaa oman tilin menot ja tulot sekä yhden luottokortin tilitapahtumat. Pankkiautomaatilla tulee käytyä harvoin, ja jos suurin osa laskuistakin menee automaattisesti maksatukseen, ei saldoa kovin usein muualtakaan näe. Pivon pankkitoimintojen käyttäminen onnistuu tässä vaiheessa vain OP-Pohjolan verkkopankkitunnuksilla.

Pankin tunnuslukujen kanssa Pivossa ei kuitenkaan tarvitse sählätä. Osuuspankki antaa valtuuttaa kaksi mobiililaitetta Pivon käyttöön, ja ihmisen tarvitsee muistaa ainoastaan Pivoon luomansa pääsykoodi.

Oman finanssitilanteen suunnittelussa saattaa auttaa myös Pivon tarjoama ennuste ja sitä kuvaava käyrä tulevista menoistasi.

Oman finanssitilanteen suunnittelussa saattaa auttaa myös Pivon tarjoama ennuste ja sitä kuvaava käyrä tulevista menoistasi sekä kaunis muistutus oletko ylittänyt vai alittanut keskimääräisen kulutuksesi. Kulutus konkretisoituu myös niin, että tietyissä kaupoissa asioinnin jälkeen puhelimeen pompahtaa ilmoitus tehdyn oston suuruudesta.

Pankkiasioiden lisäksi Pivo pitää sisällään osion kanta-asiakaskorteille ja -eduille. Tällaisia ovat jo pitkään olemassa ollut Cityshoppari, RAY:n Etuasiakkuus sekä uudempi ja laajin PINS. Tätä kauppasisältöä pääsevät käyttämään kaikki pankista riippumatta. Etuosioon voi koota suosikkikauppojen tiedot, selata niiden tarjoamia kanta-asiakkuusetuja ja pivolaisille tarjottuja erikoisetuja sekä tutkia omaa ostoshistoriaa. PINS-käyttäjät hyötynevät eniten nimenomaan kanta-asiakaskortin upottamisesta sovellukseen.

Suurin osa ihmisistä kuitenkin ohittaa vielä edut.

- Noin 80% kaikesta Pivon käytöstä liittyy talouteen. Tämä johtuu osaltaan siitäkin, että kaupan tai etuohjelmien tarjoamaa sisältöä on vielä niukalti, Kristian Luoma kertoo.

Huge vinkkaa tarjouksista ja kertoo saamasi maksuhyvitykset

huge
Huge antaa hyvitystä ostoksista huge huge

Päivitys 19.1.2015: Huge-palvelu suljettiin tammikuun alussa toistaiseksi.

Sanoman ja Netsin luoma ilmainen Huge on kotimainen versio maailmalla suosituista ns. cash back eli ostohyvityspalveluista. Hugelaisille tarjotaan liikkeistä ja ravintoloista henkilökohtaisia etuja, joihin tarttumalla kerääntyy ostohyvitystä. Maksaminen ei tapahtu Hugen kautta eli tässäkään tapauksessa raha ei liiku sovelluksen kautta, vaan se hoidetaan normaaleilla maksukorteilla. Kupongit ja muut kuluttajille suunnatut tilpehöörit Huge kuitenkin pyrkii korvaamaan.

Ensin ladataan ilmainen sovellus iOS:lle tai Androidille, minkä jälkeen rekisteröidytään palveluun. Rekisteröimisessä tarvitaan toistaiseksi aktivointikoodi, joita jakavat Hugessa mukana olevat liikkeet, joten aivan hetken mielijohteesta tarjouksia ei pääse selaamaan. Hugessa ovat mukana mm. monet Helsingin Kampin kauppakeskuksen liikkeet. Sitten pitää rekisteröidä omat pankki- ja luottokorttinsa mukaan, jotta niillä tehdyt ostokset tulevat Hugen tietoon.

Hugelaisille tarjotaan liikkeistä ja ravintoloista henkilökohtaisia etuja, joihin tarttumalla kerääntyy ostohyvitystä.

Seuraavana päivänä Hugessa näkyvät ostoksista saadut hyvitykset, jotka maksetaan aikanaan suoraan käyttäjän tilille. Ostohyvityksen määrä vaihtelee tarjousten mukaan, mutta esimerkiksi parinkympin ostoksesta saattaa saada muutaman euron takaisin Hugea käyttämällä.

Huge on ollut testikäytössä noin 800 kuluttajalla. Myös etuja tarjoavien kauppojen määrä oli testivaiheessa rajattu ja ne sijoittuvat valtaosin Helsinkiin Kauppakeskus Kampin ja Forumin alueelle. Huge ansaitsee kuitenkin olla mukana tässä esittelyssä, koska kokeiluvaiheen jälkeen toiminta saattaa laajentua. Kokeilun tulokset ovat paraikaa analysoitavina ja päätökset palvelun tulevaisuudesta tehtänee jonkin ajan kuluttua.

Cardu kokoaa etusetelit sekä kanta-asiakas- ja jäsenedut

cardu
Cardussa asuvat kanta-asiakkuudet, leimakupongit ja jäsenyydet cardu Kuva: Cardu cardu

Cardu on erilaisia etuja tarjoavista kotimaisista sovelluksista pisimmällä. Sen tarkoituksena on tarjota kuluttajalle koko edullisen osatamisen työkalupakki, jota pidetään tavallisesti lompakossa tai käsilaukussa. Ensinnäkin se siirtää muovikorteista tutut kauppojen etuohjelmat digitaaliseen muotoon. Suurimpia ovat kuulemma K-ryhmän Plussakortti ja Rax-ravintolaketjun mobiiliklubin kortti.

Cardu siirtää muovikorteista tutut kauppojen etuohjelmat digitaaliseen muotoon. Cardussa on myös vuosikymmeniä käytössä olleista pahvilappusista tuttuja leimapasseja, joihin kerätään leimoja ostoista.

Suurista luvuista puhutaan muutenkin. Cardun taustalla vaikuttavan Sundukan toimitusjohtajan Mika Hyvösen mukaan Cardun on ladannut yli 150 000 suomalaista ja määrät ovat voimakkaassa kasvussa.

Hyvönen ei kerro tarkasti kuinka monta yritystä tai yhteisöä tarjoaa etuja Cardun kautta, mutta puhutaan muutamasta sadasta organisaatiosta eri toimialoilta. Paljon siis verrattuna muihin. Mukana ovat mm. LähiTapiolan, Vattenfallin sekä HOK-Elannon ABC-Deli-ketjun kortit. Talvikautta ajatellen Cardusta löytyy nyt mm. Ski.fi-kortti, jolla pääsee laskettelemaan edullisemmin. Vesipedot voivat mennä alennuksella vaikkapa Flamingo Vesipuistoon.

Toiseksi Cardussa on vuosikymmeniä käytössä olleista pahvilappusista tuttuja leimapasseja, joihin kerätään leimoja ostoista. Käytännön leimaaminen tapahtuu vaikkapa kassalla puhelimella QR-koodia osoittamalla. Tietyn määrän jälkeen kiitollinen kauppias tarjoaa kuluttajalle jotain alennuksella tai ilmaiseksi.

Kolmanneksi sovellus sisältää mainoslehtisistä tuttuja tarjouskuponkeja, joista löytyy yksittäisiä tarjouksia omalle lähialueelle. Tuttuja ovat mm. Restelin ravintolamaailma ja pitkään toiminut CityShoppari. Cardu haistaa käyttäjän sijainnin ja tarjoaa sen mukaan kuponkeja ja leimapasseja. Esimerkiksi Pasilassa se tarjosi auliisti Linnanmäen, läheisten kauppojen ja huoltoaseman etuja.

- Etukupongit ja leimapassit ovat selkeästi suosituimpia ominaisuuksia Cardussa. Nouseva trendi näyttää olevan kuluttajan oman asiakkuuden kehittymisen seuraaminen, Hyvönen kertoo.

Hänen mukaansa Cardua tullaan kehittämään jatkossa kokonaisvaltaisemman asiakaskokemuksen suuntaan, tarkoittaen mm. push-ilmoituksia, kaksisuuntaista viestintää ja ostamista suoraan sovelluksesta.

Neljäs Cardun ominaisuus on muista esitellyistä sovelluksista poikkeava, sillä se toimii myös monen eri instanssin jäsenkorttien lompakkona. Esimerkiksi Suomen nuorkauppakamarit ry:n ja Palvelualojen ammattiliiton PAMin jäsenkortit löytyvät Cardusta. PAMin jäsen voi seurata mm. uutisia ja jäsenetuja.

Neljäs Cardun ominaisuus on muista esitellyistä sovelluksista poikkeava, sillä se toimii myös monen eri instanssin jäsenkorttien lompakkona.

Cardun kanssa oli aluksi ongelmia, sillä tarvittava henkilöllisyyden varmistava tekstiviesti ei saapunut sitten millään, vaikka käytössä oli kaksi eri numeroa ja kaksi eri puhelinta. Lopulta asiakaspalvelu aktivoi tilin manuaalisesti. Sovellus antoi myös erilaisia virheilmoituksia iPhone 6:lla ja iOS 8:lla käytettäessä, mutta muutoin kokemus oli sujuva ja tarjontaa tuntuu olevan paljon.

Esimerkiksi Plussa-kortin ja Kappahl Club -kortin lisääminen omaan mobiililompakkoon kävi helposti valitsemalla ne tarjolla olevista korteista ja naputtamalla oman kortin numero sovellukseen. Korttien kohdalla voi käydä mm. määrittelemässä, haluaako vastaanottaa kyseisestä puulaakista etuja ja tarjouksia. Plussa-kortin alla näkyvät hyvin selkeästi kaupoittain lajiteltuna erilaiset tarjoukset ja edut vaikkapa K-kengistä tai -Supermarketeista. Cardulla pystyy myös seuraamaan näppärästi K-Plussa-pisteiden ja etujen kertymistä.

iOS:lle, Androidille ja Windows Phonelle saatavissa oleva Cardu on ilmainen kuten muutkin esiteltävät sovellukset. Palvelu kasvaa myös Suomen ulkopuolelle, sillä se kertoi elokuun lopussa laajentavansa toimintaansa Viroon, Latviaan, Liettuaan, Valko-Venäjälle ja Ukrainaan.

S-mobiili kerää S-ryhmän asiakasedut kattavasti

S-mobiili
S-mobiili on etukortti ja pankki samassa sovelluksessa S-mobiili s-mobiili

Jos K-edut löytyvät Cardusta, niin kilpailevan S-ryhmän mobiilipalvelut on koottu sen omaan S-mobiili-sovellukseen. Se on samalla sekä ryhmän etuja ja alennuksia tarjoava etukortti että S-pankin pankkisovellus.

Aluksi ladataan sovellus iOS:lle, Androidille tai Windows Phonelle. Sitten pitää hankkia S-Pankista verkkopankkitunnukset, joilla kirjaudutaan sovellukseen – ainakin jos haluaa kaiken siitä irti. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen pankkitietoja voi onneksi katsoa vain verkkopankin salasanalla, mikä nopeuttaa prosessia huomattavasti Pivon tapaan.

S-mobiilin kautta voi helposti tarkistaa kuukausittaisen bonusostokertymän, mikä on ainakin S-pankkia vähän tai lainkaan käyttävälle se keskeisin käyttötapa. Siitä näkee paljonko on saamassa bonusta ja paljonko on vielä matkaa seuraavaan bonusprosenttiin.

Ne, joita ei S-bonuskertymä kiinnosta, löytävät S-mobiilista myös ryhmän tarjoukset ja ässäedut, jotka on tarkoitettu nimenomaan sovelluksen käyttäjille.

Ne, joita ei S-bonuskertymä kiinnosta, löytävät S-mobiilista myös ryhmän tarjoukset ja ässäedut, jotka on tarkoitettu nimenomaan sovelluksen käyttäjille. Esimerkiksi itselleni tarjottiin kahta etukuponkia, joilla sai ABC:ltä a la carte –ruoka-annoksen puoleen hintaan tai Sokoksesta laukuista ja matkalaukuista 15 prosentin alennuksen sekä miesten talvitakista 40 euron alennuksen. Kohtuullisen hyödyllistä siis, jos nämä liikkeet kuuluvat käyttäjän rutiineihin. Tarjouksia oli myös Presso-kahviloista ja Hesburgerista sekä runsaasti erilaisia vaihtoehtoja mm. matkatoimistoista ja laivayhtiöistä ja optikkoliikkeistä.

Edut lähellä -toiminnon avulla S-mobiilin näyttää havainnollisesti kartalla, missä pennosista saisi kaiken irti. Etujen määrä toki vaihtelee, esimerkiksi Helsingissä näitä oli 50, Riihimäellä 8 ja Hämeenlinnassa 16.

S-pankkia enemmän käyttävät näkevät sovelluksesta tilinsä saldon ja mahdollisen luottokortin käytön, mikä tietysti helpottaa elämää kuten Pivokin. Näkee missä ja milloin rahaa on tullut käytettyä. Samalla onnistuu vaikkapa rahan siirtäminen tililtä toiselle ja laskun maksaminen sekä luoton siirto tilille. Käytännössä siis suurin osa peruspankkiasioista.

Päivitetty 19.1.2015: Lisätty tieto Huge-palvelun lopettamisesta.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.