Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Arkkitehdit ehdottavat mm. hampun ja marihuanan viljelyä kasvihuone Gardeniaan

Esikaupungit ja lähiöt pitää saada tehokkaampaan käyttöön. Helsingin Viikki on erikoinen yhdistelmä kaupunkia, maaseutua ja tiedettä. Nuoret arkkitehdit suunnittelevat uutta elämää Viikin yliopistokampukselle.

Yhdeksän kilometriä Helsingin keskusta sijaitseva Viikki on samaan aikaan tavallinen ja erityinen lähiökaupunginosa. Kuten monissa muissakin lähiöissä, kaupunkirakenne on hajanainen, julkiset liikenneyhteydet heikot ja viihtyisiä kokoontumispaikkoja on vähän. Samalla Viikki on erityinen: jo 1500-luvulla koko Helsinkiä ruokkineet Viikin pellot ovat nyt Helsingin yliopiston tutkimuskäytössä. Viikin yliopistokampuksella opiskelee ja työskentelee päivittäin 9000 ihmistä. Viikkiin kuuluu myös Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue, sekä Latokartanon asuinalue, joka oli ekologisen asuinrakentamisen edelläkävijä 1990-luvulla.

Yhtenä kohteena arkkitehdeillä on isoissa taloudellisissa vaikeuksissa kamppaileva kasvihuone Gardenia. Hukkatilan arkkitehtien ehdotuksessa kasvihuonetta vuokrattaisiin pienyrityksille mm. lääkemarihuanan, hampun ja bambun viljelyyn. Myöhemmin kasvihuoneen viereen voitaisiin rakentaa kevyistä moduleista koostuva hotelli.

Hukkatila oy:n suunnitelma Haelsingin Viikkiin.
Hukkatilan suunnitelma modulihotellista Gardenian viereen. Hukkatila oy:n suunnitelma Haelsingin Viikkiin. Kuva: Hukkatila kaupunki uusiksi

Yliopistokampukselta löytyy paljon palkittua arkkitehtuuria, mutta silti alue autioituu iltaisin. Viikissä kollektiivin arkkitehdit saavatkin toimeksiannon Helsingin yliopistolta: kampusalue kaipaa uutta elämää. Arkkitehdit Rudanko ja Kankkunen saavat tehtäväkseen ideoida, miten elävöitää kampuksen keskustaa. He kiinnostuvat kampuksen vieressä sijaitsevasta vanhasta kartanoalueesta ja laativat suunnitelman, joka yhdistää uutta ja vanhaa arkkitehtuuria.

Rudanko & Kankkusen suunnitelma Viikkiin.
Rudanko & Kankkusen suunnitelma Viikin kampuksen Tallipubiksi. Rudanko & Kankkusen suunnitelma Viikkiin. Kuva: Arkkitehdit Rudanko & Kankkunen kaupunki uusiksi

Jadan tehtävänä on suunnitella, miten keskellä kampusaluetta sijaitseva, tutkijoiden käytössä oleva koepelto saataisiin avatuksi muidenkin viikkiläisten käyttöön.

Jadan suunnitelma Viikkiin.
Jada suunnittelma kevyen liikenteen väylästä Viikin koepelloilla. Jadan suunnitelma Viikkiin. Kuva: Jada kaupunki uusiksi

Nuorten arkkitehtien Uusi kaupunki -kollektiivi haluaa suunnitella Suomeen parempia kaupunkeja. Kaupunki uusiksi tv-sarjassa arkkitehdit vierailevat kuudella paikkakunnalla ja suunnittelevat uusiksi muutosta vaativia kohteita kaupunkilaisten toiveiden pohjalta. Ideana on luoda nopeita visioita paremmasta arkkitehtuurista. Aikaa arkkitehdeilla on kussakin kaupungissa 48 tuntia.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri