Hyppää pääsisältöön

Juha Salmi: 10 askelta kohti onnistunutta putkiremonttia

vessanpönttö pihalla kuva 142
Tv-sarjan taloyhtiössä meni vähemmän rahaa kuin aluksi oli laskettu. vessanpönttö pihalla kuva 142 Kuva: Yle/Mauri Tahvanainen maurin kuvapäiväkirja

Putkiremontti-sarjan asiantuntija Juha Salmi linjaa remontille muistilistan: Hyvä putkiremontti on huolella valmisteltu, osaavasti suunniteltu, jämäkästi johdettu ja fiksusti kommunikoitu. Se ei tule yllättäen, mutta sen aikana osataan varautua yllätyksiin.

Juha Salmi Putkiremontin asiantuntija
Juha Salmi Juha Salmi Putkiremontin asiantuntija Kuva: Yle putkiremontti

Putkiremontissa on monta osapuolta ja näkökulmaa, mutta avainasemassa on aina taloyhtiön hallitus. Sen vastuulla on, miten putkiremontti vastaa sille asetettuja tavoitteita. Putkiremontin häämöttäessä osakkaiden onkin valittava taloyhtiöön hallitukseen sellaisia henkilöitä, joiden asiantuntemuksesta ja yhteistyökyvystä on eniten hyötyä putkiremontin valmistelun ja toteutuksen aikana.

Putkiremontti sinänsä ei ole rakettitiedettä. Onnistuneeseen putkiremonttiin on olemassa selkeät askelmerkit, joita taloyhtiöiden hallitusten on hyvä noudattaa.

1.

Teettäkää luotettava tutkimus siitä, missä kunnossa taloyhtiönne putket ja vesijohdot ovat. Käyttäkää puolueetonta asiantuntijaa, älkää luottako yhden ratkaisun kauppiaisiin.

2.

Panostakaa kuntotutkimuksen jälkeen aikaa ja rahaa teknisten vaihtoehtojen vertailuun ja muuhun hankesuunnitteluun. Kysykää asukkailta, mitä odotuksia heillä on putkiremontista. Valitkaa näiden selvitysten jälkeen taloyhtiöllenne ja sen osakkaille parhaiten soveltuva ratkaisu.

3.

Ottakaa yhteyttä naapuritaloyhtiöihin ja selvittäkää mahdollisuus toteuttaa putkiremontti yhteistyössä niiden kanssa. Ryhmäkorjauksen avulla voitte säästää 10-15 prosenttia kustannuksissa ja varmistaa osaavat tekijät.

4.

Aktivoikaa asukkaat pohtimaan ajoissa, mitä muutoksia ja parannuksia he haluavat omissa asunnoissaan teettää putkiremontin aikana. Tehkää alusta lähtien selväksi näiden muutosten pelisäännöt.

5.

Valitkaa hyvissä ajoin putkiremontille johtaja, joka tuntee tekniikat ja tekijät, hallitsee rakennuttamisen, osaa johtaa niin projektia kuin ihmisiäkin ja tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

6.

Viestikää asukkaille selkeästi, ymmärrettävästi ja havainnollisesti putkiremontin kaikissa vaiheissa. Päättäkää ja sopikaa, kuka missäkin vaiheessa vastaa siitä, että tieto kulkee ja tavoittaa kohteensa. Käyttäkää erilaisia tiedotuskanavia, jotta tieto menee varmasti kaikille perille.

7.

Valitkaa putkiremontille mahdollisimman pätevät suunnittelijat, urakoitsijat ja valvojat. Halvimmat ovat harvoin parhaita. Selvittäkää kokemukset ja näytöt heidän aiemmista vastaavista kohteistaan.

8.

Varmistakaa, että urakoitsija osoittaa juuri teidän putkiremonttiinne parhaat mahdolliset avainhenkilöt: työmaan päällikön, vastaavan työnjohtajan ja asiakaspalvelusta vastaavan henkilön. Vaatikaa näytöt heidän osaamisestaan.

9.

Valvokaa tarkasti sitä, miten putkiremontti etenee ja vastaa suunnitelmia. Puuttukaa nopeasti mahdollisiin ongelmiin. Tiedottakaa asukkaille aikailematta mahdollisista muutoksista aikatauluihin, talouteen ja asumisjärjestelyihin.

10.

Kun putkiremontti on ohi, kysykää asukkailta, miten se heidän mielestään meni: missä onnistuttiin, mikä olisi voinut mennä paremmin. Tämä on arvokasta palautetietoa, kun valmistaudutaan seuraaviin parannuksiin taloyhtiöissä. Ne voivat olla lähempänä kuin moni luulee.

Lopuksi: huonoin ja kallein putkiremontti on sellainen, jota ei ole tehty ajoissa, vaan vasta sitten, kun on äärimmäinen pakko.

Kiireestä ei hyvä seuraa.

Juha Salmi

LUE myös Salmen aiemmat kirjoitukset:
- Pelottava putkiremontti tulee puskista
- Remontti on iso sijoitus
- Onko kykyä kuunnella niitä jotka kaiken maksavat?
- Evakkoreki olisi kehitettävä kevyemmäksi
- Putkikimppa kannattaa
- Asukkaalle yksi viesti kerrallaan
- Kun saisi nopeasti ja halvalla parasta
- Hyvin suunniteltu tulee lopulta halvemmaksi
- Saksassa korjataan putket vartin tarkkuudella ja tehokkuudella

Lue myös - yle.fi:stä poimittua