Kikherneestä tai pavuista valmistetut falafelit ovat arkiruokaa Beirutista Kairoon. Kolmen kovan testissä ovat tällä viikolla kaupan falafel-tuotteet.
Kaksi testaajista on Lähi-idän ruoan ammattilaisia, ja pyysimme heidän reseptinsä falafelin tekoon. Tarek El Sayed on egyptiläinen ravintolayrittäjä (Habibi). Maggie Lindholm on puolestaan libanonilainen kokki ja ravintoloitsija (Café Rouge).
Tarekin suosittelema resepti
- 380 grammaa kikherneitä (tai 1000 grammaa käyttövalmiita kikherneitä)
- pieni sipuli (noin 30 grammaa)
- kaksi valkosipulinkynttä (8 grammaa)
- nippu persiljaa (5 grammaa)
- nippu korianteria (5 grammaa)
- puoli teelusikallista cayenne-pippuria (2 grammaa)
- teelusikallinen suolaa (4 grammaa)
- jauhettua korianteria (3 grammaa)
- teelusikallinen juustokuminaa (3 grammaa)
- desilitra vettä
- seesaminsiemeniä

Valmistus:
Liota kikherneitä kylmässä vedessä 12 tuntia.
Kaada vesi ja huuhtele herneet. Murskaa herneet tehosekoittimella ja lisää muut ainekset. Anna pyöriä taikinaksi. Anna seisoa 20 minuutin ajan. Lisätään ennen paistamista soodavesi (puoli desiä vettä ja puoli teelusikallinen soodaa (4 g)).
Muotoile pieniksi pyöryköiksi ja painele seesaminsiemenissä.
Paista upporasvassa käännellen muutama minuutti. Tarjoile tahini-tahnan tai hummuksen ja jogurttikastikkeen kera.
Maggien suosittelema resepti
- 200 grammaa kikherneitä
- 200 grammaa kuorettomia vahapapuja
- 8 valkosipulinkynttä
- 2 keskikokoista sipulia
- puoli nippua sileälehtistä persiljaa
- puoli nippua korianteria
- puolitoista teelusikallista juustokuminan siemeniä
- 3/4 teelusikallista jauhettua mustapippuria
- 1/4 teelusikallista cayennenpippuria
- teelusikallinen suolaa
- kaksi ruokalusikallista vehnäjauhoja
- yksi litra rypsiöljyä
Valmistus:
Liota kikherneitä ja papuja yön yli.
Huuhdo pavut ja kikherneet ja jauha ne yleiskoneella karkeahkoksi seokseksi. Laita seos vuokaan. Hienonna valkosipulinkynnet ja sipulit yleiskoneessa ja kaada papujen joukkoon. Hienonna myös persilja ja korianteri yleiskoneessa ja lisää papuseokseen. Lisää joukkoon loput mausteet ja jauhot ja sekoita. Anna seoksen levätä 20 minuuttia.
Kuumenna öljy kattilassa. Tee papuseoksesta pyöryköitä ja paista ne rapeiksi öljyssä. Tarjoile tahinitahnan, hienonnetun persiljan, tomaattiviipaleiden, pikkelsin ja libanonilaisen leivän kera.
Täsmennys Tarekin ohjeeseen 25.11.2014: Täsmennetty, että falafelit paistetaan upporasvassa.