Hyppää pääsisältöön

Masennuksen hinta

Puu sadeikkunan takana
Puu sadeikkunan takana Kuva: Freeimages sadeikkuna

Suomessa joka viides sairastuu masennukseen elämänsä aikana ja yli puolella heistä se uusiutuu. Osalta masennus vie työkyvyn. Arviolta n. 37 000 suomalaista on eläkkeellä masennuksen vuoksi. Masennus tulee yhteiskunnalle kalliiksi, kokonaiskuluina puhutaan jopa kahdesta miljardista eurosta.

Arviolta 46 prosentilla kaikista työkyvyttömyyseläkkeen saajista perusteena olivat mielenterveys- ja päihdehäiriöt. Viime vuonna tämä tarkoitti lähes 70 000:ta ihmistä. Näistä yli puolet on eläkkeellä masennuksen takia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Terveys 2000 – tutkimuksen mukaan 6,5 prosenttia kaikista suomalaisista aikuisista on sairastanut masennusjakson viimeisen vuoden aikana. Masennukseen sairastuu 20 prosenttia väestöstä jossain vaiheessa elämästään.

Yleisimpiä masennusjaksot ovat nuorilla ja ne vähenevät iän myötä. Nuorista aikuisista jopa 18 prosenttia on sairastanut masennuksen. Masennusjaksot olivat yleisempiä naisilla (24%) kuin miehillä (11%).

Arviolta 7-8 nuorta jää työkyvyttömyyseläkkeelle joka päivä mielenterveysongelmien vuoksi.

Kustannukset

Masennuksen vuoksi menetetään sairaslomina kaksi ja puoli miljoonaa työpäivää vuodessa. Sairaspoissaolopäivistä kertyy kokonaiskustannuksia valtiolle, kunnille ja yrityksille noin 877 miljoonaa euroa vuodessa. Kela maksoi vuonna 2013 työkyvyttömyyseläkkeitä 757,6 miljoonaa euroa.

Työkyvyttömyyseläkkeistä osansa maksavat myös työnantajat. Kustannukset riippuvat ensisijaisesti työntekijän iästä. Esimerkiksi työelämään 25-vuotiaana tulleesta, 2500e kuukaudessa tienaavasta ja 30-vuotiaana eläkkeelle joutuneesta työntekijästä, työnantaja maksaa kustannuksia noin 300 000 euroa. Tämä vastaa kymmenen vuoden palkkasummaa. Yksikin tällainen tapaus nostaa työnantajan vakuutusmaksuja reippaasti.

Myös masennuksen inhimillinen hinta on suuri. Perheenjäsenen sairastuminen voi ajaa keskituloisenkin perheen taloudelliseen ahdinkoon. Köyhemmissä perheissä sairaus tarkoittaa usein käytännössä vararikkoa.

Masennuksen ehkäisemiseen myönnetyt varat ovat vain murto-osa sen aiheuttamista kuluista. Sosiaali- ja terveysministeriö on nyt alkanut osoittaa enemmän määrärahoja masennuksen ennaltaehkäisyyn.

Tämän hetkinen Kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelma Mieli linjaa ensimmäisen kerran yhtenä kokonaisuutena mielenterveys- ja päihdetyön kehittämistä valtakunnallisella tasolla. Suunnitelmalla pyritään muun muassa vahvistamaan asiakkaan asemaa ja edistämään mielenterveyttä.

Mielenterveys- ja päihdesuunnitelman toimeenpanosta vastaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Lähteet: Kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelma 2015
Mielenterveys- ja päihdeongelmien varhainen tunnistaminen THL 2009
Terveys 2011 -tutkimus

 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys