Hyppää pääsisältöön

Muistitko laulaa

Vaikka muisti on mennyt, muistaa dementikkokin lapsuudesta tutun laulun. Strada muistuttaa muistin ja musiikin välisestä yhteydestä ja haastaa kaikki laulamaan muistisairaille osana #lupavälittää ja #hyväteko -kampanjoita!

Laululla on ihmeellinen voima. Se herättää omaan maailmaansa sulkeutuneet muistisairaat eloon. Puhekyvytön alkaa laulaa mukana, toinen tanssia, kolmannelta valuvat kyyneleet.

Yle Stradan mielestä laulamisen ilo on tärkeämpää kuin ”hyvä ääni”. Jos olet samaa mieltä, ota haaste vastaan!

Vaikeasti muistisairaatkin muistavat rakkaan laulun sanat ulkoa. Vanhus herää silminnähden tähän hetkeen. Musiikilla saa yhteyden puolisoon, rakkaaseen ihmiseen.

Hoitohenkilökunnalla on kiire, eikä laulamiseen jää rutiineilta aikaa. Suurempi syy siihen, ettei laulua käytetä hoitokeinona kaikissa maamme dementiakodeissa on, että moni kokee, ettei heillä ole tarpeeksi hyvä lauluääni laulaakseen toiselle.

Yle Stradan mielestä laulamisen ilo on tärkeämpää kuin ”hyvä ääni”. Jos olet samaa mieltä, ota haaste vastaan!

Ylen Strada haastaa työpaikat, koulut, taloyhtiöt ja kuppikunnat laulamaan lähimmässä dementiakodissa tai yksinäisen muistisairaan luona osana Lupa välittää -kampanjaa. Haasteeseen voi osallistua soolona tai sekakuorona. Tyyli on vapaa!

Haasta tästä ystäväsi mukaan laulamaan: yle.fi/lupavälittää

Merkitse tempauksesi Lupa välittää -sivuilta löytyvälle kartalle. Lähetä kuva tai lyhyt video esityksestänne #lupavälittää tai #hyväteko ja #ylestrada – hashtageillä twitteriin, facebookiin ja instagrammiin. Strada seuraa kuorohaasteen etenemistä ja saattaa käyttää kuviasi ja videoitasi kuorohaasteesta raportoidessaan.

Voit jakaa kuvia ja tekstejä myös yle.fi/lupavälittää -sivulla.

Yksinäisiä vanhuksia löytää esim. oman seurakunnan diakonian vanhustyön tai SPR:n ystävätoiminnan kautta (kts. yhteystietolinkit alla).

Muista kysyä dementiakodista ennakkoon, onko sinulla lupa kuvata vanhuksia ja julkaista kuvasi netissä. Huolehdi myös ennen videon julkaisua, että laulamistanne lauluista ei tarvitse maksaa tekijänoikeuksia. Esimerkiksi ikivanhasta Maa on niin kaunis -kappaleesta ei tarvitse maksaa tekijänoikeusmaksuja, mutta esimerkiksi Sibeliuksen En etsi valtaa loistoa on tekijänoikeusmaksujen alainen, sillä Sibeliuksen kuolemasta ei ole vielä kulunut 70:ä vuotta.

Jos sinulla on kysymyksiä tekijänoikeuksista, ota yhteyttä Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto Sulasoliin, p. 010 8200221.

Marjukka Riihimäen selfie Muistaakseni laulan -kuoron kanssa dementiakoti Wilhelmiinassa #lupavälittää #hyväteko #ylestrada
Marjukka Riihimäki otti yhteisselfien dementiakoti Wilhelmiinassa Marjukka Riihimäen selfie Muistaakseni laulan -kuoron kanssa dementiakoti Wilhelmiinassa #lupavälittää #hyväteko #ylestrada Kuva: Yle/ Marjukka Riihimäki lupa välittää kampanja selfie

Huom!
Vaikka Lupa välittää -kampanjan tapahtumahaaste on suunnattu ensisijaisesti kouluille ja oppilaitoksille, Stradan kuorohaaste koskee kaikenikäisiä. Kaikilla meillä on lupa välittää.

Järjestämällä tapahtumia koululaiset ja opiskelijat ovat näyttäneet esimerkkiä kuinka välitetään vanhuksista.

Nyt kampanjassa haastetaan kaikki antamaan oma välittämislupaus. Lupauksen voi antaa osoitteessa yle.fi/annaomalupaus.

Hoivakoti kuntoon tunnuskuva
Hoivakoti kuntoon tunnuskuva Kuva: Yle / Juha Kiiskinen a-studio: hoivakoti kuntoon

Hoivakoti kuntoon #hyväteko

Katso lähin SPR:n yhteyshenkilö tämän linkin lopusta

Katso lähimman seurakuntasi diakonian vanhustyön yhteystiedot tästä linkistä

Kommentit
  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua