Hyppää pääsisältöön

Nörttitytöstä taloustoimittajaksi

Elina Lappalainen nojaa lasikaiteeseen
Elina Lappalainen nojaa lasikaiteeseen Kuva: YLE/Laura Pohjavirta elina lappalainen

Elina Lappalainen kirjoitti pikkutyttönä satuja ja koululaisena juttuja Savon Sanomiin. Hän tähtäsi kulttuuritoimittajaksi, mutta kesätöistä uutistoimituksessa hänet pestattiinkin taloustoimitukseen ja sille tielle hän jäi.

Miksi talous, Elina Lappalainen?

Oivalsin, että raha liittyy yhteiskunnassamme melkein kaikkeen, myös kulttuuriin. Tajusin myös, miten paljon kiinnostavia juttuaiheita taloussivuilla käsitelläänkään! Taloustoimituksessa pystyin nostamaan esiin itseäni kiinnostavia kysymyksiä muun muassa yritysvastuuseen ja työelämän tasa-arvoon liittyen. Taloussivuilla olen pystynyt myös erikoistumaan kiinnostaviin aiheisiin kuten maatalouteen ja elintarviketeollisuuteen ja nyt teknologia-aiheisiin ja kasvuyrityksiin.

Mikä on taloustoimittajan työssä tärkeää?

Tarkkuus, analyyttisyys ja se että kykenee selittämään monimutkaisetkin asiat selkeästi ja kiinnostavasti. Ensin on itse ymmärrettävä asia hyvin voidakseen kiteyttää siitä olennaisen ja kysyäkseen oikeita kysymyksiä.

Miksi seuraat juuri teknologia-, startup- ja peliaiheita Talouselämässä?

Olen itse nörttityttö ja pelaaja. Olen ollut kiinnostunut näistä aiheista jo pitkään ja seurannut mm. suomalaisia peliyhtiöitä vuosien ajan. Digitaaliset ilmiöt ja teknologia ovat yhä merkittävämpiä tekijöitä työelämässä ja vapaa-ajallamme, siksi niitä on tärkeää seurata. Startupeista ja pelialasta puolestaan on tullut nopeasti todella kuuma aihe Suomessa. Ajat ovat muuttuneet nopeasti siitä, kun vielä syksyllä 2010 ollessani Hesarin taloustoimituksessa jouduin perustelemaan palaverissa sitä miksi jostain Rovio-nimisestä yhtiöstä olisi tärkeää kirjoittaa...

Miten seuraat aiheitaisi ja pysyt niissä kärryillä?

Seuraan useiden ulkomaisten teknologiasivustojen uutisia. Ne myös auttavat hahmottamaan nousevia ilmiöitä. Usein päädyn lukemaan kiinnostavia juttuja Twitterin kautta. Monet seuraamani startupit kertovat omista uutisistaan Twitterissä, joten sieltä bongaa myös uutisia. Seuranta-alueeni yritykset tuntevat minut jo melko hyvin ja vinkkaavat uutisistaan ja lähettävät tiedotteita. Tapaan ihmisiä myös lounaalla, seminaareissa ja muissa yhteyksissä ja saan sitä kautta paljon tietoa. Kun kirjoitin kolumnia deittipalvelu Tinderistä, sinne piti tietysti tehdä testiprofiili puolison luvalla. Jos aikoo kirjoittaa teknologiasta, olisi suotavaa kuulua uteliaiden edelläkävijöiden joukkoon.

Pelaatko kaikkia pelejä, joista kirjoitat?

Tietysti jos kirjoitan suomalaisesta peliyhtiöstä, heidän tekemiään pelejä pitää myös itse pelata. Miten muuten pystyisin analysoimaan toimiiko siinä ansaintamalli, onko se hauska, hyvin tehty ja koukuttava? Ne ratkaisevat myös yhtiön taloudellisen menestyksen. Muutama viikko sitten kirjoitin kolumnia tämän syksyn kiinnostavimmista suomalaisista peleistä ja sitä varten pelasin viikon ajan viittä eri peliä. Yksi niistä oli niin hyvä, että jäin vähän koukkuun ja pelaan sitä yhä päivittäin.

Mikä on juuri nyt erityisen kiinnostavaa seuraamillasi aloilla?

Oli kiinnostavaa seurata verotietojen julkistuspäivänä sitä, miten Supercellin perustajien rikastuminen ei herättänytkään tavanomaista kateus- ja kyttäysmentaliteettia vaan yleisen kansallisen ihastelun heidän veronmaksumoraalistaan. Supercellin perustajista on tullut uudenlaisia yrittäjäsankareita ja esikuvia ja se on kiinnostavaa!

Linkit:
Talouselämä

Syötäväksi kasvatetut

Elina Twitterissä

Tekijänä: Elina Lappalainen. Ohjaus Kaisa Kumpula
Yle Teema maanantai 17.11. klo 20.00

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri