Hyppää pääsisältöön

Suomalaiset yritykset työllistävät ulkomailla

Ruosteinen ruuvi
Ruosteinen ruuvi Kuva: Freeimages ruosteinen ruuvi

Suomalaiset yritykset työllistävät ulkomailla runsaat 570 000 ihmistä

Työttömien määrä Suomessa kasvaa, mutta samaan aikaan yritykset työllistävät ulkomailla yli puoli miljoonaa henkilöä.

Tilastokeskuksen mukaan Suomalaisilla yrityksillä oli v. 2012 lähes 4900 tytäryhtiötä 119 maassa. Tytäryhtiöiden määrä on kasvanut verrattuna vuoteen 2011, mutta palkatun henkilöstön määrä on sen sijaan laskenut.

Suomalaiset tytäryhtiöt työllistivät eniten henkilöstöä EU:n vanhoissa 15 jäsenmaassa (EU15), vajaat 176 000 henkilöä. Henkilöstömäärällä mitattuna toiseksi eniten tytäryhtiöitä oli Aasiassa ja Oseaniassa.

EU15-maissa suurimmat toimialat olivat kone- ja metalliteollisuus, 36 470 henkeä, sekä paperiteollisuus, 25 100 henkeä. Aasiassa ja Oseaniassa suurimmat olivat elektroniikka- ja sähköteollisuus, 70 710 henkeä, sekä kone- ja metalliteollisuus, 35 210 henkeä.

Yksittäisistä maista eniten henkilöstöä oli Kiinassa sekä Ruotsissa, molemmissa vajaa 70 000 henkilöä.

Tilanne Suomessa

Ne työpaikat, jotka häviävät Suomalaisten yritysten tytäryhtiöihin, tulevat osittain ulkomaalaisten yritysten kautta takaisin.

Ulkomaalaiset tytäryhtiöt työllistivät Suomessa n. 234 000 henkilöä vuonna 2012. Se kattaa noin 16 prosenttia Suomessa toimivien yritysten henkilöstöstä. Luku on pysynyt suurin piirtein samana viimeisen viiden vuoden ajan.

Tytäryhtiöiden toiminta Suomessa on merkittävintä tukku- ja vähittäiskaupassa, sekä teollisuudessa. Eniten tytäryhtiöitä Suomessa on Ruotsalaisilla yrityksillä.

Näyttäisi myös siltä, että esimerkiksi Kiinan rahtikulujen ja yleisen kustannustason nousun vuoksi osa suomalaisista yrityksistä oli vuonna 2012 siirtämässä tuotantoaan takaisin Suomeen.

Monet suomalaiset yritykset ovat törmänneet ulkomaille siirtyessään laatuongelmien lisäksi imago- ja kannattavuusongelmiin.

Lähteet: Suomalaiset tytäryhtiöt ulkomailla 2012, Tilastokeskus

Ulkomaiset tytäryhtiöt Suomessa 2012, Tilastokeskus


Taloussanomat, verkkolehti, 21.2.2014, Kiinan veto hiipuu – minne maailman tehdas siirtyy

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta