Hyppää pääsisältöön

Velipuolikuu: Fakiiri Kronblom

Sirkus Papukaijasta tuttu taikuri teki lähes 20 vuotta myöhemmin yllättävän paluun televisioon Velipuolikuussa. "Suolaa, suolaa, enempi suolaa", kaikui jälleen ja jopa aiempaa ärsyttävämmällä äänenpainolla. Fakiirin taidot vaikuttavat kuitenkin olevan pitkän tauon jäljiltä hieman ruosteessa.

Bravuurinumero, jossa Kronblom taikoo taskustaan punaisen neilikan, ei onnistu millään. Tuloksena on vain rusakko. Lentäväksi lauseeksi kohonnutta taikasanaakin mies rääkyy katsojan piinaksi asti.

Taskun vaihtaminenkaan ei tuota kaivattua lopputulosta, saatikka housujen etumuksen kaivelu. Lisäksi herran varjelema taskumatti on tempun vaikutuksesta muuttunut pitkäkorvaksi.

Kaikkensa antanut Kronblom jää lopulta studioon purkamaan turhautumistaan 120 kaniinin ympäröimänä.

Tietolaatikko

Alkuperäinen Sirkus Papukaijan Fakiiri Kronblom oli näyttelijä Nils Hedengren. Kronblomin hahmon tavaramerkkinä oli puhua suomea vahvasti murtaen ja hänen roolinsa ohjelmassa olikin pikemminkin ilveilijä kuin vakavasti otettava taikuri. Velipuolikuun parodiassa Kronblomia näyttelee Pirkka-Pekka Petelius.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto