Hyppää pääsisältöön

Velipuolikuu: Fakiiri Kronblom

Sirkus Papukaijasta tuttu taikuri teki lähes 20 vuotta myöhemmin yllättävän paluun televisioon Velipuolikuussa. "Suolaa, suolaa, enempi suolaa", kaikui jälleen ja jopa aiempaa ärsyttävämmällä äänenpainolla. Fakiirin taidot vaikuttavat kuitenkin olevan pitkän tauon jäljiltä hieman ruosteessa.

Bravuurinumero, jossa Kronblom taikoo taskustaan punaisen neilikan, ei onnistu millään. Tuloksena on vain rusakko. Lentäväksi lauseeksi kohonnutta taikasanaakin mies rääkyy katsojan piinaksi asti.

Taskun vaihtaminenkaan ei tuota kaivattua lopputulosta, saatikka housujen etumuksen kaivelu. Lisäksi herran varjelema taskumatti on tempun vaikutuksesta muuttunut pitkäkorvaksi.

Kaikkensa antanut Kronblom jää lopulta studioon purkamaan turhautumistaan 120 kaniinin ympäröimänä.

Tietolaatikko

Alkuperäinen Sirkus Papukaijan Fakiiri Kronblom oli näyttelijä Nils Hedengren. Kronblomin hahmon tavaramerkkinä oli puhua suomea vahvasti murtaen ja hänen roolinsa ohjelmassa olikin pikemminkin ilveilijä kuin vakavasti otettava taikuri. Velipuolikuun parodiassa Kronblomia näyttelee Pirkka-Pekka Petelius.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto