Hyppää pääsisältöön

Viikon kysymys: munuaisensiirto

Osa 4
Osa 4 Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi sairaalasarjat

Tällä viikolla Syke-sarjassa käsitellään elinsiirtoja kahdesta näkökulmasta, joista toinen liittyy aviopuolisoiden väliseen munuaisen luovutukseen.

Munuais- ja maksaliiton mukaan Suomessa tehdään vuosittain vajaa 200 munuaisen siirtoa. Munuaisensiirtoa jonottaa tällä hetkellä noin 350 dialyysihoidossa olevaa potilasta. Sopivista siirrännäisistä on siis pulaa.

Munuaissiirrännäisistä yli puolet toimii vielä 10 vuoden jälkeen. Keskimääräinen odotusaika ensimmäiseen siirtoon on noin vuosi, ja odotusaika on viime vuosina ollut pitenemässä, koska siirtojen määrää ei ole pystytty lisäämään, vaikka tarvitsijoiden määrä on lisääntynyt.

Sydän- ja keuhkosiirrokkaat Syke ry:n sivulla kerrotaan, että Scandiatransplantin tilaston mukaan munuaissiirtoja Suomessa tehdään lähes puolet vähemmän per miljoona asukasta kuin Norjassa.

Täysi-ikäinen ja terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisistaan omaiselleen tai läheiselle henkilölle, mutta olisitko valmis luovuttamaan munuaisesi täysin tuntemattomalle ihmiselle?

Kommentit