Hyppää pääsisältöön

Akuutissa keskiviikkona: Vanhus kaatuu – onko lääkityksellä osuutta?

Vanhus kävelee matolla
Useat lääkkeet voivat lisätä iäkkään kaatumisriskiä. Vanhus kävelee matolla Kuva: Yle, Tero Kyllönen lääkitys

Monella iäkkäällä lääkkeitä on paljon, vaikka heillä riskit lääkkeiden haittavaikutuksiin ovat suurimmat. Salon terveyskeskussairaalassa on huomattu, että useat lääkkeet voivat lisätä kaatumisriskiä. Iäkkään kaatumisriski on suuri monestakin syystä, muun muassa tasapainon sekä verenkierron ja lihasten heikentymisen vuoksi. Mutta myös useat lääkkeet voivat lisätä kaatumisriskiä eikä tätä vaikutusta oteta riittävästi huomioon. Siksi Salon terveyskeskussairaalassa on nyt parin vuoden ajan tarkistettu tarkkaan jokaisen yli 75-vuotiaan kaatumispotilaan lääkelistat. Arvioinnin jälkeen moni lääkitys on lopetettu ja annoksia pienennetty.

Kananmuna-allergiasta eroon siedättämällä?

Kananmuna kämmenellä
Kananmuna kämmenellä Kuva: Yle, Tero Kyllönen siedätyshoito
Siedätyshoidot ovat allergioiden tulevaisuuden hoitoja. Erityisesti Suomi on kunnostautunut siedätyshoitojen edelläkävijäksi. Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa siedätetään lapsia sekä maidolle että kananmunalle. Kananmunan siedätyshoito on aloitettu tutkimushoitona ensimmäisenä Turussa. Siedätyshoidot helpottavat erityisesti lasten arkielämää. Onnistuneen siedätyshoidon jälkeen lapsen ei tarvitse pelätä vakavia allergisia reaktioita tai lukea tuotteiden sisällysluetteloita. Kyse on myös kustannuksista, kun erityisruokavalion sijaan lapset voivat syödä normaalia ruokaa.

Maidon terveysvaikutukset suurennuslasin alla

Maitoa kaadetaan lasiin.
Maitoa kaadetaan lasiin. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti
Maito on terveellistä ja se vahvistaa luita. Näin olemme oppineet. Tuore ruotsalaistutkimus kertoo kuitenkin jotain aivan muuta. Tutkimuksessa todettiin, että kolme lasia tai enemmän maitoa juoneilla oli suurempi riski kuolleisuuteen, kuin alle lasin juoneilla. Toisaalta runsas maidonjuonti ei näyttänyt suojaavan luunmurtumilta eikä reisiluunkaulamurtumilta. Hapanmaitovalmisteita runsaasti kuluttaneilla ei vastaavaa yhteyttä kohonneeseen murtumariskiin tai ennenaikaisiin kuolemiin löydetty. Mitä mieltä uusista tutkimustuloksista on ravitsemustutkija?

Elämä ilman hajuaistia

Miltä ruusu tuoksuu? Entä miltä pilaantunut haisee? Kun hajuaisti on vajavainen tai puuttuu kokonaan, monenlaiset asiat jäävät epäselviksi. Jopa joka viides aikuinen kärsii heikentyneestä hajuaistista, mutta on myös heitä, joilta hajuaisti puuttuu kokonaan. Lähetyksessä tapaamme helsinkiläisen Raija Lehtisen, joka on lapsuudesta lähtien opetellut luovimaan hajuttomassa maailmassa.

Akuutti, TV1 keskiviikkona klo 20:00.

Lisää ohjelmasta

Vanhus kävelee matolla
Vanhus kävelee matolla Kuva: Yle, Tero Kyllönen lääkitys
Maitoa kaadetaan lasiin.
Maitoa kaadetaan lasiin. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti
Omalääkäri Risto Laitila
Omalääkäri Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Kommentit