Hyppää pääsisältöön

Amerikan raamattuvyöhykkeeltä löytyvät konservatismin kasvot

Toimittaja Petri Sarvamaa teki matkan Yhdysvaltojen raamattuvyöhykkeelle vuonna 1995. Konservatiivisista arvoistaan tunnetulla alueella yhteenotot liberaalimpien ajatusmaailmojen kanssa ovat ajoittain äityneet väkivaltaisiksikin. Kiistoista tulenarimpia on naisten oikeus aborttiin.

Yhdysvaltain uskonnollisimmat osavaltiot sijaitsevat maan etelä- ja kaakkoisosissa. Näihin osavaltioihin viitataan usein raamattuvyöhykkeenä tai ”the Southina”.

Alueeseen tutustuva Ulkolinjan Syvä Etelä -ohjelma (1995) ajoittui Yhdysvaltain kannalta historialliseen ajankohtaan: maalle oli valittu edellisen vuoden marraskuussa oikeistolaisin kongressi 40 vuoteen. Muukin osa Yhdysvalloista oli siis äänestänyt Etelän perinteisen ideologian mukaisesti.

Etelälle tyypillistä on esimerkiksi halu kieltää abortti lailla, lisätä vankilatuomioita ja säilyttää kuolemanrangaistus.

"Etelä on johdonmukaisesti pitänyt kiinni vanhoillisuudestaan. Etelässä demokraatitkin ovat vanhoillisia", sosiologian professori Dallas A. Blanchard kommentoi.

Toimittaja Petri Sarvamaa tapasi Blanchardin Floridan Pensacolassa, jossa konservatiivinen ja liberaali maailmankuva ovat törmänneet traagisin seurauksin. Abortinvastustaja Paul Hill ampui vuonna 1994 paikallisella aborttiklinikalla lääkärin sekä tämän ystävän.

Klinikan johtaja Linda Taggart kertoi Sarvamaalle ahdingostaan. Klinikan asiakkaat tulevat laajalta alueelta, koska Floridassa alaikäinen ei tarvitse aborttiin vanhempien lupaa. Naistenklinikan toimintaa on häiriköity useaan otteeseen väkivaltaisesti – Taggart itse on joutunut abortinvastustaja John Burtin pahoinpitelemäksi. Burt kertoo olevansa entinen Ku Klux Klanin jäsen.

Abortinvastustajia löytyy myös Tennesseen viidentuhannen asukkaan Smithvillestä. Paikallinen apulaissheriffi David Gash pitää aborttia yhtä pahana kuin jos hän ampuisi toisen ihmisen. Hän myös vastustaa aserajoituksia: hänen ideologiansa mukaan aseet eivät tapa vaan ihmiset – eikä turhia laukauksia olekaan.

Professori Dallas A. Blanchard muistuttaa, että Etelän murhatilastot ovat kaksi kertaa suuremmat kuin muualla maassa – mukaan lukien New Yorkissa, jota Etelän asukkaat monesti pitävät jumalattomana paikkana. Osittain väkivaltaa selittää paikallinen macho-kulttuuri, Blanchard pohtii.

Viimeisenä etappina Sarvamaa kurvaa Georgian Atlantaan, jossa vaurastumisen myötä alkaa muodostua jo perinteisestä poikkeava Etelä. Atlantan vaurailla esikaupunkialueilla elää kuitenkin vankka oikeistolaisia kannattava väestö. Myyntityöllä vaurastunut, ja itseään maltilliseksi konservatiiviksi kuvaileva Kurt Roy myönsi, ettei kaikilla amerikkalaisilla ole yhtäläisiä mahdollisuuksia saavuttaa amerikkalaista unelmaa.

Royn olettamuksen todenperäisyydestä todistaa koditon Tommy Lee Patnom, joka kertoo vaeltavansa kaduilla sairaana, ilman paikkaa minne mennä. Haastattelun päätteeksi Patnom puhkeaa melankoliseen lauluun surun murtamana.

Teksti: Sonja Fogelholm

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto