Hyppää pääsisältöön

Amerikan raamattuvyöhykkeeltä löytyvät konservatismin kasvot

Toimittaja Petri Sarvamaa teki matkan Yhdysvaltojen raamattuvyöhykkeelle vuonna 1995. Konservatiivisista arvoistaan tunnetulla alueella yhteenotot liberaalimpien ajatusmaailmojen kanssa ovat ajoittain äityneet väkivaltaisiksikin. Kiistoista tulenarimpia on naisten oikeus aborttiin.

Yhdysvaltain uskonnollisimmat osavaltiot sijaitsevat maan etelä- ja kaakkoisosissa. Näihin osavaltioihin viitataan usein raamattuvyöhykkeenä tai ”the Southina”.

Alueeseen tutustuva Ulkolinjan Syvä Etelä -ohjelma (1995) ajoittui Yhdysvaltain kannalta historialliseen ajankohtaan: maalle oli valittu edellisen vuoden marraskuussa oikeistolaisin kongressi 40 vuoteen. Muukin osa Yhdysvalloista oli siis äänestänyt Etelän perinteisen ideologian mukaisesti.

Etelälle tyypillistä on esimerkiksi halu kieltää abortti lailla, lisätä vankilatuomioita ja säilyttää kuolemanrangaistus.

"Etelä on johdonmukaisesti pitänyt kiinni vanhoillisuudestaan. Etelässä demokraatitkin ovat vanhoillisia", sosiologian professori Dallas A. Blanchard kommentoi.

Toimittaja Petri Sarvamaa tapasi Blanchardin Floridan Pensacolassa, jossa konservatiivinen ja liberaali maailmankuva ovat törmänneet traagisin seurauksin. Abortinvastustaja Paul Hill ampui vuonna 1994 paikallisella aborttiklinikalla lääkärin sekä tämän ystävän.

Klinikan johtaja Linda Taggart kertoi Sarvamaalle ahdingostaan. Klinikan asiakkaat tulevat laajalta alueelta, koska Floridassa alaikäinen ei tarvitse aborttiin vanhempien lupaa. Naistenklinikan toimintaa on häiriköity useaan otteeseen väkivaltaisesti – Taggart itse on joutunut abortinvastustaja John Burtin pahoinpitelemäksi. Burt kertoo olevansa entinen Ku Klux Klanin jäsen.

Abortinvastustajia löytyy myös Tennesseen viidentuhannen asukkaan Smithvillestä. Paikallinen apulaissheriffi David Gash pitää aborttia yhtä pahana kuin jos hän ampuisi toisen ihmisen. Hän myös vastustaa aserajoituksia: hänen ideologiansa mukaan aseet eivät tapa vaan ihmiset – eikä turhia laukauksia olekaan.

Professori Dallas A. Blanchard muistuttaa, että Etelän murhatilastot ovat kaksi kertaa suuremmat kuin muualla maassa – mukaan lukien New Yorkissa, jota Etelän asukkaat monesti pitävät jumalattomana paikkana. Osittain väkivaltaa selittää paikallinen macho-kulttuuri, Blanchard pohtii.

Viimeisenä etappina Sarvamaa kurvaa Georgian Atlantaan, jossa vaurastumisen myötä alkaa muodostua jo perinteisestä poikkeava Etelä. Atlantan vaurailla esikaupunkialueilla elää kuitenkin vankka oikeistolaisia kannattava väestö. Myyntityöllä vaurastunut, ja itseään maltilliseksi konservatiiviksi kuvaileva Kurt Roy myönsi, ettei kaikilla amerikkalaisilla ole yhtäläisiä mahdollisuuksia saavuttaa amerikkalaista unelmaa.

Royn olettamuksen todenperäisyydestä todistaa koditon Tommy Lee Patnom, joka kertoo vaeltavansa kaduilla sairaana, ilman paikkaa minne mennä. Haastattelun päätteeksi Patnom puhkeaa melankoliseen lauluun surun murtamana.

Teksti: Sonja Fogelholm

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto