Hyppää pääsisältöön

Kenkäsuunnittelija Aki Choklat odottaa innolla uutta punkia

"Suurin mokani oli lähteä isoon kenkäbisnekseen ilman mitään koulutusta", kertoi muotivallankumousta odottava Aki Choklat. Mokastaan huolimatta Jyväskylästä maailmalle lähteneelle Choklatille kävi hyvin, sillä 2000-luvulla hänestä tuli paitsi menestynyt kenkäsuunnittelija, myös opettaja arvostetussa muotikoulussa Firenzessä.

Suomalais-marokkolainen Choklat lähti Suomesta Yhdysvaltoihin opiskelemaan 21-vuotiaana. Opintojen jälkeen hänellä oli Amerikassa lupaava ura politiikan ja talouden parissa, muun muassa American Expressilla ja CBS Newsilla.

"Mulla oli kaikki asiat hyvin, mutta mä olin kuitenkin hirveän onneton. Aloin miettiä mikä elämästäni puuttui ja mikä intohimoni oli. Se oli muotoilu, suunnittelu ja muoti", Choklat kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa vuonna 2011.

Kaikki alkoi, kun hän siskojensa kanssa myi marokkolaisista vaatteista tuunattuja katuversioita New Yorkin katumarkkinoilla.

"Muistan, kun laitoimme ensimmäistä kertaa myyntiin kengät ja joku osti ne. Sen jälkeen en voinut katsoa taakse", Choklat muisteli Aamu-tv:ssä vuonna 2007.

Taiteilijaelämää-ohjelmassa vuonna 2014 hän kertoikin olleensa onnellisimmillaan vaihtaessaan 2000-luvun alussa liike-elämän taideopintoihin Royal College of Artsissa, Lontoossa (kuuntele ohjelma Areenasta), jossa hän sai oppi-isäkseen Manolo Blahnikin.

Opintojen jälkeen Lontoo vaihtui Italiaan ja työhön Firenzessä, jossa Puoli Seitsemän -ohjelman toimittajat Ella Kanninen ja Totti Toivonen kävivät Choklatia tapaamassa vuonna 2013.

Choklatin lisäksi toimittajat tapasivat myös hänen opiskelijoitaan, joiden lopputöistä kertoo myös opettajan kaipuu uuteen ja vallankumouksellisuuteen. Yhdetkin kengät olivat saaneet inspiraationsa rukouskotelosta, jonka ortodoksijuutalaiset sitovat otsalle rukoillessaan.

"Mä uskon, että olemme tällä hetkellä nollatilassa, että mitään uutta ei ole pitkään aikaan tullut ja kaikki on samaa. Se tarkoittaa, että jokin uusi muotivallankumous on tapahtumassa. Ja mä tosiaankin innolla odotan sitä hetkeä samalla tavalla lailla kuin mä koin vuosina 1976–1977 kun punk tapahtui", Choklat kertoi.

Opetustyönsä Firenzen Polimoda-muotikoulussa lisäksi Choklat on opettanut useissa muissakin muotioppilaitoksissa ja suunnitellut jatkuvasti. Hänellä on oma kenkä- ja laukkumallistonsa ja hän on suunnitellut huopatossuja Lahtiset Oy:lle ja miestenvaatemallistoja Petrifunille.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto