Hyppää pääsisältöön

Kysymys & vastaus -kooste: mitä voi pulaan joutunut asukas tehdä?

logolla ammeet pihalla
logolla ammeet pihalla Kuva: Yle putkiremontti

Putkiremontti herättää tunteita, ja asiat ovat monesti vaikeita ja monimutkaisia. Tässä kansa kysyy, asiantuntijat vastaavat.

Hannu Lehtonen Jyväskylästä kirjoittaa:

poraaja rikkoo lattiabetonia
Hannu Lehtonen on huolissaan isännöitsijöiden roolista. poraaja rikkoo lattiabetonia Kuva: Yle yleiskuvia remontista

"Isännöitsijätoimistoilla on omat intressinsä lietsoa kaikenlaisia remontteja, ja monet tavalliset asujat on niissä mennen tullen uunotettavissa. Isännöintitoimistojen "asiantuntijat" seurustelevat epäterveesti monenlaisten konsulttiensa ("asiantuntijoidensa") kanssa, marssittavat sitten näitä taloyhtiöiden yhtiökokouksiin, jossa monasti ei ole valmiuksia kyseenalaistaa konsultin näkemyksiä."

LUE KOKO TAPAUS

Nimimerkki ”Taas tuo ämmä tulee” kysyy tilanteestaan:

komero, kuva 1
Komero lähti ja muutenkin nimimerkki "Taas tuo ämmä tulee" on kovilla. komero, kuva 1 Kuva: Yle putkiremontti

Nimimerkin remontti on mutkistunut monelta osin, kun eteen on tullut poikkeuksia alkuperäisiin suunnitelmiin. "Samanlaista muovimattoa olisin tuskin mistään pystynyt löytämään, ja olisihan siihen tullut joka tapauksessa saumat jos vaikka sellaista olisin sattunut löytämään. Lattiaksi laitoin parketin - jonka siis itse maksoin. Nyt siis jäin ilman siivouskaappia; mihinkähän laitan siivousvälineeni."

LUE KOKO TAPAUS

Nimimerkki Taisteluun Väsynyt on pulassa ongelmien jatkuessa:

pihalla remonttitarvikkeita
Kysyjän kiista on jatkunut jo pitkään: mitkä ovat mahdollisuudet pattitilanteessa? pihalla remonttitarvikkeita Kuva: Yle yleiskuvia remontista

Nimimerkki on yrittänyt saada korjauksia kylpyhuoneeseensa ja ratkaisua tilanteeseensa jo pitkään - mutta kaikki tuntuvat asettuvan häntä vastaan: "Kun tässä asiassa ei ole löytynyt ratkaisua omin keinoin - eikä tavarantarkastuskaan tuottanut tulosta - onko osakkaalla vielä jotain apua saatavana? Milloin asia vanhenee ja mitään ei ole enää tehtävissä? Onko taloyhtiön osakas heikossa asemassa tällaisessa tilanteessa?"

LUE KOKO TAPAUS

Nimimerkki Nurkkaan ajettu kysyy:

värittömämmäksi käsitelty kuva putkista rappukäytävässä
Kysyjä on joutunut paitsioon taloyhtiössään. värittömämmäksi käsitelty kuva putkista rappukäytävässä Kuva: Yle putkiremontti

Nimimerkki kokee, että taloyhtiön hallitus tekee pienessä piirissä oman päänsä mukaan: "Kaikkein hankalinta tässä on se, ettei luota enää isännöitsijään eikä hallitukseen. Joten jos hallitus (jäseniä 3) tekee mielestäni huonon päätöksen, niin mistä minä saan oikeutta? Mikä on hallituksen vastuu taloyhtiön asioista? Entä velvollisuudet osakasta kohtaan?"

LUE KOKO TAPAUS

Auli Sulin kysyy kustannusten jakautumisesta:

kupariputkia nipussa pihalla
Kustannusten jakautuminen taloyhtiössä saattaa tuntua epäreilulta. kupariputkia nipussa pihalla Kuva: Yle yleiskuvia remontista

Taloyhtiössä on erilaisia asuntoja ja erilaisia intressejä, Auli Sulin kysyy miten kustannusten kuuluisi jakautua: "Taloyhtiössäni on valmistumassa putkiremontti. Sen kustannusjaosta on epäselvyyttä. Remontissa jouduttiin rikkomaan keittiökaapistoja, eri asunnoissa eri määrä. Miten hyvitykset menevät oikein?"

LUE KOKO TAPAUS

Nimettömänä pysyttelevä vuokralainen on tiukoilla:

irroitettu allas käytävässä
Kysymyksen esittäneen vuokralaisen oli pakko asua remontin keskellä. irroitettu allas käytävässä Kuva: Yle yleiskuvia remontista

"Vaihtoehtoa minulla ei siis ollut, muuta kuin jäädä asuntoon remontin ajaksi. Olisin vuokrannut jostain toisen asunnon siksi aikaa, jos vuokrakompensaatio olisi toteutunut. Minun on pakko asua remontin keskellä, rahat eivät muuhun riitä. Mitkä ovat vuokralla asuvan oikeudet putkiremontin aikana ja miten vuokraa pitäisi maksaa remontin ajalta?"

LUE KOKO TAPAUS

Pauli Raatikainen haluaa varmuuden remontin tarpeellisuudesta:

Pauli Raatikainen Kuopiosta kysyy
Pauli Raatikainen ihmettelee vanhenevatko kaikki putket samalla lailla. Pauli Raatikainen Kuopiosta kysyy Kuva: Yle/Pauli Raatikainen katsojien kysymys

"Osa eläkeläisomistusasujista pelkää todella paljon kustannuksia, koska heidän pienet eläkkeet eivät millään riitä kattamaan kustannuksia. Tiedän että rakentamisen laatu ja käytettävät materiaalit vaihtelivat paljon jo 60-luvullakin. Olen talon omistusasuja, mutta en asiantuntija, joten kysyisin miten videokuvauksen perusteella voi selvittää, että putkiremontti on juuri nyt ajankohtainen?"

LUE KOKO TAPAUS

Lue myös - yle.fi:stä poimittua