Hyppää pääsisältöön

Säveltäjä Minna Leinosen tilausteos Scatterings kuullaan RSOn esittämänä huhtikuussa

Säveltäjä Minna Leinonen.
Säveltäjä Minna Leinonen. Kuva: Sandra Saulo/YLE minna leinonen

Valtion taiteilija-apurahalla tällä hetkellä työskentelevä Minna Leinonen kertoo arjen äänien inspiroivan häntä.

Kaatuvan lelulaatikon ja ympäri lastenhuonetta leviävien lelujen lisäksi Scatterings-teoksen orkestraaliset tekstuurit ovat saaneet vaikutteita muun muassa liukuvasti laskeutuvista kurkiparvista. Leinonen on viime vuosina antanut oman elämänsä näkyä ja kuulua teoksissaan – kuten omasta äitiydestään sekä viiden lähipiirinsä äidin tarinoista kumpuavassa radiofoniassa Äiti-iäti vuodelta 2012.

Scatterings on Leinosen kolmas sävellys sinfoniaorkesterille. Vuonna 2006 Tampere filharmonialle valmistunut Kha oli hänen ensimmäisen orkesterisävellyksensä, ja niinpä sävellystyö oli vielä verraten varovaista. Vuoden 2012 Rarerare syntyi puolestaan Tapiola sinfonietalle ja lapsista koostuvalle yleisölle, joka myös osallistui esitykseen muusikko Mikko Perkoilan kehittämillä, lasten itse kierrätysmateriaalista rakentamilla soittimilla.

Radion sinfoniaorkesterin tilausteoksen parissa Leinonen kokee saaneensa vapaat kädet tutkia ja toteuttaa ideoitaan, kuten äänen kolmiulotteisuutta ja siihen liittyvää konserttitilan kokonaisvaltaista käyttämistä. Tässä haastattelussa marraskuulta 2014 Scatterings-teoksensa juuri valmiiksi saanut säveltäjä kertoo teoksen taustoista ja sen syntyprosessista.

Teos saa kantaesityksensä Hannu Linnun johtamana Radion sinfoniaorkesterin keskiviikkosarjan konsertissa huhtikuun 16. päivänä, ja se saa toisen esityksen torstaisarjassa heti seuraavana päivänä.

 • John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  Yhdysvaltalainen John Luther Adams (s. 1953) tunnetaan vahvoja mielikuvia ja tilavaikutelmia tuovista äänimaisemistaan. Nyt päätöksensä saa 2010-luvulla valmistunut orkesteriteosten trilogia. Ensin oli Become River, sitten menestysteos Become Ocean, ja viimeisimpänä nyt ensilevytyksensä saanut Become Desert.

 • Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Maltillista levytystahtia ylläpitävä Helsingin kaupunginorkesteri on ylikapellimestarinsa Susanna Mälkin johdolla taltioinut Béla Bartókin varhaista näyttämömusiikkia.

 • Heinisen tuttuja uutuuksia

  Heinisen tuttuja uutuuksia

  Viime vuonna 80 vuotta täyttänyt Paavo Heininen tunnetaan sävellystuotantonsa lisäksi ennen kaikkea opetustyöstään. Heininen on arvostettu pedagogi, joka Sibelius-Akatemian sävellysprofessorin virassa toimiessaan oli taidemusiikin alueella merkittävä esteettisten suuntaviivojen määrittäjä Suomessa.

 • Dalbavien taidokkaita orkesterisoivuuksia

  Dalbavien taidokkaita orkesterisoivuuksia

  Hienostuneita sointivärejä, vivahteikasta orkestrointia sekä perinteistä virtuoosisuutta. Ainakin näitä voi kuulla tuoreelta Seattlen sinfoniaorkesterin omalta julkaisulta, joka sisältää orkesterin entisen nimikkosäveltäjän Marc-André Dalbavien (s. 1961) pääosin solisteille ja orkesterille laatimaa musiikkia.