Hyppää pääsisältöön

Terhokerho leikittää lapsia ja aikuisia

Jokelan Terhokerhon osallistujia
Jokelan Terhokerhon osallistujia Kuva: Yle / Anni Alatalo kerho-toiminta

Lokakuisen pimeänä iltana Jokelan Notkopuiston perhekeskuksen talon ikkunasta loistaa valo – se kutsuu sisään Terhokerhoon, sukupolvien kohtaamispaikkaan.

- Annin isovanhemmat asuvat kaukana meistä ja hän vierastaa helposti ikäihmisiä. Toivottavasti tutustumme Terhokerhossa eläkeläisiin, jotka tekevät vanhentumisesta tutumpaa.

Jokelalainen Petra on tullut Terhokerhoon 1-vuotiaan tyttärensä Annin kanssa ensimmäistä kertaa. He askartelevat yhdessä Terhokerhon kerho-passia, johon saa laittaa tammenterho-leiman merkiksi kerhossa käynnistä.

- On ihanaa, että on olemassa paikka, jonne voi tulla viettämään aikaa erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten kanssa, Petra kiteyttää.

- Annin isovanhemmat asuvat kaukana meistä ja hän vierastaa helposti ikäihmisiä.

Terhokerhot ovat osa Suomen kulttuurirahaston kolmevuotista Koko Suomi leikkii -suurhanketta. Hankkeen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti. Tavoitteena on perustaa vuoden 2016 loppuun mennessä jokaiseen Suomen kuntaan Terhokerho.

Yksinäisyys on lisääntynyt aikuisten ja lasten keskuudessa. Isovanhemmat ja lapsenlapset asuvat kaukana toisistaan ja arjessa kohdataan ehkä vain oman ikäisiä ihmisiä. Terhokerho on luonnollinen keino luoda siteitä ikäihmisten ja nuorempien sukupolvien välille.

Jokelan MLL:n hallituksen jäsen Marika Lähdeniemi lähti vetämään Terhokerhoa yhdistääkseen ikäihmisiä ja lapsiperheitä – molemmat ikäryhmät viettävät paljon aikaa kotona ja tuntevat olonsa usein yksinäisiksi.

- Olin aikoinaan paljon iltoja keskenään pienten lasten kanssa miehen vuorotyön takia. Illat tuntuivat todella pitkiltä ja yksinäisiltä – varsinkin näin syksyn ja pimeän aikaan, Marika sanoo.

Jokelassa lapsiperheet jo löytäneet Terhokerhon facebook-mainonnan kautta, mutta ikäihmisiä kerhojärjestäjät haluaisivät tavoittaa paremmin.

- Olemme vieneet mainoksia vanhainkoteihin, kaupan ilmoitustauluille ja mainostaneet Terhokerhoa paikallislehdissä, Marika kertoo.

Leikki on luovuuden ja inspiraation lähtökohta. Myös aikuisille leikki on tosi tärkeää, sillä se tuo paljon iloa ja vapauttaa.

Terhokerhoja järjestetään ympäri Suomea. Tällä hetkellä kerhoja on 92. Kohderyhmä on 5 - 10 -vuotiaat ja ikääntyneet, mutta kaikki ovat tervetulleita. Terhokerhot ovat osallistujille maksuttomia ja niitä ohjaavat vapaaehtoiset MLL:stä ja SPR:stä.

Ympäri Suomen työskentelee kymmenen leikkilähettiä, joiden tehtävänä on auttaa Terhokerhojen perustamisessa ja tukea vapaaehtoisia terho-ohjaajia. Yksi leikkilähettiläistä, Maija Pokkinen, kannustaa niin lapsia kuin aikuisiakin leikkimään enemmän.

- Tutkimukset kertovat, että lasten leikkiaika on vähentynyt ja Suomen Kulttuurirahasto haluaa muistuttaa leikin tärkeydestä. Leikki on luovuuden ja inspiraation lähtökohta. Myös aikuisille leikki on tosi tärkeää, sillä se tuo paljon iloa ja vapauttaa. Aikuisten kannattaisi heittäytyä välillä lasten maailmaan, Maija kannustaa.

Kerhoissa innostetaan lapsia leikkiin erilaisilla teemoilla. Jokelan Terhokerhossa on tänä syksynä ollut jo kranssiaskartelua, ensiaputaitoja ja ulkoilua. Joulua kohden askarrellaan, leivotaan ja tutustutaan ehkä terapiakoiriinkin. Tärkeintä on leikkimielinen yhdessä tekeminen.

- Tänään meillä piti olla ohjelmassa musiikkia, mutta vetäjä sairastui, joten pidämme levyraadin lapsille. Ja näköjään lapset aloittivat muovailuvahalla muovailun aivan itsenäisesti, Marika Lähdeniemi naurahtaa ja kaataa itselleen toisen kupin kahvia.

Jokelan Terhokerhon osallistujia
Jokelan Terhokerhon osallistujia Kuva: Yle / Anni Alatalo kerho-toiminta