Hyppää pääsisältöön

Aamusydämellä: Vankila teki hyvää

Manu Hagert, Kimmo Saares, Markus Keväänranta
Toimittaja Kimmo Saareksen (kesk.) vieraina ovat Manu Hagert (vas.) ja Markus Keväänranta. Manu Hagert, Kimmo Saares, Markus Keväänranta aamusydämellä

TV1 sunnuntaina 21.6.2015 klo 9.05 - 9.45

Markus Keväänranta ja Manu Hagert elivät elämää, jossa heistä tuli niin kutsuttuja poliisin tuttuja. Nuorena aloitettu päihteiden käyttö oli omalta osaltaan vaikuttamassa omaisuus- ja väkivaltarikoksiin. Kummatkin katsovat uskonnollisen heräämisen olevan tärkein yksittäinen tekijä rikoskierteen katkaisemiseen, mutta vankila antoi aikaa ja taitoja uuden elämän opetteluun.

Kun Markus eli lapsuuttaan Ruotsissa hän sai jatkuvasti kuulla olevansa ”finne”. Muutettuaan Suomeen, Pohjanmaalle, hän oli ”mustalainen”. Aina vääränlainen tai väärässä paikassa. Ammattikoulun jälkeen alkoholi vei nuorta miestä ja lujaa, itsetuntoa ja kunnioitusta löytyi tappelujen kautta.

Manu oli vilkas lapsi joka mielellään testasi rajoja. Koulu maistui ala-asteella, mutta ylä-asteen aikana tuli muitakin kuumaverisiä vastaan. Kirjat vaihtuivat nyrkkeihin, nyrkit puukkoon, puukko pistooliin - ja pian oli poliisilla asiaa.

Kerran Markus katseli poliisivankilan ulkoiluhäkistä ulkona käveleviä itsensä ikäisiä ihmisiä matkalla töihin tai opiskelemaan, juoksipa ohi vapaana oleva koirakin. Silloin Markuksella vahvistui ajatus siitä, että hän haluaa elää tavallista elämää, eikä enää koskaan palata kaltereiden taakse.

Manu käytti viimeisen vankilakautensa opiskelun opetteluun: atk-taitoja tärkeämpi oli vihanhallinnan kurssi, jossa pystyi pohtimaan miten voi tunnistaa ja käsitellä omia tunteitaan entistä paremmin.

Vaikka kumpikin mies oli tehnyt päätöksensä, he joutuivat huomaamaan, että uuden opettelu ei ollut helppoa, eikä epäonnistumisilta ja pettymyksiltä voinut välttyä. Kesti vuosia saada elämä kokonaan järjestykseen.

- Ihminen on vankilassa usein niin rikki. Pitää antaa aikaa rauhassa kasvaa, muistuttaa Markus.

Ensiesitys TV1 sunnuntaina 23.11.2014