Hyppää pääsisältöön

Aleksi Sariola: SuomiLOVEsta

SuomiLOVEn ohjaajat Aleksi Sariola ja Mika Kurvinen
SuomiLOVEn ohjaajat Aleksi Sariola ja Mika Kurvinen suomilove

SuomiLOVE on kotimainen tv-formaatti, jonka konseptia on kehitelty Eyeworks Finlandilla jo useiden vuosien ajan. Itse lankesin LOVEen pari vuotta sitten, kun minua pyydettiin mukaan muutamaan ohjelman ideointiriihistä. Haave siitä, että ohjelma lähtisi joskus tuotantoon, ja että saisin olla siinä mukana, jäi vahvasti elämään.

Joskus haaveet ovat siitä mainioita, että ne toteutuvat. Tässä tapauksessa kävi niin vuoden 2013 lopussa.

Sain tuolloin iloisen puhelun vastaavilta tuottajilta, josta suorana jatkumona löysin itseni heittelemästä hyppy-yläfemmoja ohjelman toisen ohjaajan, Mika Kurvisen kanssa. Olemme tunteneet Mikan kanssa jo yli kymmenen vuotta. Yksi hienoimmista jutuista tässä tuotannossa onkin ollut päästä työskentelemään tämän ohjaajavirtuoosin kanssa.

Meillä oli käsissämme hieno, sydämellinen ja rakkaudella kehitetty ohjelmaidea, joka pitäisi johdatella katsottavaan ja kuunneltavaan muotoon. Yhdessä tekeminen ja positiivinen, motivoitunut ilmapiiri ovat minulle tärkeitä elementtejä tässä työssä. Olen ollut onnekas, koska projektit joissa olen saanut olla mukana, ovat rakentuneet tällaiselle pohjalle. Eikä SuomiLOVE tehnyt poikkeusta tähän jatkumoon!

Ensitöiksi leijailimme Mikan kanssa hetken sfääreissä. Pallottelimme kaikkia mahdollisuuksia (ja ennen kaikkea mahdottomuuksia), joita ohjelman puitteissa voisi tehdä, kunnes laskeuduimme yläpilvestä selkein mielin. Taktiikkamme oli - aisapariani herra Kurvista lainatakseni: ”Ohjelman perusidea on niin hyvä, että meidän tulee vain olla tyrimättä sitä toteutuksella.”

Pian ympärillämme istui upea tiimi ja kaikilla sama tavoite: tehdä ideansa veroinen ohjelma!

Talvikuukaudet hahmottelimme SuomiLOVEn rakennetta, pohdimme jaksojen sisäistä dynamiikkaa ja luonnostelimme raameja sen visuaaliselle ilmeelle. Samalla tutkimme suomalaisten rakkauslaulujen eilistä ja tätä päivää sekä kiersimme potentiaalisia kuvauspaikkoja. Intohimoisina musiikin ystävinä emme malttaneet odottaa ensimmäisiä tarinoita, vaan laadimme tiimissä laajoja soittolistoja niistä lauluista, mitä meidän mielestämme tässä ohjelmassa olisi hienoa kuulla. Näin jälkeenpäin ajateltuna on uskomatonta, kuinka suuri osa niistä biiseistä ja esiintyjistä on mukana!

Musiikki on luonnollisesti muutenkin ollut läsnä kaikessa tekemisessä ja suunnittelussa. Ohjelman musiikkituottajan, Ako Kiiskin näkemykset tekemisen käytännöistä, toteutuksesta ja koko musakentästä auttoivat meitä valtavasti heti alkumetreiltä lähtien. Tavoittelimme valtaisaa artistikattausta ja halusimme, että kaikilla esiintyjillä olisi hyvä ja turvallinen tunne tekemisen laadun suhteen jo ennen ”valokiilaan” astumista.

Kevään edetessä tarinoidenkeruukampanjamme käynnistyi. Sen myötä meille alkoi tipahdella ensimmäisiä kertomuksia. Kaikki tarinansa tässä ohjelmassa jakaneet ovat lähteneet mukaan vielä tuntemattomaan formaattiin avoimin mielin, sillä kun tehdään täysin uutta kotimaista ohjelmaa, ei voi viitata edelliseen tuotantokauteen tai osoittaa kansainvälistä verrokkia. Rohkeaa väkeä, pakko sanoa!

Kun tuotantotiimin spekulaatiot tarinoista ja biiseistä vaihtuivat oikeisiin henkilöihin, tapahtumiin ja niihin aidosti liittyviin lauluihin, tunne oli mahtava! Jo pelkästään se oli hieno kokemus, kun luki meille lähetetyn tarinan ja kuunteli siihen liittyvän kappaleen heti perään. Yksi mieleenpainuvimmista tällaisista hetkistä koettiin, kun saimme postia Kittilästä. Katri kertoi siinä hänen ja tulevan miehensä Ernon tarinan sekä siihen liittyvästä Jarkko Martikaisen laulusta. Pysäyttävä hetki.

Välitimme tarinan Jarkolle ja se, mihin kaikki johti on nähtävissä mm. täällä. Se, että saa olla paikalla todistamassa tällaisia ikimuistoisia hetkiä, on suuri kunnia.

SuomiLOVE rakentuu pitkälti tällaisista ainutlaatuisista hetkistä, joissa ihmiset haluavat tuottaa toisilleen iloa ja hyvää mieltä sekä osoittaa välittävänsä. Ohjelmantekijöinä pidimme tärkeänä vaalia sekä kunnioittaa näitä hetkiä, ja kuvaukset tapahtuivat aina tilanteen ja tunnelman ehdoilla.

Meille tuli kevään aikana useita satoja tarinoita ja ohjelmaan valittujen osalta otimme yhteyttä artisteihin. Siinä missä tarinoista ja tarinankertojista, olemme olleet myös jokaisesta mukaan lähteneestä esiintyjästä äärimmäisen kiitollisia. Tässä ohjelmassa on valtava määrä upeita artisteja, jotka esittävät hyvää musiikkia. Musiikkia, jolla on merkitystä.

Sama koskee ohjelman musiikillista kivijalkaa, Ako Kiiskin luotsaamaa LOVEbandia - uskomaton porukka! Vaikka kuvauspäivät venyivät joskus hyvinkin pitkiksi, niin silloin kun tämä orkesteri soittaa, ei ole olemassa väsymystä tai huolta huomisesta. Ja mitä solisteihin Johannaan ja Osmoon tulee – huuuhhhuhhh!!

Tässä vaiheessa meillä oli siis elementit upeaan tv-ohjelmaan. Mutta jotain puuttui: tarvitsimme valovoimaisen, tunneälykkään kaksikon, joka johdattelisi katsojan vaiherikkaan illan läpi. Sen avulla saisimme nivottua kokoon yhtenäisen ohjelman. SuomiLOVEssa juontajilta vaaditaan paljon, sillä siinä missä yhdessä tilanteessa ollaan ns. kaikki valot päällä, energisessä ja riehakkaassa show’ssa, ollaankin seuraavassa jonkin todella herkän ja intiimin äärellä. Ja toisinpäin. Marja Hintikka ja Ilkka Villi, dynaaminen duomme, otti tontin haltuun täydellisesti.

Ja mainittakoon vielä se, että jos ohjelmassa on mukana yli sata tarinankertojaa, toistasataa muusikkoa ja rutkasti muita esiintyjiä, niin kokonaisuuden hallinta ja aikataulutus lähentelee rakettitiedettä. Hattuni nousee tuottajalle ja tuotantopäällikölle.

SuomiLOVE tehtiin yhdessä. Hienoa jengiä joka puolella minne katsoo: tuotanto- ja kuvaustiimi, leikkaajat ja loggaajat, koreografi ja tanssijat, kuorot, rumpuryhmä, tekninen henkilökunta, Ylen tiimi, somejengi, harjoittelijat ja assistentit - kaikki täysillä mukana.

Hiljaiseksi vetää. Se, että sai olla mukana.

Aleksi Sariola
Ohjaaja

SuomiLOVE Kakkosella lauantaisin klo 19.10 ja Yle Areenassa.
#suomilove

Yle.fi/SuomiLOVE

Lisää ohjelmasta

Yle TV2