Hyppää pääsisältöön

How to Make It in America?

Lotta Nieminen katsoo ylös
Lotta Nieminen katsoo ylös Kuva: Yle /Jukka Lintinen lotta nieminen

Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Lotta Nieminen on toteuttanut unelmansa ja onnistunut lähes mahdottomassa tehtävässä; luonut menestyvän uran New Yorkissa. Mutta miten?

Lotta Nieminen opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa graafista suunnittelua ja meni kandivuotensa jälkeen vaihtoon jenkkeihin Rhode Island School of Designiin.

Valmistuttuaan ja Trendi-lehdessä työskenneltyään hän lähti keväällä 2010 New Yorkiin lomailemaan, tapaamaan vaihdon aikaisia ystäviään ja pokkaamaan palkinnon Print Magazinen nuorille gaafikoille suunnatusta kilpailusta.

”Mä olin miettinyt jo vaihdon jälkeen, että musta ois tosi kiinnostavaa tulla New Yorkiin töihin, vaikka epäilinkin miten se muka onnistuisi.”

Ajatus alkoi taas houkuttaa ja pari viikkoa ennen matkaa Nieminen päätti hakea New Yorkista töitä. Kutsu tuli muutamaan työhaastatteluun, Lotta lähti New Yorkiin ja sai harjoittelupaikan fanittamastaan suunnittelutoimistosta. Hän tuli takaisin Suomeen, irtisanoi itsensä, tyhjensi asuntonsa, piti läksiäiset ja lähti.

”Oli hyvä etten miettinyt sitä liikaa. Totta kai siinä olisi voinut mennä tosi moni asia pieleen, mutta ajattelin että aina voi tulla takaisin ja että mua harmittaisi ainoastaan, jos mä en tekisi tätä.”

Lotta Nieminen nauraa
Lotta Nieminen nauraa Kuva: Yle /Jukka Lintinen lotta nieminen

Alku ei ollut helppo. New Yorkissa piti osata markkinoida omaa osaamistaan oikealla tavalla.

”Käytännössä mä menin pariin ekaan haastatteluun sillain, että tökkäsin portfolioni pöydälle ja olin vähän sillain että ”here is this little shitty thing i did.” Dissasin sen tavallaan täysin ennen kuin haastattelija oli ehtinyt edes katsoa sitä tai sanoa mitään.”

New Yorkin työkulttuurissa suomalaisille tuttu vaatimattomuus tulkittiin masentuneisuudeksi ja Lotta tajusi, että omaa osaamistaan piti myydä paremmin töitä saadakseen.

”Kun mä aloin oikein kunnolla sparraamaan itseäni ja olemaan sillain että tässä on tällainen mieletön työ jonka mä tein, niin se vaikutti myös tosi paljon siihen miten mä suhtauduin itse omiin töihini. Musta tuntui, että mä innostuin itsekin uudella tavalla niistä.”

Asuminen ja työskentely New Yorkissa vaativat hyviä hermoja. Niemisenkin on tehnyt välillä mieli luovuttaa, kun viisumihakemukset jumittavat tai sopivaa asuntoa on mahdoton löytää. Eteenpäin pääsee ennen kaikkea suhteilla.

”Mä olen aina halunnut tutustua oman alani ihmisiin. Mä en halunnut tietoisesti networkata tai promota itseäni, vaan se lähti ihan aidosta kiinnostuksesta oman alan tekijöitä kohtaan.”

New York ottaa paljon, mutta myös antaa paljon. ”Kaupungit on vähän niin kuin ihmisetkin, että joskus kohdatessa vaan tietää, että tästä tulee mun tosi hyvä ystävä.”

Lotan lempipaikkoja Nykissä

McNally Jackson Store
Olen käynyt McNally Jackson -kirjakaupassa hipelöimassa lehtiä ja kirjoja säännöllisesti jo pitkään, mutta viime kesänä kulman taakse avattuun paperikauppaan eksyin vasta hiljattain. Unelmieni työhuone näyttäisi kutakuinkin tältä. Viereinen galleria, Picture Room, on myös osa samaa kompleksia, ja yhtä lailla vierailun arvoinen.
234 Mulberry Street, New York

Kukkakauppa Sprout Home
Sproutissa saisin helposti kulumaan tunnin jos toisenkin: täältä löytyvät Brooklynin kauneimmat leikkokukat. Keskellä huonetta on pöydällinen kauden kukkia erikokoisissa ja -mallisissa vaaseissa (joita voi myös ostaa halutessaan mukaan). Kukkia voi kerätä vaaseista mieleisekseen kimpuksi itse, tai pyytää asiantuntevaa henkilökuntaa hoitamaan homman puolestasi.
44 Grand St, Brooklyn

Ravintola Diner
Tämä ravintola sijaitsi pitkään vain kivenheiton päässä kodistamme, mutta muutettuamme uuteen kaupunginosaan, matkustan mielellään vähän pidempäänkin päästäkseni Dineriin. Listalta löytyvät yhdet Nykin parhaista burgereista, mutta muuten menu – jonka tarjoilija kirjoittaa paperiseen pöytäliinaan – vaihtuu päivittäin.
85 Broadway, Brooklyn

Kahvila Happy Bones (Lotta suunnitellut kahvilalle logon)
Tässä vuosi sitten avatussa kahvilassa tarjoillaan kahvia uusiseelantilaisella twistillä. Hauska sisustus on omistajien itsensä ideoima ja kahvi on hauska napata mukaan iloisissa kuosimukeissa. Happy Bones myy myös taidejulkaisuja, joita voi selailla kahvihetken lomassa.
394 Broome Street, New York

Vaateputiikki Creatures Of Comfort
Unelmien vaatekaappini olisi ympärivuorokautinen pääsy Creatures of Comfortiin. Nolitan kaupunginosassa sijaitsevasta putiikista löytyy sekä omaa vaatetuotantoa että monen muun hyvän suunnittelijan brändejä. Vaatteiden lomassa voi shoppailla koruja, kirjoja ja kauniita sisustusesineitä. Puu- ja kivipintoja leikkisästi yhdistelevä sisustus on itsessään inspiroiva.
205 Mulberry St., New York

Tekijänä: Lotta Nieminen. Ohjaus Kaisa Kumpula
Yle Teema maanantai 24.11. klo 20.00

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri