Hyppää pääsisältöön

Luokatonta menoa

Johanna Korhonen
Johanna Korhonen Johanna Korhonen Kuva: Yle/ Anne Hämäläinen valkoista valoa

Muutama vuosi sitten sain pöydälleni kirjan Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa. Kirja oli korkean pinon pohjimmaisena pitkään, koska ensi vilkaisulla luulin sen käsittelevän jotain... no, ehkä peruskouluja tai yleistä sosiaalipolitiikkaa. Eräänä päivänä joku valisti minua, että luokkaretki eli "klassresa" tarkoittaakin sosiaalista liikkuvuutta yhteiskuntaluokasta toiseen.

Aloin lukea, ja kirja vei heti mukanaan. Eihän meillä Suomessa edes pitänyt olla sen kummempia "yhteiskuntaluokkia", ja kuitenkin juuri niitä minäkin olin havainnoinut jo nuoruusvuosista lähtien!

Olin samoihin aikoihin tutustunut kirjan toiseen kirjoittajaan Laura Kolbeen (toinen oli Katriina Järvinen), joka oli kanssani samaan aikaan jäsenenä Valtion tiedonjulkistamisen neuvottelukunnassa. Kokouksissa olimme olleet väliin samaa ja väliin eri mieltä, mutta aina hyvässä hengessä. Ajattelin, että tuossapa mainio professori: hänellä oli hauska tapa yhdistää teoriaa ja arkisia havaintoja. Arvelin sen johtuvan siitä, että hänen äitinsä oli tunnettu toimittaja Pirkko Kolbe, yksi nuoruusvuosieni kirjoittajaidoleista. Toimittajien työtä on havaintojen tekeminen, eikä se totisesti ole haitaksi tieteentekijöillekään.

Professori ja hänen kirjansa olivat hauskoja tuttavuuksia. Siksi myös Laura Kolben uusin kirja Yläluokka - olemisen sietämätön vaikeus sai ajatukseni liikkeelle. Ne tietysti menivät omia latujaan...

Johanna Korhonen

Kuuntele Valkoista valoa: Uudet reitit eliittiin 30 vuorokautta Yle Areena.